Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Nacionālā teātra Jaunās zāles godalgu festivālā „Patriarha rudens" saņem režisors Kārlis Krūmiņš

Kristīne Želve, 09.10.2010. 16:34

Šodien Latvijas Kultūras akadēmijas jauno režisoru festivāla „Patriarha rudens" noslēgumā Nacionālā teātra Jaunās zāles godalga tika piešķirta Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mākslas maģistrantūras 2.kursa studentam Kārlim Krūmiņam, izrādes „Svētceļnieks" režisoram.
Nacionālā teātra Jaunās zāles godalgu festivālā „Patriarha rudens" saņem režisors Kārlis Krūmiņš

Piešķirtā godalga ir iespēja jaunajam režisoram nākamajā sezonā iestudēt izrādi Nacionālā teātra Jaunajā zālē. Balvu Kārlim Krūmiņam pasniedza Nacionālā teātra Jaunās zāles kurators, aktieris Kaspars Zvīgulis, kurš ir godalgas idejas autors un festivāla laikā noskatījās visas jauno režisoru izrādes.

„Mūsu vēlme ir attīstīt un pilnveidot Nacionālā teātra Jaunās zāles piedāvājumu, piesaistīt jaunus režisorus, māksliniekus, mūziķus, horeogrāfus un veidot Jaunajā zālē visplašākā spektra iestudējumus – izrādes, koncertus, performances, izstādes," teica Kaspars Zvīgulis: "Godalgu piešķīrām Kārlim Krūmiņam, jo viņa iestudētajā „Svētceļniekā" es saskatīju ļoti tīri un profesionāli realizētu režisora koncepciju – radošu pieeju materiālam, aktieriskos veikumus, muzikālo noformējumu , kā arī savas teātra valodas meklējumus un atradumus. Tajā pašā laikā bija ārkārtīgi interesanti redzēt visu jauno režisoru darbus, mēs labprāt sadarbotos arī citiem jaunajiem, piemēram, Normundu Griestiņu, kura iestudējumā pārsteidza pilnīgi atšķirīgs un drosmīgs režisora skatījums. "

„Svētceļnieks", kas tapis Ģertūdes ielas teātrī, ir Kārļa Krūmiņa versija par slavenā somu režisora Kristiana Smeda tāda paša nosaukuma izrādi, kas runā par ticību, reliģiju, attiecībām ar Dievu un ceļu uz sevis apzināšanos.

„Ticība un reliģija ir tādas gandrīz tabu tēmas. Par tām nestrīdas. Jo katram ir tiesības uz savu viedokli. Ir izveidojusies situācija, kad priekšstatu līmenī liekas - par šīm tēmām labāk nerunāt vispār, bet tas diemžēl veicina garīgu atpalicību. Cilvēki aprobežojas ar saviem priekšstatiem, un viņu zināšanas attiecīgajās jomās balstās uz tiem, arī stereotipiem un aizspriedumiem. Ar šo izrādi mēs cīnāmies par to, lai attiecīgās tēmas nebūtu nerunājamas, „saka izrādes režisors Kārlis Krūmiņš.

Kā jau ziņots, Latvijas Kultūras akadēmijas jauno režisoru festivāls „Patriarha rudens" norisinājās Eduarda Smiļģa Teātra muzejā no 28.septembra līdz 9.oktobrim, un tā laikā skatītājiem bija iespēja noskatīties visdažādākā spektra 12 jauno un topošo režisoru iestudējumus. Festivālu vēroja un izvērtēja teātra ekspertu komanda – teātra zinātniece Ieva Struka, scenogrāfs Ivars Noviks un aktieris Kaspars Zvīgulis.

Festivāls „Patriarha rudens" noslēdzas 9.oktobrī ar Elmāra Seņkova režisēto Dītriha Bukstehūdes koncertuzvedumu „Mūsu miesa".

Festivāla norise plaši tika atspogoļota teātra portālā teritorija.lv, kurā pieejamas izrāžu recenzijas, fotoreportāžas, intervijas ar visiem jaunajiem režisoriem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV