Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Izstāde par Otro pasaules karu guvusi vērtīgu papildinājumu

Sandra Šēniņa, 09.09.2010. 14:27

Izstāde „Karš un karavīri. Otrā pasaules kara liecības no Andra Skābes privātkolekcijas", kas skatāma Liepājas muzeja ekspozīcijas „Liepāja okupāciju režīmos" telpās K.Ukstiņa ielā 7/9, ieguvusi vērtīgu un interesantu papildinājumu.

Līdz šim izstādē bija apskatāmas vairāk kā 100 Otrā pasaules kara laika liecības: uniformas, militārās cepures, bruņucepures, ieroči, karogi, kā arī jostas un sprādzes, zīmotnes, kokardes, uzpleči, uzšuves, pogas, karavīru personīgās lietas u.c. militārās atribūtikas priekšmeti.

Tagad izstādi papildina vēsturiskas 1920-to un 30-to gadu fotogrāfijas par Liepājas garnizona karavīru dzīvi Karostā: parādēm un citām aktivitātēm. Tāpat no jauna nākuši klāt gan padomju, gan vācu armiju karavīru kaujas apbalvojumi: ordeņi, medaļas, vairodziņi un atšķirības zīmes.

Izstāde papildināta arī ar Otrā pasaules kara trofeju - Tokugavas dinastijas (valdīšanas laiks Japānā 1603.-1867.) dzimtas pārstāvja samuraju zobenu ar Tokugavas dinastijas ģērboni, ko padomju armijas pulkvedis atvedis no Japānas kara 1945.gadā.

Interesanta ir snaiperu roku sildāmā ierīce, slavenā TT pistole, saukta arī par Sarkano zvaigzni un 1934.gada parauga zobens un Mosina trīslīniju šautenes durklis, ko padomju armija izmantoja Otrajā pasaules karā. Izstādē skatāmas arī sadzīviskas lietas: šķīvji un galda piederumi no karavīru virtuves, bārdas nazis u.c.

Izstāde „Karš un karavīri. Otrā pasaules kara liecības no Andra Skābes privātkolekcijas" veltīta 65. gadadienai, kopš beidzies Otrais pasaules karš', un Liepājas muzejā K. Ukstiņa ielā 7/9 būs skatāma no 12. augusta līdz 31.oktobrim.

Liepājas muzejam šī ir pirmā sadarbība ar militārās atribūtikas kolekcionāru Andri Skābi.

Otrais pasaules karš (1939.-1945.g.) bija lielākais, asiņainākais un postošākais karš cilvēces vēsturē. Tajā bija mobilizēti apmēram 110 miljoni cilvēku, neskaitot partizānus, un karadarbība norisinājās gandrīz visos okeānos, jūrās un valstīs. Kopumā karā iesaistījās 61 valsts. Tas prasīja 70 miljonus civiliedzīvotāju un militārpersonu dzīvību, bet 35 miljoni tika ievainoti un sakropļoti. Valstu tiešie kara izdevumi sasniedza gandrīz 140 miljardus dolāru.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV