Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

K Sunī būs skatāma Ilonas Brūveres filma “Versja Vera”

Gints Ozoliņš, 08.02.2010. 11:26 | komentāri (1)

No 26. februāra līdz 4. martam kinoteātrī K Suns Nacionālais Kinematogrāfijas  centrs Valsts  Kultūrkapitāla fonds, Mediju komunikāciju darbnīca KINOLATS piedāvā jaunāko Ilonas Brūveres filmu “Versija Vera”.
K Sunī būs skatāma Ilonas Brūveres filma “Versja Vera”

Autores - režisores Ilonas Brūveres  jaunā pilnmetrāžas  filma par rīdzinieci, vienu  no izcilākajām 20. gadsimta tēlniecēm - Veru Muhinu, skatītājam sniedz ieskatu Eiropas kultūras vēstures lappusēs, atklājot tēlnieces personību dienasgrāmatas fragmentos.

Muhinas  monumentālais 53 m augstais   skulpturālais  ansamblis Strādnieks  un kolhozniece

1937. gada Vispasaules  mākslas  izstādā Parīzē kļūst par sensāciju. Muhina  studējusi Parīzē pie Rodēna skolnieka, tēlniecības meistara Bourdelles. Par  Muhinas  darbiem jūsmo Pikasso. Viņa patiesi tic humānisma ideāliem un to  veiksmīgi izmanto PSRS   aģitpropogandas mašinērija.

1937. gadā Muhina atsakās no visiem  Rīgas  īpašumiem, lai izvairītos  no nepatikšanām Maskavā. Gadu  vēlāk Ulmaņa valdība Tirdzniecības noliktavas Rīgas centrāltirgū, visus namus Turgeņeva ielas labajā  pusē un kokzāģētavu Sarkandaugavā pasludina par valsts īpašumu, kura vērtība sasniedz 4 miljonus dolāru.

Filma tēlnieces dienasgrāmatā stāsta par mākslinieces atiecībām ar varu, mākslu un sevi, kas ir un paliek  pārlaicīga  tēma, sekojot  Muhinas pierakstiem, kinodokumentu kadriem un precīziem laiku apliecinošiem  vizuālā konspekta  fragmentiem.

Vera Muhina padomju cilvēkam  dāvina neplīstošo ūdens un šņabja glāzi- graņonku.

Rīgā 1945. gadā  viņa no nojaukšanas pasargā Brīvības pieminekli.

Tā nav politiska filma, bet gan personības stenogramma, iedziļinoties  tēlnieces personīgajās izjūtās, akcentējot viņas dzīves uztveri un laiku, kurā top vairāki 20. Gadsimta tēlniecības paraugi. Filma  izseko Muhinas attiecībām ar laiku, kas sniedz viņai iespēju radoši strādāt un diktē savus noteikumus.

Melnbaltā filma  ar mākslinieces  Kristiānas  Dmiteres piedalīšanos Muhinas  lomā sniedz skatītājam precīzu laikmeta noskaņu kinooperatores Elīnas  Bandēnas filmētajos un scenārija autores, režisores Ilonas  Brūveres  uzstādītajos  kinokadros, kas  rosina skatītāju  ne vien patērēt piedāvāto informāciju, bet gan arī domāt un just. Filmā  skan Franka Martina Štrausa mūzika.

Biļetes iepriekšpārdošanā  var iegādāties kinoteātra kasē.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV