Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Milēna Makarova un atdzejotāja Amanda Aizpuriete Saules muzejā

Edvards Vērdiņš, 09.01.2011. 19:17

11. janvārī plkst. 18:00 Saules muzejā Rīgā, Kungu ielā 1 (ieeja no Rātslaukuma) aicinām visus interesentus uz krievu dzejnieces un atdzejotājas, Latvijas Rakstnieku savienības biedres Milēnas Makarovas autorvakaru. Milēna dzimusi 18.09.1972 Rīgā, viņas pasē rakstīts „igauniete", kursadarbus universitātē rakstījusi par sieviešu rotaslietām Latvijā agrīnajos viduslaikos, ir iznācis dzejoļu krājums „Amalgama" (1997).
Milēna Makarova un atdzejotāja Amanda Aizpuriete Saules muzejā

Vakarā piedalīsies arī atdzejotāja Amanda Aizpuriete, kuras ilgstošā draudzība un sadarbība ar Milēnu jau vainagojusies ar kopēju bilingvālu dzejas krājumu „Krēsla tevi mīl" (2005), kā arī ar abpusējiem atdzejojumiem literārajā periodikā:

„..Vienīgi tu šo gotikā dzimušo rokrakstu izburtot pratīsi,
Tu vienīgais nepagursi no rindām, kas augšup nes...
Uzdrīkstēšos tev rakstīt un nesargāties
Savas mirāžas atkailināt, savas vienatnes.."
(atdzejojusi Amanda Aizpuriete)

„Milēnas dzeja ir elēģiska un eleganta. Tajā jaušama esība vienlaikus divās pasaulēs: vienā ļoti konkrētā, ar Rīgas jūgendstila namu spokaino greznību, ar svecēm aiz Hellovīna ķirbju smaidiem, ar daudzām precīzi uztvertām detaļām, – un otrā, kurā laikmets pēkšņi var izrādīties pavisam cits, un atrašanās vieta pavisam cita, un viss pārveidojas, atklājot jaunus dziļumus. Un lasītājs jūtas kā ievests spoguļu zālē... Zīmīgi, ka Milēnas sastādītais un atdzejotais latviešu dzejnieku krājums (tur iekļauti Jāņa Elsberga, Jo, Māra Salēja, Annas Auziņas, Andra Akmentiņa un Gata Krūmiņa dzejoļi) saucas „1000 un 1 atspulgs" (2001)," – tā Milēnas daiļradi īsumā raksturo Amanda Aizpuriete.

Par vakara muzikālo gaisotni gādās ģitārists Rolands Masaļskis. Pasākumu sadarbībā ar Saules muzeju rīko Austras biedrība, folkmūziķu organizācija. Dzejas vakari muzeja pagrabiņā notiek katru otrdienu – 18. janvārī uz savu autorvakaru ielūdz dzejnieks Viks (jeb Viktors Kalniņš).

Bet katru ceturtdienu plkst. 18:00 uz tikšanos muzejā klausītājus ielūdz dziesminieki. Pēc pasākumiem neliela parunāšanās. Silta tēja garantēta, groziņi vienmēr gaidīti.

Ieeja brīva, ziedojumi brīvprātīgi.

Foto: Oļegs Serijs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV