Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Latvijas kultūras kanona programma

Olga Savina, 06.01.2010. 11:33

No 8. janvāra kino "Rīga" Lielajā zālē Nacionālais Kino centrs un Rīgas Kinomuzejs piedāvā unikālu izlasi - 11 Kultūras kanona filmas, Latvijas kinovēstures mezglu punktus - no "Baltajiem zvaniem" līdz "Limuzīnam Jāņu nakts krāsā", no "Purva bridēja" līdz "Šķērsielai", no "Vecāks par desmit minūtēm" līdz "Vai viegli būt jaunam?" un vēl, un vēl - izcila izlase un elementārā ābece, kas par Latvijas kinomākslu ir jāzina katram.
Latvijas kultūras kanona programma

PIEKTDIEN, 8.01. ATKLĀŠANAS SEANSS 19:00

BALTIE ZVANI (spēlfilma, 1961, melnbalta, 24’)
Scenārija autors – Hercs Franks, režisors – Ivars Kraulītis, operators – Uldis Brauns

Poētisks stāsts par lielu pilsētu un tās cilvēkiem, sekojot mazai meitenītei, kas agrā rītā slēgta puķu veikala logā ierauga baltus zvaniņus un dodas ziedu meklējumos.

Pagrieziena punkts Latvijas kinomākslā – ar spēlfilmas paņēmieniem uzņemts darbs, kas tomēr kļūst par pamatakmeni Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolai.

VANADZIŅŠ (animācijas filma, krāsaina, platekrāns, 16’)
Scenārija autori – Jānis Rokpelnis un Arnolds Burovs, režisors – Arnolds Burovs, mākslinieks – Gunārs Cīlītis

Filma uzņemta pēc Viļa Lāča stāsta motīviem. Mazs puisēns, kuru tētis iesaucis par Vanadziņu, katru rītu aizvada tēvu zvejā un visu dienu kopā ar kaķi gaida tēti atgriežamies. Bet reiz jūru sabango vētra, un Vanadziņš kāpās gaida veltīgi...

Monumentāls lakonisms un precīzas, emocionāli iedarbīgas detaļas, traģēdija bez afektācijas, veiksmīgi izvairoties no sentimentalitātes – leļļu kino klasiķa Arnolda Burova estētiski viengabalainākais darbs.

VECĀKS PAR DESMIT MINŪTĒM (dokumentālā filma, 1978, melnbalta, 10’)
Scenārija autors un režisors – Hercs Franks, operators – Juris Podnieks

Desmit minūtes kinokamera nenovērš skatu no mazuļa, kurš vēro leļļu teātra izrādi, un skatītājs līdz ar bērna dvēseli pārdzīvo labā un ļaunā cīņu.

Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas izcilākais paraugs; filma – dvēseles kustība, kur satiekas režisora un operatora talanta dzirksts.

PIEKTDIEN, 8.01. seanss 21:00

ČETRI BALTI KREKLI / ELPOJIET DZIĻI... (spēlfilma, 1967, krāsaina, platekrāns, 80’)
Scenārija autors – Gunārs Priede, režisors – Rolands Kalniņš, operators – Miks Zvirbulis, mākslinieks – Uldis Pauzers
Lomās – Uldis Pūcītis, Dina Kuple, Līga Liepiņa, Pauls Butkēvičs un citi

Telefonu montieris Cēzars Kalniņš no darba brīvajā laikā sacer dziesmas un tekstus, muzicēdams kopā ar draugiem izveidotajā ansamblī. Tomēr, lai ansamblis nonāktu līdz publikai, jāiziet garš tarifikācijas un atļauju saņemšanas ceļš. Kultūras komisijas locekle Anita Sondore pavirši noklausās Cēzara dziesmas un nokritizē tās, bet vēlāk vairs gribēdama nevar apstādināt dažādu sabiedrisko apspriešanu dzirnakmeni, kuru pati iekustinājusi.

Sešdesmito gadu brīvības alku kinematogrāfiska kvintesence, jauneklīgs maksimālisms un sirdsapziņas balss, kas Rolanda Kalniņa filmas varoņiem ļauj nostāties blakus pasaules kino jaunā viļņa parādībām.


SESTDIEN, 9.01. seanss 17:00

PURVA BRIDĒJS (spēlfilma, 1966, melnbalta, platekrāns, 85’)
Scenārija autori – Jānis Sīlis un Antons Stankēvičs, režisors – Leonīds Leimanis, operators – Mārtiņš Kleins, mākslinieks – Herberts Līkums
Lomās – Vija Artmane, Uldis Pūcītis, Lūcija Baumane, Elza Radziņa, Kārlis Sebris, Juris Lejaskalns, Olga Dreģe, Alfons Kalpaks, Eduards Pāvuls, Valentīns Skulme un citi

Filma pēc Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem. Alaines muižas kučieris Edgars mīl vešerienes meitu Kristīni, bet ir pārāk nabags un palaidnīgs, lai Kristīnes māte viņu uzskatītu par izdevīgu partiju meitai. Muižas sulainis Vīskrelis un staļļa puisis Sutka pavedina Edgaru uz dzeršanu un draudzību ar krogusmeitu Matildi, tikmēr Kristīni bildina bagātais saimnieks Akmentiņš. Baznīcā pie altāra, jau līgavas kleitā tērpta, Kristīne tomēr Akmentiņam atsaka.

Leonīda Leimaņa kaislīgā improvizācija par Blaumaņa tēmu ar kinematogrāfiskiem līdzekļiem kliedē mītu par latviešu bālasinību. Izcils aktieru duets. Filma kļuva par lokālu iemeslu pasaulē tolaik aktivizētajai diskusijai par atļaušanās robežām ekranizācijās.


SESTDIEN, 9.01. seanss 19:00

CEPLIS (spēlfilma, 1972, krāsaina, platekrāns, 99’)
Scenārija autors – Viktors Lorencs, režisors – Rolands Kalniņš, operators – Gvido Skulte, mākslinieks – Uldis Pauzers
Lomās – Eduards Pāvuls, Helga Dancberga, Gunārs Cilinskis, Regīna Razuma, Aivars Siliņš, Velta Straume, Rolands Zagorskis, Lidija Freimane un citi

Filma uzņemta pēc Pāvila Rozīša romāna motīviem. 20. gadsimta 20. gadi Latvijā. Uzņēmīgais Edgars Ceplis nodibina akciju sabiedrību, lai no Latvijas māla ražotu ķieģeļus eksportam, viņa projektā iesaistās daudzi, cerot uz solīto milzu peļņu. Drīz Ceplis aizraujas ar sava kantora mašīnrakstītāju Austru Zīli, bet bizness tikmēr atstāts novārtā, turklāt izrādās, ka Cepļa izvēlētais māls ķieģeļu ražošanai nav derīgs. Kamēr neviens cits to nav uzzinājis, Ceplis ātri savērpj intrigu, un par akciju sabiedrības vadītāju kļūst Nagaiņa znots Sausais.

Joprojām aktuāla un stilistiski smalka satīra par mūžīgiem netikumiem un arhetipiskām vājībām, izcili aktierdarbi, ar filmas dramaturģiju saskaņots vizuālais risinājums kadra koloristikā.

SVĒTDIEN, 10.01. seanss 17:00

NĀVES ĒNĀ (spēlfilma, 1971, melnbalta, platekrāns, 79’)
Scenārija autori – Jānis Kalniņš, Gunārs Piesis, režisors – Gunārs Piesis, operators – Mārtiņš Kleins, mākslinieks – Herberts Līkums
Lomās – Eduards Pāvuls, Gunārs Cilinskis, Pēteris Šogolovs, Kārlis Sebris, Alfreds Videnieks, Ģirts Jakovļevs un citi

Filma uzņemta pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles Nāves ēnā. 19. gadsimta beigas Latvijā. Atlūzis ledusgabals nes četrpadsmit zvejniekus un viņu pajūgus arvien tālāk jūrā. Tikai piektās dienas rītā pie apvāršņa parādās igauņu laiva, bet tajā visi nevar sakāpt – trijiem jāpaliek uz ledus, tāpēc zvejnieki velk lozes.

Ar minimāliem mākslinieciskiem līdzekļiem panākts maksimāls efekts, lakoniskas un tāpēc ārkārtīgi iedarbīgas psiholoģiskas drāmas fenomens. Izcils paraugs radošai, nevis burtiskai literatūras klasikas interpretācijai.


SVĒTDIEN, 10.01. seanss 19:00

ĀBOLS UPĒ (spēlfilma, krāsaina, platekrāns, 81’)
Scenārija autors un režisors – Aivars Freimanis, operators – Dāvis Sīmanis
Lomās – Akvelīna Līvmane, Ivars Kalniņš

Janka dzīvo Zaķusalā – seno laiku saliņā Daugavas un strauji augošās Rīgas vidū. Strādā viņš pilsētā, tur arī atrod un pazaudē Anitu. Kad Ķengaraga jaunās daudzstāvu mājas ir uzceltas, Zaķusalas pasaulīte izgaist un Jankam sākas jauna dzīve – bez Anitas.

Neparasts gadījums Latvijas kinovēsturē – dokumentālā vidē uzņemta spēlfilma, iespējami maz iejaucoties īstās dzīves norisēs, vairumā gadījumu tās tikai provocējot, ne inscenējot. Rezultātā – patiesa un nevainīgi tīra laikmeta skice, kas nevis atdarinājusi, bet patstāvīgu meklējumu ceļā nonākusi sava laika pasaules kino avangardā.


PIRMDIEN, 11.01. seanss 20:30

LIMUZĪNS JĀŅU NAKTS KRĀSĀ (spēlfilma, 1981, krāsaina, platekrāns, 88’)
Scenārija autore – Māra Svīre, režisors – Jānis Streičs, operators – Harijs Kukels, mākslinieks – Vasilijs Mass
Lomās – Lilita Bērziņa, Ēvalds Valters, Uldis Dumpis, Olga Dreģe, Gundars Āboliņš, Sprēsliņu ģimene – Baiba Indriksone, Boļeslavs Ružs, Diāna Zande, Līga Liepiņa, Romualds Ancāns un citi

Veca lauku sieviņa Saknīšu Mirta loterijā laimē žiguli, un viņas mājās tūlīt sabrauc radinieki, kas līdz tam večiņu nemaz neatcerējās. Brāļa dēls Ēriks ar sievu Dagniju un dēlu Uģi vai bijusī vedekla Olita ar vīru Viktoru un meitu Lāsmu labprāt tiktu pie mašīnas, un katrs cenšas Mirtas tanti pārvilkt savā pusē, bet pirms nāves viņa atceras par savu jaunības pielūdzēju Pigalu Prīdi.

Rets tīra žanra paraugs Latvijas kinomākslā – tautiska komēdija šī vārda vislabākajā nozīmē, perfektas stila izjūtas rāmjos ieturēta, ļaujot aktieriem izpausties neierastos ampluā. Jāņa Streiča humora smalkākā izpausme – smiekli bez ļaunuma.


OTRDIEN, 12.01. seanss 19:00

VAI VIEGLI BŪT JAUNAM? (dokumentālā filma, 1986, krāsaina, 83’)
Scenārija autori – Ābrams Kleckins, Jevgeņijs Margoļins, Juris Podnieks, režisors – Juris Podnieks, operators – Kalvis Zalcmanis

Filma ir uzticēšanās pilns dialogs starp tās autoriem un jauniešiem – par problēmām, kas satrauc jauno paaudzi, lielajā dzīvē ieejot. Ieilgusī pieaugušo aizbildniecība, melīgums un liekulība padara viņiem daudz grūtāku savas vietas un pozīcijas meklēšanu.

Filma – fenomens, kuras ārkārtīgo rezonansi pasaulē radījusi autoru profesionalitāte, domas vēriens un prāta asums, spējot precīzi trāpīt aktualitātes nervā.


CETURTDIEN, 14.01. seanss 19:00

ŠĶĒRSIELA (dokumentālā filma, 1988, krāsaina, 93’)
Scenārija autors – Tālivaldis Margēvičs, režisors un operators – Ivars Seleckis

Mazajā Rīgas nomales šķērsieliņā un tās iedzīvotāju dzīvesstāstos atbalsojas tautas likteņgaita, pilna pārestību, ciešanu un cerību.

Šķietami vienkārša un nepretencioza, bet tieši tādēļ iespaidīga filma, kas iekarojusi Eiropas prasīgāko auditoriju, saņemot Eiropas Kinoakadēmijas balvu; Visums koncentrēts vienā ūdenslāsē – vienā priekšpilsētas ieliņā.

Ieeja uz visiem seansiem: 0.50 Ls, skolēniem, studentiem, pensionāriem un Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedriem (uzrādot apliecības) ieeja brīva.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV