Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Iespēja fotografēties oriģinālā Otrā pasaules kara laika formas tērpā un apmeklēt kara kuģi „Namejs"

Astra Dzērve, 07.09.2010. 16:29

Septembrī un oktobrī Liepājas muzejs ekspozīcijas telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 piedāvā skolēniem un citiem interesentiem muzejpedagoģijas nodarbību par Otro pasaules karu, kurā var iepazīties ar cilvēces vēsturē lielākā un postošākā kara liecībām no Andra Skābes privātkolekcijas, pielaikot un fotografēties oriģinālā kara laika formas tērpā, ka arī darboties praktiski, vairāk uzzinot par karā iesaistīto armiju formas tērpiem un ekipējumu. Pēc tam paredzēts apmeklēt bijušo Nacionālo bruņoto spēku kuģi „Namejs", kas Latvijas Jūras spēku sastāvā kalpoja Otrā pasaules kara laikā izvietoto jūras mīnu meklēšanai un iznīcināšanai.
Iespēja fotografēties oriģinālā Otrā pasaules kara laika formas tērpā un apmeklēt kara kuģi „Namejs"

Liepājas muzejs sadarbībā ar kolekcionāru Andri Skābi ir izveidojis izstādi, kas veltīta 65. gadadienai, kopš beidzās Otrais pasaules karš. Tajā parādīti karā iesaistīto armiju formas tērpi un ekipējumi - militārās cepures, bruņucepures, ieroči, karogi, kā arī jostas un sprādzes, zīmotnes, kokardes, uzpleči, uzšuves, pogas un karavīru personīgās lietas.

Muzejā var apskatīt karavīru vēstules, kas apzīmogotas ar kara lauka pasta un cenzūras zīmogu, Vācijā ražotu „Siemens" telefona aparātu, kādus Otrajā pasaules karā izmantoja Vācu armijas štābos, Padomju armijas ģenerāļa ziemas zābakus jeb „burkas". Nereti pie šādiem apaviem tika arī ģenerāļu sievas, lai sildītu kājas un uzsvērtu savu īpašo statusu sabiedrībā.

Nodarbības turpinājumā Liepājas ostā paredzēts apmeklēt Liepājas Jūrniecības koledžas mācību kuģi - bijušo mīnu meklētāju „Namejs", kas kalpoja Otrā pasaules kara laikā izvietoto jūras mīnu meklēšanai un iznīcināšanai. „Namejs" bija pirmais Latvijas Jūras spēku kuģis, kas no Latvijas Jūras spēkiem piedalījās daudznacionālās jūras vienības sastāvā. Šajā laikā bez tiešo uzdevumu pildīšanas mīnu meklētājs „Namejs" pirmo reizi Jūras spēku vēsturē šķērsoja Ziemeļu polāro loku.

„Namejs" NATO pastāvīgās pretmīnu vienības sastāvā veiksmīgi piedalījies Otrā pasaules kara mīnu meklēšanā un netralizēšanā Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā. Latvijas kuģa devums ir vērtīgs ieguldījums NATO pretmīnu spēku attīstībā un sadarbības veicināšanā, kā arī jūrniecības un zvejniecības drošības nodrošināšanā.

Kuģis ir būvēts 1960. gadā Vācijas pilsētā Brēmenburgā. Tā garums ir 47, bet platums – 8,30 metri. Kuģim, atrodoties Jūras spēku sastāvā, ir bijuši četri komandieri 2009. gada 8. aprīlī Liepājā Aizsardzības ministrija kuģi svinīgi nodeva Jūrniecības koledžai.

Pieteikties muzejpedagoģijas nodarbībām iespējams, zvanot pa tālruņa numuriem 63422604; 29605223.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV