Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

“K Suns” piedāvā jauno amerikāņu video

Agnese Lūse, 29.05.2009. 15:54

Noslēdzot sezonas videomākslas programmu virkni Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar 6 amerikāņu videomākslinieku darbiem - 10.jūnijā plkst. 19:00 kino K.Suns, Elizabetes 83/85, Biļetes 2,10 Ls. Tie ir gan jaunu, gan jau atzītu autoru darbi, kuri iezīmē dažādas videomākslai raksturīgas pieejas un būs saprotami bez tulkojuma.

Vienīgais vecākais programmas darbs ir Daras Birnbaumas 80.gadu Pop-pop video. Darbs iekļauts programmā, jo uzskatāmi ataino videomākslas pirmsākumiem raksturīgo interesi par kino un televīzijas tehnisko pusi - māksliniece spēlējas ar populāriem montāžas paņēmieniem, izmantojot tos neierastās kombinācijās un liekot skatītājam pamanīt citkārt nepamanītās manipulācijas ar viņa uztveri.

Par mūsdienu dejas un mūzikas klipu primitīvo un trulo montāžu, savukārt, ironizē mākslinieks Maikls Bels Smits. Leģendāro Eizenšteina filmu „Bruņukuģi Potjomkinu” viņš pārveidojis dejas versijā, nomainot skaņu celiņu un nozīmīgākos kadrus savirknējot vienāda garuma cilpās.

Takeši Muratas video Bez nosaukuma (Sudrabs) un eksperimentālā kino meistara Kena Džeikoba Bangojošā cilvēces jūrā izmantotas digitālo tehnoloģiju radītās apstrādes iespējas izmainot vecu filmu fragmentus un attēlus līdz nepazīšanai. Atpazīstama realitāte pārvēršas kustīgā abstrakcijā, lai pēc mirkļa atkal sakārtotos saprotamās ainās.

Jebkura vecuma un interešu loka skatītājus iepriecinās Viljama Vegmana humoristiskais ceļojums Apkārt parkam. Darbs tapis pēc Madisonas parka pasūtījuma, un tā galvenās „zvaigznes” ir Veimāras putnu suņi. Suņu portretus Vegmans sācis veidot jau 70.gados, ātri kļuvuši populāri tie atzīti par videomākslas klasiku.

Komiskais raksturīgs arī Šanas Multones performatīvajam darbam Jūtoties brīvi ar 3D maģisko aci reklāmas remikss, kurā ikdienas realitāte nemanāmi saplūst ar TV ekrānā skatāmo. Skatītājiem neierastā lomā būs aktrise Andžela Lansberija, kura Latvijā pazīstama kā seriāla varone Džesika Flečere.

Programmu Rīgai piedāvā nozīmīgākā Amerikas videomākslas izplatīšanas institūcija Electronic Arts Intermix. Projektu atbalsta ASV vēstniecība Latvijā, VKKF un Rīgas Dome.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV