Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Rīgā notiks starptautisks simpozijs par scenografiju

Gundega Laiviņa, 17.02.2010. 14:50

No 25. līdz 27. februārim Rīgā notiks vērienīgs starptautisks teorētiskais forums par scenogrāfijas un telpas lomu mākslinieka un skatītāja attiecībās. Simpozijs "Paplašinātā scenogrāfija 1: Par skatīšanos" tiek organizēts, ievadot Prāgas Scenogrāfijas kvadrinnāli 2011.

Pēdējās desmitgadēs scenogrāfija un teātra dizains ir pametis melno kulišu ieskauto skatuvi un pārcēlies uz teritoriju, kas atrodas teātra, arhitektūras, vizuālās un mediju mākslas krustpunktā. Jauno teātra telpu raksturo darbība un mijiedarbe, tādēļ tā ir mainīga, hibrīda un tai ir savs stāsts. Šo pārmaiņu pamatā ir starpdisciplināra telpas izjūta un telpas kā sociālā aģenta izpratne un tieši šīs kategorijas ir laikmetīgās scenogrāfijas prakses un teorijas pamatā.

Rīgas simpozijs ir pirmais trīs simpoziju sērijā, kas pēc Prāgas kvadrinnāles iniciatīvas notiks 2010. gadā un kuru mērķis ir attīstīt un aktivizēt starpdisciplināru scenogrāfijas diskursu. Nākošie simpoziji notiks Belgradā 9.-11.jūlijā un Evorā 27.-29.septembrī. Simpoziju programma piedāvās zinātniskus priekšlasījumus, mākslinieku prezentācijas un interaktīvas sesijas, kas aplūko skatītāju, mākslinieku un kuratoru lomu un savstarpējās attiecības mūsdienu telpas dizaina kontekstā.

Dalībai Rīgas simpozijā ir reģistrējušies 97 dalībnieki no 19 Eiropas valstīm, ASV, Kanādas, Jaunzēlandes, Irānas, Izraēlas un Brazīlijas. Dalībnieku vidū ir gan teātra, scenogrāfijas un mākslas studenti, gan atzīti režisori, mākslinieki, scenogrāfi, kuratori, dramaturgi un zinātnieki. Simpozijā ar priekšlasījumiem uzstāsies 28 referenti, viņu vidū - Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore un kuratore Solvita Krese, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Kauliņa, Lincas - Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2009 dramaturgs Deivids Tušingams, ekstravagantais vācu mākslinieku tandēms Dellbrügge & de Moll, Latvijas auditorijai jau pazīstamais ungāru teātra režisors Arpads Šilings, izcilā portugāļu horeogrāfe un balss māksliniece Vera Mantero, akadēmiķis, Londonas King’s koledžas profesors Alans Rīds un daudzi citi. Uz simpoziju ieradīsies arī Prāgas Kvadrinnāles mākslinieciskā kuratore Sodja Lotkere un teorijas sadaļas vadītāja Tea Brejzeka.

Simpozija dienās grāmatnīcā "Satori" darbosies grāmatu galds, kur varēs iegādāties ar foruma tēmu saistītas grāmatas un DVD, bet visu trīs simpoziju noslēgumā tiks izdota grāmata, kuras prezentācija notiks Prāgas Kvadrinnāles laikā 2011. gada jūnijā.

Simpozija darba valoda ir angļu un tas atvērts tikai reģistrētiem dalībniekiem.

Simpozija programma, dalībnieku saraksts un biogrāfijas mūsu mājas lapā www.theatre.lv

Informācija: Gundega Laiviņa, gundega@theatre.lv; 67228477, 26516665

Simpozijs tiek rīkots Prāgas Kvadrinnāles programmas Intersection: Intimacy and Spectacle ietvaros, to organizē Prāgas Kvadrinnāle sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu, Īrijas Teātra institūtu, Viktorijas un Alberta muzeju, KIASMA Laikmetīgās mākslas muzeju, BELEF festivālu, Ente Teatrale Italiano, Kretakor teātra kompāniju, Prāgas Nacionālo teātri, Cīrihes universitātes Dizaina departamentu un citiem.

Simpozija norisi atbalsta ES programma Kultūra 2007-2013, LR Kultūras ministrija, Jaunais Rīgas teātris un viesnīca Albert Hotel.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV