Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

LNMM aicina uz tikšanos ar gleznotāju Ivaru Poikānu

Natālija Sujunšalijeva, 27.12.2010. 18:07

9. janvārī plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz „Sarunu muzejā" ar gleznotāju-provokatoru Ivaru Poikānu, kura personālizstāde pašreiz ir skatāma LNMM Baltajā zālē (K. Valdemāra ielā 10a, Rīgā). Sarunu vadīs izstādes kuratore, mākslas zinātniece Ilze Putniņa.
LNMM aicina uz tikšanos ar gleznotāju Ivaru Poikānu

Ivars Poikāns ir dzimis 1952. gadā Rīgā, mākslas izglītību ieguvis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1964–1972) un Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (1975–1976). Izstādēs piedalās no 1977. gada, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1985. gada. Ivara Poikāna darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, Nortona un Nensijas Dodžu galerijas kolekcijā Ņūdžersijas Universitātē (Ņujorka, ASV), daudzās privātās kolekcijās Latvijā, Zviedrijā, Krievijā, Vācijā, ASV, Izraēlā, Somijā, Īslandē, Nīderlandē, kā arī Tibetas Dalailamas XIV kolekcijā („Klusā daba ar pūķi") un citur. 2001. gadā par veiksmīgu radošo sniegumu glezniecībā mākslinieks saņēmis apbalvojumu izstādē „Rudens 2001".

Ivara Poikāna retrospektīvajā personālizstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē ir eksponētas aptuveni 50 gleznas un 20 grafikas no muzeju un privātajām kolekcijām, kā arī pavisam jauni – 2010. gadā gleznoti darbi.

Ivars Poikāns ir provokatīvs mākslinieks-domātājs, kura daiļrade Latvijas mākslas vidē ir zināma jau kopš 1970. gadu beigām. Mākslinieks pats sevi dēvē par „jaunlaiku Indriķi", jo tas, ko viņš dara savās gleznās, grafikās un ilustrācijās, ir hronista darbs – notikumu dokumentēšana.

20. gs. 80. gados Ivars Poikāns iļjiča spuldzītes gaismā pētīja dzīves haosa un lietu pasaules pārvērtības laikā. Ironizējot par padomju cilvēka dzīvē dominējošo materiālismu, viņš aicināja domāt par pasaulīgo labumu gaistošo un pārejošo dabu. Vienlaikus tā bija smalkas ironijas tonī ieturēta parodija par sevi pašu. Tīši akcentējot kādus motīvus vai gluži otrādi – neiejaucoties sadzīvisko notikumu jezgā, bet tikai vērojot to no malas, autors pasvītroja laicīgā un mūžīgā attiecību nozīmi, attiecinot to arī uz savu dzīvi.

20. gs. 90. gadi. Mainās politiskais un sociālais klimats, līdzi nesot apjukumu – baltais un melnais sajaucies pelēkā. „Lai indivīds nesamaltos graudu mašīnā totalitārā sistēmā vai kapitālismā, garīgā cīņa pašam par sevi un ar sevi visur būs līdzīga," atzīst mākslinieks. Vai tās būtu klusās dabas, Ivara Poikāna „F" sievietes – Flora, Fauna un Fortūna, vai aktuālai politiskai tematikai veltīti darbi – „Uz jauno krastu", „Slīcēju glābšana", „Ragaviņas" – to virsuzdevums nav zaimošana, bet gan cīņa pret viltus mitoloģiju radīšanu.

Ironija ir iedarbīgs mākslas radīšanas impulss, kas joprojām signalizē par šķēršļiem atklātai sarunai. Mākslinieka dumpīgā estētika un ironiskais komentārs caurstrāvo arī viņa jaunākos darbus.

LNMM izglītības programmas „Sarunas muzejā" ietvaros apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar pašu mākslinieku un noklausīties viņa stāstījumu par sevi un saviem darbiem. Kopā mēģināsim iedziļināties gleznotāja radītajā tēlu pasaulē, kuri liek mums uz mirkli apstāties un paskatīties uz dzīves paradoksiem ar Ivara Poikāna acīm.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā:

http://www.lnmm.lv/lv/lnmm-g/info/visit/exhibition/2010/gleznieciiba-grafika/.

Izstādi iespējams apmeklēt līdz 23. janvārim.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV