Piektdiena, 24.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Marlēna, Ilvija, Ziedone;

Uz kino „Rīga” lielā ekrāna – „Dons Kihots”

Olga Savina, 22.09.2009. 11:25

1. oktobrī plkst. 19:00 kino „Rīga” aicina uz „Krievu baleta zelta programmas” nākamo uzvedumu – uz lielā ekrāna Ludviga Minkusa baleta “Dons Kihots” vispazīstamākā un dzīvespriecīgākā adaptācija, kuras autors ir leģendārais horeogrāfs Marius Petipā. Baleta izrāde Sanktpēterburgas Marijas teātra baleta trupas izpildījumā filmēta īpaši demonstrēšanai pasaules kinoteātros.
Uz kino „Rīga” lielā ekrāna – „Dons Kihots”

Baletu “Dons Kihots” kritiķi atzīmē kā „krāšņu un bagātīgu it visā” – teatrālajā karnevāla aurā, sulīgi svelmainajās Spānijas noskaņās, sižeta kaislībās un, protams, virtuozajās, ugunīgajās dejās. Izcilā horeogrāfa Mariusa Petipā versija par “Donu Kihotu” ar Maskavas Lielā teātra kapelmeistara, izcila vijolnieka un 16 baletu autora L. Minkusa mūziku ir šī stāsta interpretācijas standarts baletā, kurā iekļauts populārais virtuozais pas de deux, kas neskaitāmas reizes izpildīts kā koncertnumurs.

Latvijas Nacionālās operas baleta solists Raimonds Martinovs – Bazila lomas atveidotājs Rīgas iestudējumā – stāsta: „Dons Kihots šobrīd man saistās ar pozitīvām emocijām, bet tā nav bijis vienmēr. Par Bazila lomu es agrāk pat neuzdrošinājos sapņot, jo parasti to dejo īsāka auguma manas profesijas pārstāvji. Domāju, ka līdz šim esmu garākais Bazils, kādu mūsu publika ir redzējusi. Loma ir līdz pēdējai niansei tehniski piesātināta, un to izpildīt nav lemts visiem. Tehniskās sarežģītības ziņā Bazila loma pielīdzināma Zigfrīdam „Gulbju ezerā”, Soloram „Bajadērā”, Krasam „Spartakā” un „Korsāra” Vergam. Šajā izrādē skatītājs ikreiz jāpārsteidz ar visu savu tehnikas arsenālu. Te sastopama mīlestība, greizsirdība, draudzība un sapņi, bet, protams, pats galvenais baletā „Dons Kihots” ir – no dzirkstelītes radīt eksploziju.”

M. Petipā balets tika izrādīts1869. gadā. 1902. gadā Aleksandrs Gorskis atjaunoja šo darbu uzvedumā ar slavenās Annas Pavlovas piedalīšanos ielas dejotājas lomā. Tieši viņa bija tā, kas 1924. gadā aizveda šo darbu uz Rietumiem. Balets kļuva par Maskavas Lielā baleta teātra un Ļeņingradas Kirova baleta teātra repertuāra pastāvīgu sastāvdaļu un, iestudējot no jauna, tika regulāri pārveidots.

Ballet Magazine raksta „Leonīds Sarafanovs (Bazils) ir tehniski nepārspējams no sākuma līdz beigām, un ir līdzvērtīgs partneris Oļesjai Novikovai (Kitrija). Neapšaubāmi, viņš ir viens no virtuozākajiem vīriešu dejotājiem pasaulē šobrīd. Nevainojamās L. Sarafanova dubultapgriezienu sērijas en l'air, kas mijās ar multiplām piruetēm grand pas de deux, ir satriecošas, tāpat kā viņa grands jetes en manege.’

San Francisco Chronicle atzīmē "Pārsteidzoši enerģisks… klasiskais balets tā brīvākajā un dzīvespriecīgākajā izpausmē!"

Baleta sākums Lielajā zālē plkst. 19:00. Durvis atvērtas no plkst. 18:00. Pirms izrādes un starpbrīžos darbosies kafejnīca.

Biļešu cenas uz baleta izrādēm no 4 līdz 6 latiem. Biļetes nopērkamas kino „Rīga” un „Biļešu servisa” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV