Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Latgales kultūrvēstures muzeja Izstāžu namā būs skatāma izstāde "Ziedi... ziedēt... ziedot..."

Maija Upeniece, 16.03.2009. 16:37

No 18. marta līdz 11. aprīlim Latgales kultūrvēstures muzeja Izstāžu nama Mazajā zālē (Atbrīvošanas alejā 100a, Rēzeknē) skatāma Helēnas Svilānes–Kuzminas piemiņai veltīta izstāde „Ziedi... ziedēt... ziedot...”
Latgales kultūrvēstures muzeja Izstāžu namā būs skatāma izstāde "Ziedi... ziedēt... ziedot..."

Izstādē eksponētas Latgales kultūrvēstures muzeja (LKM) krājumā pēdējos gados jauniegūtās un dēla Svena īpašumā esošās Helēnas Svilānes–Kuzminas gleznas, kas atspoguļo mākslinieces vienu no mīļākajiem žanriem – ziedu gleznojumiem. Izstādi papildina vēsturiskas fotogrāfijas no LKM krājuma – retrospektīvs atskats uz gleznotājas mākslas dzīves mirkļiem.

Helēna Svilāne–Kuzmina dzimusi Rīgā, bet Rēzeknē aizritēja viņas radošā darbība mākslā. Māksliniece strādāja eļļas glezniecības tehnikā, gleznoja ekspresīvi, kolorīti un ziedoši.

Māksliniece atļāvās un ļāvās ziedēt sevī, pasaulē un gleznās, viņa savdabīgā veidā liek uzziedēt ikvienam, kurš uzdrīkstas ieskatīties viņas ziedu acīs, caur gleznām atklājot savu pasaules noskaņu redzējumu.

Piemiņas izstāde atklāj mākslinieces spēju ziedoties mīlestībai uz mākslu, ziediem un ziedēšanu...


Helēna Svilāne-Kuzmina (1949-2003)

Dzimusi Rīgā, beigusi J.Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, mākslas izglītību ieguvusi T.Zaļkalna Latvijas Mākslas akadēmijas Interjera un iekārtu nodaļā.

Strādājusi Kultūras ministrijas mācību iestāžu Metodiskajā kabinetā par metodiķi un paralēli par pedagoģi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā.

1979.gadā pārcēlās uz Rēzekni, strādāja Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā, vēlāk - koledžā un Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē, pasniedzot gleznošanu, kompozīciju, koloristiku u.c.

No 1981.gada uzņemta Latvijas Mākslinieku savienības Jauno mākslinieku apvienībā, 1985.gadā - Latvijas Mākslinieku savienībā.

Pirmā izstāde - 1973.gadā, bet aktīvu radošo darbību uzsākusi tieši Rēzeknē, kopš 1981.gada piedaloties Latvijas Mākslinieku savienības Latgales organizācijas izstādēs.

Personālizstādes - Preiļos, Bauskā, Jasmuižā, Rēzeknē u.c.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV