Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Valmieras Drāmas teātra viesizrādes sola neatstāt vienaldzīgus

Ilze Malaševska, 07.08.2009. 09:52

No 14. līdz 30. augustam uz Dailes un Latvijas Nacionālajā teātra skatuvēm, kā arī galerijā-skatuvē „Degunradzis” būs iespēja vērot Valmieras Drāmas teātra (VDT) viesizrādes. VDT režisore Evita Sniedze norādīja, ka lugu klāsts ir plašs un piemērots ikvienam apmeklētājam.

Valmieras Drāmas teātris Rīgā viesosies 16 dienas, programmā iekļautos astoņus uzdevumus, kopumā izpildot 23 reizes. VDT direktore Evita Sniedze preses konferencē norādīja, ka „priecē tas, ka ir ko piedāvāt, bet viesizrādes ir liels risks, jo jāorientējas uz pašiem un jācer uz lielu skatītāju atsaucību”. Tomēr viesizrādes programmā iekļautas tās pagājušajā un aizpagājušajā gadā veidotās teātra izrādes, kuras ir izpelnījušās skatītāju atsaucību. „Šogad ir liels ieskats režisora Viestura Meikšāna daiļradē, jo programmā ir trīs izrādes”, sacīja E. Sniedze. „Savukārt izrāde „Marionete” ir izrāde gardēžiem, jo veidota pēc zviedru filmas režisora Ingmara Bergmaņa filmas”. E. Sniedze arī norādīja, ka programmā ir ietverts arī koncertuzvedums „Noktirne”, kurā aktieri izpilda 60. un 70. gadu latviešu estrādes dziesmas, savukārt O.Krodera iestudētais Viljama Šekspīra "Karalis Līrs" tiks izrādīts tikai vienu reizi.

Teātra direktore atklāja, ka vislielākās cietējas viesizrāžu laikā ir tieši pašas izrādes, jo svarīga ir telpa, kurās tās notiks. Piemēram, Valmieras teātra apaļās zāles izrādes tiks uzvestas un Dailes mazās zāles un Latvijas Nacionālā teātra skatuvēm. „Izrādes būs citādākas, bet ceru, ka ne sliktākas”, sacīja E. Sniedze.

Par nākotnes plāniem teātra vadība izsakās piesardzīgi, vien atklājot, ka ir zināms finansējums tikai rudens – ziemas sezonai, bet par nākamo sezonu ir vēl pāragri runāt. „Tā kā finanšu situācija ir nestabila, tad plānosim, kad būs zināmi konkrēti cipari”, sacīja E. Sniedze. VDT mārketinga direktore Agita Mačuka norādīja, ka „šobrīd teātris meklē papildus sponsorus, lai nebūtu jāsamazina budžets”. „Šobrīd palielinām atlaides pensionāriem, lai līdzšinējo 30% atlaides vietā viņiem būtu 40% atlaide, apmeklētājiem būs pieejamas atlaižu kartes, kas nozīmē, ka apmeklējot četras izrādes, apmeklētājs biļeti uz piekto izrādi varēs iegādāties ar 50% atlaidi”, skaidroja A. Mačuka.

Tomēr ir zināms, ka oktobra vidū pirmizrādi piedzīvos režisora Viestura Meikšāna izrāde „Zelta zirgs”, kas, kā atklāja pats autors, ir stāsts par notikumiem, kas šobrīd notiek Latvijā. „Iekšējā nepieciešamība un esošā situācija Latvijā liek runāt par notiekošo”, sacīja režisors. „Lugas mērķis ir īstenot jauna režisora ambīcijas un graut esošos pieņēmumus par šo Raiņa darbu”. Viņš arī uzsver, ka „netiks taupīti spēki, lai parādītu esošo situāciju tādu, kāda viņa ir”, lugas darbību modelējot gaļas ceha telpās. Savukārt otra režisora izrāde skatītāju vērtējumiem tiks nodota 2010. gada sākumā. „Tēma būs par Latviju, par to, ko cilvēks dara, kad ir palicis bez darba, jo tiek prognozēts, ka nākamajā gadā bezdarba līmenis Latvijā būs 13,2%”.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV