Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

VDT sezonu sāk ar viesizrādēm Rīgā

Zane Peļņika, 06.08.2009. 17:51

Valmieras drāmas teātra (VDT) 2009./2010.gada sezona sākās 3. augustā, bet jau augusta vidū VDT dosies viesizrādēs uz Rīgu, kas notiks no 14.-30. augustam.
VDT sezonu sāk ar viesizrādēm Rīgā

Pēc gada pārtraukuma Valmieras teātris viesosies Dailes teātrī un Nacionālajā teātrī, kā arī skatītājiem mazāk zināmās telpās galerijā-skatuvē „Degunradzis” (Cēsu iela 20) ar labākajām 2008./2009. gada teātra sezonas izrādēm. Astoņu nosaukumu izrādes uzrunās gan jaunākās, gan vecākās paaudzes skatītājus.

Viesizrāžu dekādi Valmieras teātris sāks 14. augustā ar Oļģerta Krodera iestudēto A. Čehova „Ķiršu dārzu”. Skatītāju interese par šo izrādi ir vislielākā, tāpēc Rīgas skatītājiem „Ķiršu dārzs” Dailes teātra Mazajā zālē tiks spēlēts 6 reizes, tāpat kā Valmieras teātra direktores, dramaturģes Evitas Sniedzes sarakstītā un Oļģerta Krodera iestudētā luga „Līdz Araratam” ar nosaukumu „Līdz pavasarim”. Izrāde Valmieras teātrī nospēlēta jau 50 reizes, kļūstot par VDT 2008./2009. gada sezonas populārāko izrādi.

Režisora Vara Braslas iestudējums „Atvari”, kas tapis sadarbībā ar scenāristu, dramaturgu Alvi Lapiņu, Dailes teātra Mazajā zālē skatītājiem tiks piedāvāts trīs vakarus. Izrāde par latviešiem, latviešu raksturiem un notikumiem pēc kara 1949. gadā. Luga balstīta uz dokumentāliem materiāliem, šo stāstu A. Lapiņam esot pastāstījusi mamma.

Rīgā skatītāji varēs iepazīties ar trijiem jaunākās paaudzes režisora Viestura Meikšāna iestudētiem skatuves darbiem. Zviedru filmu režisora Ingmara Bergmaņa faniem būs iespēja noskatīties Viestura Meikšāna iestudēto kamerdrāmu par ģimenes attiecībām „Marionetes”, kas tapusi pēc I.Bergmaņa filmas „No marionešu dzīves” motīviem. Savukārt pēc Vasilija Sigareva lugas motīviem iestudētā izrāde „Fantomsāpes” skatītājus iepriecinās ar trīs spilgtiem aktierdarbiem (M. Bezmers, I. Lieckalniņa un M. Meiers) un tiks rādīta galerijā „Degunradzis”. Trešais V. Meikšāna darbs ir koncertuzvedums, kas Valmieras teātrī 2008.gada nogalē guvis lielu skatītāju atsaucību. Nacionālajā teātrī piedāvātajā koncertuvedumā „Noktirne” aktieri izpildīs 60. un 70. gadu latviešu estrādes dziesmas un ļaus skatītājiem atminēties padomju laika notikumus, kad Rīgā viesojās kosmonauts Jurijs Gagarins un meitenes tērpās „Ogres trikotāžas” izstrādājumos. Koncertuzvedumā spēlēs dzīvās mūzikas ansamblis „Mirage”, pie klavierēm Viktors Ritovs, dzied
ās viesmākslinieks Marts Kristiāns Kalniņš. Visos trīs režisora Viestura Meikšāna iestudējumos skatuves ietērpu veidojis scenogrāfs Reinis Suhanovs, kas pagājušajā sezonā izvirzīts nominācijai Gada scenogrāfs.

Režisors Felikss Deičs skatītājus iepazīstinās ar M.Zīverta lugas „Klauns Fiasko” iestudējumu. Līdz šim Latvijā neiestudēts darbs ir par varas un valsts attiecībām ar cilvēku.  Titullomā aktieris Tālivaldis Lasmanis.

Viesizrāžu noslēgumā Valmieras teātris tikai vienu reizi (telpu noslogojuma dēļ) Rīgas skatītājiem piedāvās iespēju noskatīties 2006./2007. gada teātra sezonas Gada labāko dramatisko izrādi V. Šekspīra „Karalis Līrs”.

Uz visām Valmieras drāmas teātra viesizrādēm Rīgā biļetes var iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv

VDT „Ķiršu dārzs” dosies uz festivālu „Baltijskij dom”.

Guvis lielu skatītāju un kritiķu atzinību Latvijā, 29. septembrī A.Čehova „Ķiršu dārza” aktieru ansamblis dosies uz Sanktpēterburgu, lai piedalītos prestižajā teātra festivālā „Baltijskij dom”, kas ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas teātru festivālu forumiem un šogad notiks jau 18. reizi. Festivāla organizatori, noskatoties izrādi Valmierā, atzina, ka Oļģerta Krodera traktējums atbilst festivāla prasībām.

VDT jaunajā 2009./2010. gada teātra sezonā piedāvā:


Ņemot vērā finansiālo situāciju valstī, VDT šobrīd var sniegt informāciju tikai par pirmā pusgada plāniem.

VDT jauno 2009./2010. gada teātra sezonu sāks Otari Bagaturijas luga „Karalis Līrs nabagmājā”, kurai pirmizrāde 8.augustā Mākslas festivālā „Cēsis’09”, savukārt oktobrī pirmiestudējumu Valmieras teātrī piedzīvos Raiņa „Zelta zirgs” (režisors Viesturs Meikšāns). Izrādes inscenējums būs klaji pretējs tam, ko lielākoties iedomājas izdzirdot šo nosaukumu – „Zelta zirgs” tiks iestudēts mūsdienu realitātē, lai pēc iespējas distancētos no pasakas maģiskās formas. Tā būs dīvaina realitāte ar mistikas elementiem un domāta visiem atvērti domājošiem cilvēkiem. Saulcerītes lomā Dace Eversa, Antiņa lomā Ivo Martinsons.

VDT rudenī skolēniem piedāvās saistošu, muzikālu programmu, ko veidos Eduarda Veidenbauma dzejas un vēstuļu lasījumi, kā arī dziesmas ar E.Veidenbauma vārdiem.

Novembrī Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Agatas Kristi „Peļu slazds”, ko iestudēs režisors Oļģerts Kroders, bet decembrī teātra mazie skatītājie varēs just līdzi režisora Vara Braslas iestudējumam „Emīls un Berlīnes zēni”, kura autors ir Ērihs Kestners.

2010. gada sākumā skatītāju vērtējumam tiks nodota Viestura Meikšāna iestudētā Lielās zāles izrāde „Vīns, nezāles un nauda”, kas tapusi pēc Alana Bala scenārija filmai „Amerikāņu skaistums” motīviem.

VDT Mārketinga nodaļas jaunumi:


2009./2010. gada teātra sezonā VDT apmeklētājiem būs pieejamas atlaižu kartes, kas nozīmē, ka, apmeklējot četras VDT izrādes, skatītājs saņems 50% atlaidi, iegādājoties biļeti uz piekto izrādi. Tāpat par 10% tiks palielināta atlaide pensionāriem – ja pagājušajā sezonā pensionāriem biļetes uz VDT izrādēm bija iespēja iegādāties ar 30% atlaidi, tad šogad būs 40% atlaide no pamatcenas.
 
Arī šogad turpināsies veiksmīgā sadarbība ar piena pārstrādes uzņēmumu „Valmieras piens”, AS.

Par 2008./2009.gada teātra sezonu:


Aizvadītajā sezonā ieņēmumi par izrādēm, salīdzinot ar 2007./2008. gada teātra sezonu, palielinājušies par 7%. 2008./2009.gada sezonā VDT izrādes noskatījušies 51 946 skatītāji. Aizvadītajā sezonā nospēlētas 327 izrādes un iestudētas 10 jaunas izrādes.

Foto: M.Vilkārsis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV