Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Klajā nākusi Annas Poļitkovskas grāmata "Tikai un vienīgi patiesība"

Marika Papēde, 15.11.2010. 13:55

Izdevniecība "Dienas Grāmata" laidusi klajā Annas Poļitkovskas publicistisku rakstu krājumu "Tikai un vienīgi patiesība", kurā apkopoti iepriekšējos krājumos neiekļautie raksti, autores intervijas un iespaidi, kas publicēti "Novaja gazeta" līdz pat viņas nāvei - viņu noslepkavoja 2006. gada oktobrī Maskavā.
Klajā nākusi Annas Poļitkovskas grāmata "Tikai un vienīgi patiesība"

Līdz pat nāvei — viņu noslepkavoja 2006. gada oktobrī Maskavā — žurnāliste Anna Poļitkovska strādāja Krievijas laikrakstā Novaja gazeta. Ar rakstiem par Čečenijas karu un tā baisajām izpausmēm viņa ieguva starptautisku atzinību. Divas no viņas grāmatām "Putina Krievija" un "Krievijas dienasgrāmata" jau izdotas latviešu valodā. Trešajā, "Tikai un vienīgi patiesība", ir apkopoti iepriekšējos krājumos neiekļautie raksti, kas publicēti Novaja gazeta no 1999. līdz 2006. gadam.

Grāmatā ir lasāmas arī autores intervijas un iespaidi par tikšanās reizēm ar tādiem Rietumvalstu līderiem kā Lionels Žospēns, Tonijs Blērs, Džordžs Bušs, ar trimdiniekiem Borisu Berezovski, Ahmedu Zakajevu un Vladimiru Bukovski. Un runa nav tikai par smalko sabiedrību — ar kaismīgu taisnības cīnītājas spēku viņa vēsta par tikšanās reizēm, kurās runājusi ar varas pārstāvju mocītiem, spīdzinātiem un pazemotiem ļaudīm; neatlaidīgi mēģinot rast atbildi uz jautājumu "Kāpēc?", viņa stāsta par ģimenēm, kuru dzīvē iejaucies karš un politisko spēku savstarpējās spēles.

Šajā grāmatā ir ietverti arī raksti, kas ļauj iepazīt Annu Poļitkovsku kā apburošu un daudzšķautņainu personību. Izskaņā apkopota pasaules līderu, ievērojamu cilvēku un līdzgaitnieku reakcija uz viņas slepkavību, kā arī draugu, ģimenes locekļu un paziņu atmiņas par šo stipro, bezbailīgo sievieti.

"Viņa uzņēmās baismīgu risku, un viņas aprakstītā realitāte ir elpu aizraujoša."
Džons Snovs, angļu žurnālists un cilvēktiesību aktīvists

"Vārda un izteiksmes brīvības apspiešana savu mežonīgāko izpausmi sasniedz rakstnieka slepkavībā. Anna Poļitkovska savos darbos atteicās melot; viņas slepkavība ir drausmīga rīcība, un tas ir uzbrukums pasaules literatūrai."
Nadīna Gordimere

"Es viņu redzēju vienu reizi Mjasņickas veikalā. Šķita, ka tā ir kāda paziņa, pēc tam sapratu — tā ir Anna Poļitkovska. Nezin kāpēc uzskatīju viņu par tuvu cilvēku. Un, kad viņu nogalināja, jutu, ka trāpīja ļoti tuvu līdzās. Anna, es nekad jūs neaizmirsīšu."
Artjoms no Maskavas

Tulkojusi Gundega Blumberga.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV