Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Šogad „Baltijas Pērle” piedāvās gangsterkino, Amerikas Lielās depresijas laika un Odrijas Hepbernas filmas

Ilze Malaševska, 11.08.2009. 17:44

No 10. līdz 20. septembrim kino „Rīga” un Kongresu nama telpās notiks starptautiskais kino aktieru festivāls „Baltijas Pērle”. Šogad festivāla organizatori ir izvēlējušies ekonomēt uz viesu rēķina, nevis uz filmu skaita un piedāvā plašu programmu.
Šogad „Baltijas Pērle” piedāvās gangsterkino, Amerikas Lielās depresijas laika un Odrijas Hepbernas filmas

Festivāls „Baltijas Pērle” šogad iezīmē trīs galvenās retrospekcijas – gangsterkino, Amerikas Lielās depresijas laika un Odrijas Hepbernas filmas. „Mēs vēlamies parādīt to, kas nav mainījies un nevar sabojāties, tas ir kino zelta fonds”, sacīja festivāla ģenerāldirektore Marina Lipčenko. Tieši tādēļ gansterkino filmu saraksts nav iedomājams bez Frānsisa Forda Kopola filmas „Krustēvs”, savukārt kino leģendas Odrijas Hepbernas, kurai šogad apritētu 80 gadi, filmu saraksts - bez filmas „Romas brīvdienas”. Savukārt Amerikas Lielās depresijas kino programmā ir iekļauta iespēja mācīties no kļūdām. „Gribam, lai jūs un mēs mācītos no citu kļūdām, tāpēc esam ņēmuši filmas, kas pirms 80 gadiem palīdzēja Amerikai dzīves grūtajā periodā”, sacīja M. Lipčenko. „Lai izietu ar mazākiem zaudējumiem no šīs situācijas, gribam parādīt kino un censties dot cerību, jo cerība ir tā, kas visu laiku būs līdzās”.

Kopumā festivāla programmu veido 50 filmas. Tajā iekļautas arī filmas, kas tiek uzskatītas par Holivudas klasikas darbiem, piemēram, „Tas notika kādā naktī”, „Dziedot lietū”, kā arī Eiropas režisoru filmas. Viena no Eiropā ievērību guvušajām filmām ir Sallijas Poteres scenogrāfiskā minimālismā stilā ieturēta filma „Niknums”, uzmanība jāpievērš arī filmai „Atceries! Stāsts par „Werner Bros””, kas stāsta par kinostudiju, kas mūsdienās jau ir kļuvusi par neatņemamu kinoindustrijas sastāvdaļu, kā arī filma „Peles rēciens”, kura veidota pirms 50 gadiem un sociālistiskā režīma valstīs bijusi aizliegta. Neizpaliek arī Kim Ki Duka filma „Sapņi”, Takesi Kitano filma „Ahillejs un bruņurupucis” kā arī Kannu kino festivāla Grand Prix balvas ieguvēja itāļa Žaka Odiāra filma „Pravietis”. Šogad papildus filmu seansiem, programmā tiks ietverti arī kino lektoriji, kuri tiks rīkoti atbilstoši filmu tematikai.

Šogad festivālam nav ģenerālsponsora, taču neskatoties uz to, biļešu cenas netiks paaugstinātas, kā arī organizatori ir atteikušies no viesu ielūgšanas. M. Lipsenko sacīja, ka nācās izvēlēties vai aicināt viesus un nodrošināt to uzturēšanos šeit, vai orientēties uz filmām un izvēle bija par labu otram variantam.

Sīkāka informācija par festivāla programmu festivāla mājas lapā: http://www.balticpearl.lv/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV