Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Notiks vairāki Dejas dienas 2010 sarīkojumi

Madara Daudze, 16.04.2010. 14:20

Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija sadarbībā ar Rīgas Mākslas telpu piedāvā ikgadējo pasākumu DEJAS diena  28. aprīlī, 29. aprīlī un 2. maijā.
Notiks vairāki Dejas dienas 2010 sarīkojumi

29. aprīlis ir Starptautiskā Dejas Diena (UNESCO), kuru atzīmē visā pasaulē. Jau kopš 2006. gada aprīļa beigām tiek organizēts pasākums Dejas Diena, kura ietvaros jebkurš dejas interesents aicināts „ieelpot laikmetīgās dejas elpu” - meklēt un atrast savu izpausmi dejā, iepazīstot dažādus dejas žanrus. Tiks dota iespēja gan vērot, gan piedalīties dejas tapšanas procesos, kā arī baudīt gala rezultātu.

Šogad pasākums notiks trīs daļās. 

28. aprīlī paredzēta radošā laboratorija.Trīs stundu laikā vienlaikus vairākās pilsētās malās taps jauna laikmetīgās dejas izrāde. Horeogrāfiju vienam skaņdarbam veidos profesionāli horeogrāfi un jebkurš dejot gribētājs. Idejas realizēšanā piedalās laikmetīgās dejas horeogrāfi Agnese Bordjukova, Ramona Galkina, Elīna Breice, Dmitrijs Gaitjukevičs, Valērijs Oļehno un jebkurš interesents, kas vēlas piedalīties kā dejotājs, strādājot kopā ar kādu no horeogrāfiem. Tapšanas procesā F. Šopēna skaņdarbs tiks sadalīts piecās daļās, un katra radošā grupa savās telpās 28. aprīļa vakarā trīs stundu laikā veidos horeogrāfiju konkrētajai skaņdarba daļai. 29. aprīļa vakarā visas daļas skatītāju klātbūtnē satiksies Rīgas Mākslas telpā.

Lai piedalītos radošajā laboratorijā, jebkurš interesents ar vai bez iepriekšējas pieredzes dejā var pieteikties elektroniski, atsūtot savu CV un motivācijas vēstuli, kurā paskaidro, kāpēc vēlas piedalīties radošajā laboratorijā, pie kura no pieciem horeogrāfiem un kāpēc tieši pie viņa vai viņas. Pieteikumus lūgums iesūtīt līdz 2010. gada 26. aprīlim uz adresi: horasoc@gmail.com. Dalība laboratorijā ir bez maksas. 

29. aprīlī līdztekus radošajās darbnīcas tapušo horeogrāfiju priekšnesumam, paredzētas trīs dejas izrādes: “Divreiz vienā upē”, “Vaļā...nelaiž”, “Mans personīgais atslēgas caurums”, kā arī dejas filmas pirmizrāde “Dejas bērni”, kuras autors ir horeogrāfs Valērijs Oļehno, un citas filmas par deju.

“Divreiz vienā upē” horeogrāfi Ramona Galkina, Ilze Zīriņa. Divreiz vienā upē ir pirmā daļa no 60 minūšu garas dejas izrādes, un tā ir balstīta uz vērojumiem, kā ritms, laika plūdums, telpa un kustības arhitektūra veido divu dejotāju attiecības. Asociatīvi izrāde vēsta par neiespējamību divreiz iekāpt vienā upē. To nosaka gan mūsu izvēle, pa kādu ceļu un kādā veidā mēs veicam attālumu no stacijas uz staciju, gan citu cilvēku izvēle, jo šīs attiecības - laika un telpas, veido notikumus mūsu dzīvē. Dažkārt pagātne un tagadne mūsu prātos izkropļo laika distanci, izplūst savās robežās un pārklājas. Tie ir brīži, kad viskonkrētāk var redzēt neiespējamību divreiz iekāpt vienā upē. 

“Vaļā... nelaiž” - horeogrāfs Kārlis Božs. Viņa domubiedri - dejotāji Andrejs Filipovs, Kristaps Ceļmalnieks, Krišjānis Sants, Sergejs Taraseņa, Santa Kanceviča, Evita Birule, Elīna Lutce. Par izrādi pats horeogrāfs saka: Reizēm to nevar izskaidrot, ar ko tieši.. Tam nav konkrētu formulējumu – manā prātā… Uz zemes runā, ka tā vienkārši esot! Tās velk tik cieši… Laiž vaļā sāpīgi – ātri un neļauj aiziet!

“Mans personīgais atslēgas caurums” - horeogrāfi Eva Vancāne un Kristīne Vismane. Viņas un Krišjānis Sants skatītājam piedāvās nedaudz konceptuālu darbu par apslēptajiem atslēgas caurumiem, ko glabājam sevī.  

Biļetes: iepriekšpārdošanā Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv – 3,00 Ls (studentiem, skolēniem un pensionāriem - 2,00 Ls). Pasākuma norises dienā – 4,00 Ls

Savukārt 2. maijā visi interesenti tiek aicināti uz bezmaksas meistarklasēm. Visas dienas garumā, vairākās vietās Rīgā interesenti par brīvu varēs izmēģināt dažādu virzienu dejas nodarbības, pie dažādiem skolotājiem. Vienas nodarbības ilgums būs 60 minūtes un starp nodarbībām būs 30 minūšu starplaiks, tāpēc bez uztraukumiem dalībnieki varēs izmēģināt deju jebkurā no sevis izvēlētajām vietām.  

Sīkāka informācija par meistarklašu norises vietām un laikiem: www.dance.lv

 

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV