Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Klajā nākusi Andra Kolberga "Dienasgrāmata"

Sandra Zobena, 09.06.2010. 16:34

Izdevniecība "Pils" laidusi klajā Andra Kolberga "Dienasgrāmatu". Objektīvais + subjektīvais, subjektīvais + objektīvais. No saskaitāmo kārtības summa (rezultāts, vērtība) nemainās.
Klajā nākusi Andra Kolberga "Dienasgrāmata"

Dienasgrāmata. Memuāri. Šis literatūras žanrs determinē abu iepriekš minēto „saskaitāmo" klātesamību, kas nosaka summas jeb rezultāta vērtību.

Andra Kolberga „Dienasgrāmata", apvienojot gan objektīvā fakta realitāti, gan rakstnieka rakstura noteikto subjektivitāti, ir vērtība, ko sauc par laikmeta liecību, laikmeta dokumentu, šajā konkrētajā gadījumā varētu teikt – laikmeta pazinēja, liecinieka liecību.

„Pēc dabas esmu ideālists, tāpēc man šodien šeit piedāvātā dzīve nepatīk. Laikam tā var justies celtnieks, kas ar labām domām būvējis gaišu namu, bet tagad redz to pamazām sagrūstam caura jumta un žurku izgrauztu pamatu dēļ. Protams, ir ziņkārība, kā tālāk veidosies bērnu un mazbērnu dzīve, tāpat mēs neviens nezinām, ko sacīsim un darīsim, kad uz guļamistabas sliekšņa pamanīsim stāvam kaulaino ar izkapti pār plecu. Taču nedomāju, ka man tad būs īpaši ko nožēlot, jo es nepiepulcējos ne tam aitu baram, ko politiķi dzenā no liesām ganībām uz vēl liesākām, ne tiem, kas, astītes luncinot, lien Olimpā, lai būtu tuvāk dieviem. (..)

Dienasgrāmatu es sāku rakstīt mazbērnu dēļ, lai viņi atšķirībā no manis mantotu vismaz kaut kādu informāciju, zinātu, no kurienes nāk, kas bijuši viņu senči. Uz kurieni doties, jau ir viņu pašu izvēle. Piedodiet, mazbērniņi, ja uzrakstītais brīžiem būs skarbs, taču es uzskatu, ka jums ir tiesības zināt patiesību, bet man nav tiesību to noklusēt," – tā pats rakstnieks.

„Dienasgrāmata" aptver laiku no pagājušā gadsimta 30. gadiem (un pat vēl krietni senāk, ja izsekojam Kolbergu ciltskokam) un iesniedzas 21. gadsimta pirmajā desmitgadē, šodienas aktualitātēs. Rakstnieks sev raksturīgajā stāstījuma kvalitātē un valodas raitumā, nebaidīdamies no detaļām un konkrētības, kolorīti atklāj gan padomju pilsoņu dzīves ikdienu un šī laika reālijas, gan Trešās atmodas peripetijas un atjaunotās Latvijas ļaužu dzīvi un sadzīvi.

Šī grāmata ir nepastarpināts un skaidrs rakstnieka paudums par laikmetu un vienlaikus – būtisks un kvalitatīvs pienesums latviešu prozā.

Šis ir pirmais izdevniecības Pils izdevums, kopš tā atrodas tāda paša nosaukuma Rakstnieku muzeju biedrības paspārnē.

Grāmatas atvēršana notiks 17. jūnijā plkst. 18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā.

Tuvāka informācija pa tālr. 67229980 vai e-pastu: sandra.zobena@memorialiemuzeji.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV