Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Universālās cilvēktiesības nepazīst robežas - esiet sveicināti izstādē "Pirmais pants"

Galerija D.FAB., 08.05.2009. 11:48

“Pirmais pants” ir ceļojoša izstāde no vairākiem izciliem muzejiem Zviedrijā par mūsdienu LGBT cilvēku dzīvi, kā arī viņu vēsturi. Sadarbībā ar Baltijas praidu/Draudzības dienām šī izstāde tiks atklāta 11. maijā, plkst. 18.00 Rīgā, galerijā D.FAB.

"Visi cilvēki piedzimst brīvi un vienlīdzīgi savā cieņā un tiesībās". Tā skan Apvienoto Nāciju apstiprinātās cilvēktiesību deklarācijas pirmā panta pirmais teikums.

Bet tas, kas nav redzams, neeksistē. Un cilvēkam, kurš neeksistē, ir liegtas visas tiesības.

Ja esi lesbiete, gejs, biseksuālis vai tev ir transeksuāla identitāte, visas pašsaprotamās tiesības - tiesības turēt savu mīļoto personu aiz rokas publiskā telpā, tiesības netikt diskriminētam darbā, tiesības dzīvot kopā kā citiem pāriem - nāk no šī primā panta: tās ir tiesības būt redzamam.

Muzejiem un izstādēm ir svarīga loma mūsu pasaules tēla veidošanā. Šeit tiek padarīts vizuāls mūsu kultūras mantojums un kolektīvā atmiņa, un mūsu priekšā tiek prezentēts tas, kam ir nozīme un kam nav nozīmes. Daudzus gadus mūsu muzeji nepieskārās LGBT cilvēku vēsturei un viņu specifiskajai pieredzei. Tie neatzina visu cilvēku vienlīdzību.

Tādēļ ar lielāko prieku un lepnumi prezentējam Jūsu priekšā LGBT cilvēku vēsturiskās liecības, kā arī stāstus par viņu dzīvi mūsdienās.

Šajā izstādē piedalās Zviedrijas policijas muzejs, Zviedrijas armijas muzejs, Nobeļa muzejs, Zviedrijas nacionālais zinātnes un tehnoloģijas muzejs un Zviedrijas nacionālā bibliotēka.

"Pirmais pants" ir ceļojoša izstāde, kas pirmo reizi tika prezentēta Stokholmā 2008. gada vasarā. Rīgā šī izstāde būs apskatāma galerijā "D.FAB." no 11. līdz 20. maijam. Šajā pašā laika posmā izstādes daļa no Zviedrijas policijas muzeja būs apskatāma kinogalerijā "Ksuns".

Galerija D.FAB.
http://www.dfab.lv/
Slokas iela 52 d, Riga

KSuns
http://www.kinogalerija.lv/ksuns.php
Elizabetes iela 83/85, Riga

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV