Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Noslēgušies modes svētki Riga Fashion Week

Helija Tetere, 29.03.2010. 22:45 | komentāri (4)

No 24. - 27. martam Rīgā risinājās modes svētki Riga Fashion Week, kas divreiz gadā publiku iepazīstina ar jaunākajām modes tendencēm. Šogad Riga Fashion Week pulcēja vairāk kā 20 modes mākslinieku un dizaineru apvienību, prezentējot jaunās PRET-A-PORTER rudens/ziemas 2010/2011 kolekcijas.
Noslēgušies modes svētki Riga Fashion Week

Galerijas:

Šīs sezonas Riga Fashion Week imidža autori ir modes žurnāliste Anita Altmane un fotogrāfs Nils Vilnis, savukārt par oficiālo pasākuma seju tika izvēlēta modele Karlīna Caune, kas šoziem uzvarēja prestižajā “Ford Models” konkursā „Supermodel of the World”. Visas Riga Fashion Week modes skates notika Reval Hotel Latvia Omega pasākumu zālē, viesnīcas telpās tika prezentētas arī RFW dizaineru un Rīgas modes veikalu prezentācijas.

Kā pierasts Riga Fashion Week piedalījās gan Latvijas, gan ārvalstu modes mākslinieki – Anita Altmane (Latvija) Inga Nipāne (Latvija), Žanete Auziņa (Latvija), Reet Aus (Igaunija) Katyakatya Shehurina (Latvija), Narciss (Alise Trautmane) (Latvija), Kristina Viirpalu (Igaunija), Diana Nevedomskyte (Lietuva). Jaunākās kolekcijas prezentēja arī SALT (Indra Salceviča) (Latvija), HYPNOSIS (Agnese Narņicka) (Latvija), Artis Štamgūts (Latvija), Sheila (Latvija), dizaineru apvienība Kosmoss (Vineta Minkevicha, Koshakova, modes butiks Babett) (Latvija), Baiba Ripa (Latvija), Anna Led (Latvija), Natālija Jansone (Latvija), modes veikals Bonbon (Latvija), modes veikals B.O.D.E. (Latvija), QooQoo (Latvija). Riga Fashion Week goda viesi  - Victoria Gres (Ukraina), SULTAN (Francija) un RFW GALA SHOW – Cyrille Gassiline (Krievija).

Kā pirmā savu kolekciju “Pūķis nāk” prezentēja modes māksliniece un žurnāliste Anita Altmane. Viņa iedvesmojusies no viduslaiku leģendām par pūķiem, apspēlējot pūķa transformāciju daiļavas veidolā. Kolekcijas pamatā ir sešas pūķiskas krāsas – melna, tumši zila, pelēka, aveņu rozā, zaļa, balta un kliedzošā zeļonka. Kolekciju caurvij tematiska audumu apdruka, izteikta plecu daļa, apjomīgi audumu krokojumi un kičīgas detaļas.

Ukraiņu dizaineres Victoria Gres kolekcija iemieso elegances un ziemeļu skarbuma apvienojumu. Kolekciju raksturo zemes toņi, dažādas audumu struktūras, greznas kažokādas un izsmalcinātas detaļas. Apvienots šķietami nesavienojamais – vienkāršs griezums, neizteiksmīgs tonis, raupjš audums kopā ar spīdīgu fliteru rotātām apkaklēm, smalkām mežģīnēm un elegantiem aksesuāriem.

Modes mākslinieces Žanetes Auziņas vārds komentārus neprasa - viņa uzskatāma par Latvijas modes veterāni, modes pasaulē aktīvi darbojoties jau no 90to gadu sākuma. Jaunajā rudens/ziemas 2010/2011 kolekcijā dominē melnais tonis kombinācijā ar dūmakaini zilu, zelta, bēšu un spilgti sarkanu krāsu. Stilizētas miega brilles, sejas plīvuri un izteiksmīgi krokota auduma rotājumi norāda uz nobriedušu rotaļīgumu un vēlmi paslēpties. Spēles ar audumiem - bieza vilna, gaisīgs zīds, faltes un krokojumi.

Igauniete Reet Aus piedāvā jutekliski atšķirīgu modes skati, kur ierasto elektro ritmu vietā izvēlētas klasiskas mūzikas skaņas, bet pustumsas vietā – gandrīz tumsa. Lai gan šī ir rudens/ziemas kolekcija, modeles nes tērpus basām kājām, gluži kā izkāpušas no romantiskas, vasaras lauku sētas. Kičīgās cepures ar nagu arī šķiet vairāk piemērotas pavasara/ vasaras sezonai, tāpat arī kolekcijas toņi, ziloņkaula baltais kombinācijā ar džinsa zilo.

Francūzis SULTAN jauno rudens/ ziemas kolekciju veltījis retro militārā stila audumiem, attiecīgi tērpus raksturo vīrišķīgums – strādnieku krekli, vairākus izmērus par lielu bikses, raupjas ādas jostas, vestes un masīvi šņorzābaki. Audumu izvēle – kā no veclaicīga strādnieku kuģa – dabiska vilna, kokvilna, lins un velvets, zemes toņi, audumu apdrukā - rūtis. Sievišķības pilienu šim skarbajam, gandrīz vai nevīžīgajam tēlam piedod smalka auduma šalles, kas koķeti apmestas modelēm ap kaklu.

Prāvu modes fanu pulku pulcēja par Latvijas 2009. gada labāko dizaineri atzītā Katya Shehurina, demonstrējot sava zīmola Katyakatya Shehurina 2010/2011 rudens/ziemas skati, kas, starp citu, veltīta pasaku varoņiem. Katrs tērps  uzkrītoši atgādina kādu sievišķīgu pasaku varoni – vai tā būtu maigā sniegbaltīte, tērpā ar īsām, izteikti pufīgām, piedurknēm, bet varbūt tā ir sniega karaliene - baltā, spalvu minikleitā. Katyas kolekcija pārpilna ar audumu aplikācijām, faltēm un ielocēm, krāsas – melna, balta, gaiši zila, fuksiju rozā. Patīkams tērpa akcents – zeķu veikala Sockbox zeķbikses ar bārkstīm uz vīles.

Sajūsmu izpelnījās jaunā zīmola Narciss kolekcijas demonstrācija. Tā autore ir modes māksliniece

Alise Trautmane, kas izglītojusies modes skolās Londonā un Milānā, savukārt izveidotais zīmols Narciss pamazām kļūst labi pazīstams ne tikai Latvijā. Jauno rudens/ziemas kolekciju raksturo iedvesma gan no latvju, gan no tālās Sibīrijas iedzīvotāju tērpiem. Kolekcijā gaumīgi sadzīvo bieza vilna, kažokādas, adījumi, siltie zābaki – vaļinki un kronis vārda tiešajā nozīmē – Lāčplēša cepure. Un ne no zila gaisa – Narciss kolekcija ir veltīta tieši viņam – leģendārajam A. Pumpura eposa varonim Lāčplēsim. Šoreiz lāča ausis dod spēku dāmām, kolekcijas Narciss, valkātājām, attiecīgi tērpi radīti emocionāli spēcīgām, gudrām personībām. Krāsas – melna, pelēka, bēša, brūna, balta.

Kristina Viirpalu – igauņu modes māksliniece, nāk klajā ar izteikti sievišķīgu modes kolekciju. Šabloniski dāmiskais un romantiskais, gaisīga koķetērija, spilgtums un elegance. Kristinas kolekcija dzirksteļo no krāsu košuma un dekoriem, tomēr viss ar mēru - rudens Baltijā ir spilgts. Biezs vilnas  audums tiek atsvaidzināts ar kolorītām zeķbiksēm, leopardādas cepurīti un spilgtu lakatu. Bet var to visu apgriezt kājām gaisā – košs mētelis  kā galvenais akcents, un neko citu klāt nevajag.

Lietuviešu dizainere Diana Nevedomskyte savu kolekciju veltījusi sievietei la femme fatale. Acu žilbinošos gaismas projekciju zibšņos agresīvi defilē modeles tā, ka uz brīdi sametās bail. Un viņām ir pamats to darīt, jo mugurā plandošie Dianas Nevedomskyte rudens/ziemas kolekcijas tērpi, kuros klasiskais vakara stils organiski savienots ar japāniskām detaļām. Gliteri, vējš, batikojums apvienojumā ar dabisku zīdu, kašmiru un organzu. Brīvība – tā ir galvenā vērtība, ko ar saviem tērpiem pauž modes māksliniece.

Pavasara Riga Fashion Week izskaņā atliek smelties iedvesmu nākamajai rudens/ziemas 2010/2011 sezonai un gatavoties laikus, jo, kā saka, ratus taisa ziemā, kamanas – vasarā!

Foto: Kārlis Dambītis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV