Pirmdiena, 03.Jūnijs 2024. » Vārdadienas svin: Ineta, Inta, Intra;

"Tas, ko tu nedrīksti nezināt III. Cits jaunais vilnis" programma

Olga Savina, 02.10.2009. 17:04

Kas ir tas jauneklīgais izaicinājums, pašpārliecinātības un absolūtas brīvības sajūta, kas laiku pa laikam rada mazu revolūciju- dzīvē, kultūras vēsturē, arī kino? Laikā, kad zīmolu Jaunais vilnis ir uzurpējis uz Austrumu tirgu orientēts estrādes izpildītāju konkurss, vērts atcerēties jauno vilni, kas pirms četriem gadu desmitiem satricināja pasauli.  Tieši četrdesmit gadu ir pagājis kopš  franču režisora Fransuā Trifo 400 sitieniem-  filmas, kas bija viena no jaunā viļņa aizsācējām. Taču līdzās šim franču kino nu jau kanonizētajam posmam, vismaz tikpat interesantus atklājumus piedāvā čehu kino, kas izlolojis arī pasaulslavenā Holivudā strādājošā Miloša Formana talantu. Kāpēc režisors Alvis Hermanis savā pasaulslavenajā izrādē Klusuma skaņas citē citas čehu režisores Veras Hitilovs absolūti nepieradināto un izaicinošo filmu Margrietiņas– par šo un daudz ko citu jaunā lekciju ciklā Tas, ko tu nedrīksti nezināt: cits jaunais vilnis.
"Tas, ko tu nedrīksti nezināt III. Cits jaunais vilnis" programma

6. oktobris
Margrietiņas / Sedmikrásky
Rež. Vera Hitīlova / Vera Chytilová
Lomās: Ivana Karbanová, Jitka Cerhová
Čehija, 1966, 74 min
Lektore Dita Rietuma

Satīriska, mežonīga un nevaldāma – tāda ir Veras Hitīlovas dadaisma stilā veidotā filma, kas satrieca Čehijas un visas Eiropas kinosabiedrību.
Marija I un Marija II, divas jaunas sievietes, nolemj dumpoties pret izvirtušo, despotisko un vecišķo, vēršoties pret buržuāzijas simboliem un arī tās pārstāvjiem. Feminisma manifests? Avangarda komēdija? Margrietiņas ir daudzslāņaina mīkla, iedvesmas un citātu avots arī mūsdienās.

Sadarbībā ar Čehijas Republikas vēstniecību Rīgā.

13. oktobris
Ugunsdzēsēju balle / Horí, Má Panenko
Rež. Milošs Formans / Milos Forman
Lomās: Jan Vostrcil, Josef Sebánek, Josef Valnoha, Frantisek Debelka
Čehija, 1967, 71 min
Lektore Daira Āboliņa

Kādas mazpilsētas kultūras namā ugunsdzēsēju kolektīvs rīko balli par godu sava vadītāja aiziešanai pensijā. Tomēr saviesīgais pasākums drīz vien pārvēršas katastrofā, jo izgāžas ne tikai plānotais skaistumkonkurss, bet arī loterija, kuras balvas pa vienai vien tiek nozagtas. Kulminācijā visam aizdegas kultūras namam blakus esošā māja.
Ugunsdzēsēju balle ironiski un izsmējīgi ataino Padomju Savienības ārišķīgo absurdu, kurā  svarīgāks par godīgumu ir labais iespaids sabiedrībā, kas saglabājams jebkādiem līdzekļiem.

Sadarbībā ar Čehijas Republikas vēstniecību Rīgā.

20. oktobris
Nosferatu / Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens
Rež. Frīdrihs Vilhelms Mūrnavs / F. W. Murnau
Lomās: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder, Alexander Granach
Vācija, 1922, 94 min
Lektore Elīna Reitere

Nekustamo īpašumu aģents Haters dodas uz Karpatu kalniem slēgt līgumu ar grāfu Orloku. Par spīti vietējo uzstājīgajiem brīdinājumiem, viņš ierodas pašā grāfa pilī, nezinot, kādus šausmu pilnus notikumus šī vizīte izraisīs.
Apspēlējot Brēma Stokera romāna Drakula sižetu, Frīdrihs Vilhelms Mūrnavs uzņēma filmu, kas, palikusi nepārspēta šausmu filmu klasikas žanrā, aizsāka sava laikmeta jauno vilni – vācu ekspresionismu, kas diktēja Eiropas kino modi līdz pat trīsdesmito gadu vidum.

Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā.

10. novembris
Spēlmanis Bobs / Bob Le Flambeur
Rež. Žans Pjērs Melvils / Jean-Pierre Melville
Lomās: Roger Duchesne, Isabelle Corey, Daniel Cauchy, André Garet, Gérard Buhr
Francija, 1956, 98 min.
Lektors Dāvis Sīmanis

Parīzē, Monmartrā, visi pazīst spēlmani Bobu. Viņš ir labi ģērbts, dāsns, tikumīgs, dzīvo labā rajonā un bauda policistu cieņu. Neviens nezina, ka viņš ir gandrīz izputējis. Lai glābtu sevi no bankrota, Bobs nolēmis aplaupīt Dovilas kazino. Tomēr starp Boba draugiem ir kāds nodevējs...
Filma, kas veltīta amerikāņu gangsterkino un film noir, tiek uzskatīta par vienu no franču jaunā viļņa ietekmes avotiem. Leģendas vēstī, ka jauniņais Fransuā Trifo, kas vēlāk pats kļuva par kino klasiķi, pēc šīs filmas noskatīšanās esot izsaucies: “Mēs vēlamies uzņemt tādu kino!”

Sadarbībā ar Francijas Kultūras centru.

17. Novembris
Konkurss / Konkurs
Ja nebūtu šīs mūzikas / Kdyby Ty Muziky Nebyly
Rež. Milošs Formans / Milos Forman
Lomās: Jirí Suchý, Jirí Slitr, Marketa Krotka, Jan Vostrcil, Frantisek Zeman
Čehija, 1964, 77 min
Lektors Normunds Naumanis

Konkurss – filma, kas aizsāka ne tikai režisoru Miloša Formana un Ivana Passera kinokarjeras, bet arī tiek dēvēta par tā sauktā čehu jaunā viļņa pirmsākumu. Sākotnēji iecerēta kā īsfilmas projekts, vēlāk tā tika papildināta ar filmu Ja nebūtu šīs mūzikas. Abas filmas, kas veido Formana īpašā kinematogrāfiskā stila nostādnes, viņam raksturīgā veidā stāsta par mazpilsētām, entuziastiskiem jauniešiem un viņu dzīves nozīmīgāko mākslu  – mūziku.

Sadarbībā ar Čehijas Republikas vēstniecību Rīgā.

1. decembris
400 Sitienu / Les 400 Coups
Rež. Fransuā Trifo / François Truffaut
Lomās: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Georges Flamant, Patrick Auffay
Francija, 1959, 99 min
Lektors Jānis Putniņš

Antuāns Duanels, jauns parīziešu zēns, ko novārtā pametuši vecāki, regulāri bēg no skolas, iešmauc kinoseansos, zog un iekļūst dažādās nepatikšanās. Vecāki, nespējot un nevēloties tikt ar bērnu galā, nodod viņu policijai un lūdz zēnu nosūtīt uz darba nometni pie jūras. Bet redzēt jūru ir sens Antuāna sapnis.
Trifo aktierkino debija ir viena no visvairāk mīlētajām franču jaunā viļņa filmām - ļoti personisks un autobiogrāfisks darbs, ko ietekmējusi režisora paša bērnības pieredze. Par šo filmu režisors saņēma Kannu kinofestivāla balvu kā labākais režisors, kaut arī savu aso pārmetumu dēļ tajā bija pasludināts par persona non grata.

Sadarbībā ar Francijas Kultūras centru

8. decembris
Četri balti krekli, 1967
Lomās : Uldis Pūcītis, Līga Liepiņa, Pauls Butkēvičs
Latvija, 77 min

Piejūras klimats, 1974
Rež. Rolands Kalniņš
Lomās : Ivars Kalniņš, Regīna Razuma, Velta Straume, Uldis Dumpis
Latvija, 34 min
Lektore Dita Rietuma

Divas savulaik neatzītas pērles latviešu kinematogrāfā – aizliegtā plaukta filma Četri balti krekli un padomju cenzūru nepārdzīvojusī, iznīcinātā Piejūras klimats.
Pirmā, pēc Gunāra Priedes lugas Trīspadsmitā, tapusī filma, ironisks skatījums uz mākslu un cenzūru Padomju Savienībā, divdesmit gadus dzīvoja mutvārdu leģendās un Imanta Kalniņa komponētajās dziesmās līdz savai pirmizrādei 1987. gadā.
Darbu pie filmas Piejūras klimats režisoram lika pārtraukt, bet pašu filmu sadedzināt Kinostudijas pagalmā - veselīgā sarkasma pilnais, rotaļīgais 70. gadu reāliju un kolektīvu attēlojums mākslinieciskā vakuuma ideoloģijas padomju cenzoriem šķita pārāk brīvdomīgs.


15. decembris
Trakais Pēro / Pierrot Le Fou
Rež. Žans Liks Godārs / Jean-Luc Godard
Lomās: Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Graziella Galvani
Francija, Itālija, 1965, 110 min.
Lektors Viktors Freibergs

Ferdinands satiek Mariannu, savu bijušo mīļāko, kad Ferdinanda sieva nolīgst jauno meiteni par aukli. Vedot Mariannu mājās, Ferdinands nolemj pamest savu līdzšinējo nomācošo buržuāzijas dzīvi un aizbēgt kopā ar viņu. Sākotnējā mīlas afēra izvēršas par bēgšanu no teroristiem, ieroču kontrabandu un traku, notikumu pilnu skrējienu uz nekurieni.
Filmā Trakais Pēro režisors sakausē satīru par patērētāju kultūru, politiku, komiksu estētiku un nebeidzamu romantiku, radot neaizmirstamu kinematogrāfisku piedzīvojumu.

Sadarbībā ar Francijas Kultūras centru


Filmas tiek demonstrētas ar sinhrono tulkojumu austiņās latviešu valodā
 
Biļetes cena: Ls 2.50, studentiem ar ISIC karti Ls 2

www.nfc.lv, www.kino.riga.lv

Projektu veido biedrība Ekrāns, Rīgas Kinomuzejs un Nacionālais Kino centrs, sadarbībā ar Francijas Kultūras centru, Gētes institūtu Rīgā, Čehijas Republikas vēstniecību Rīgā, kinoteātri Rīga.
 
Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.









Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV