Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Iznākusi Latvijas Kultūras akadēmijas 2010.gadagrāmata "TE-KI-LA. Teātra un kino lasījumi"

Aija Melbārde, 13.12.2010. 16:33

Sagaidot Latvijas Kultūras akadēmijas 20 gadu jubileju, apgādā "Mansards" ar VKKF atbalstu iznākusi Latvijas Kultūras akadēmijas 2010.gadagrāmata "TE-KI-LA. Teātra un kino lasījumi". Gadagrāmata ir starpdisciplinārs zinātnisks izdevums, kas atspoguļo Latvijas Kultūras akadēmijas docētāju un akadēmijas struktūrvienību - Eduarda Smiļģa Teātra muzeja un Rīgas Kino muzeja - veiktos pētījumus teātra un kino jomā. Gadagrāmatas sastādītāja ir LKA asoc. profesore Dr. Inga Pērkone.

Gadagrāmatas TE-KI-LA pirmā numura galvenais temats ir Leonīda Leimaņa daiļrade - spilgts apliecinājums teātra un kino jomas saistībai Latvijā, jo Leonīds Leimanis savu profesionālo darbību sācis kā teātra aktieris, bijis Dailes teātra direktors, bet vēlāk - izcils kino režisors. 2010.gada 16.aprīlī notika Leonīda Leimaņa 100.dzimšanas dienai veltīta Latvijas Kultūras akadēmijas zinātniska konference. Gadagrāmatā publicēti šīs konferences materiāli, autoru vidū ir LKA rektors, profesors Jānis Siliņš, teātra un kino režisors, LKA profesors Pēteris Krilovs, režisore, LKA lektore Zane Kreicberga u.c. Par TE-KI-LA autoru kļuvis arī pats Leonīds Leimanis - gadagrāmatā ievietota viņa veidota fotoreportāža par Dailes teātra izrādi "Tīreļpurvs" 1940.gadā.

Līdzās pētījumiem par Leonīdu Leimani ir raksti, kurus gatavojušas teātra speciālistes Rita Rotkale, Agra Straupeniece, Silvija Geikina, Margita Mantiņa, atklājot jaunus faktus Eduarda Smiļģa biogrāfijā un viņa mājas vēsturē, sniedzot ieskatu Teātra muzeja pētījumos par Daugavpils teātri, komponistu Burhardu Sosāru un aktrises Dzidras Ritenbergas līdz šim nepublicētajiem memuāriem. Gadagrāmatu noslēdz teātra zinātnieces Dr. Ievas Strukas raksts par Gunāra Priedes sajūtām un daiļradi viņa mūža pēdējos gados.

Gadagrāmata TE-KI-LA iegādājama Latvijas grāmatnīcās un apgādā "Mansards" - www.apgadsmansards.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV