Sestdiena, 21.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Matīss, Modris, Mariss;

Ditas Rietumas lekcija par franču kino dīvu Katrīnu Denēvu

Zane Balčus, 16.03.2011. 23:17

Rīgas Kino muzeja un kinoteātra "Rīga" lektorija „Tas, ko Tu nedrīksti nezināt VI. Sievietes sejas" jaunā sezona veltīta ievērojamām aktrisēm. 23. martā plkst. 19 aicinām uz kino "Rīga", kad kinokritiķe Dita Rietuma stāstīs par franču kino leģendu Katrīnu Denēvu. Pēc lekcijas, sadarbībā ar Francijas Kultūras centru, tiks izrādīta spāņu režisora Luisa Bunjueala filma „Dienas skaistule" („Belle de jour", 1967).
Ditas Rietumas lekcija par franču kino dīvu Katrīnu Denēvu

Dita Rietuma: "Vēsā dīva, vienīgā Eiropas zvaigzne, pēdējā Francijas kinozvaigzne utt. utjp. – šādi nemitīgi tiek raksturota franču aktrise Katrīna Denēva. Pārspīlēts ir tikai nedaudz, jo, atšķirībā no laika gaitā aktualitātes asumu zaudējušām kino parādībām un personībām, Denēvai paradoksālā kārtā jau piecus gadu desmitus izdodas noturēties Francijas un Eiropas kino izredzēto lokā. Viņas karjera nav zaudējusi nedz asumu, nedz aktualitāti – pierādījums ir arī patlaban Rīgā skatāmā Fransuā Ozona filma „Sieva uz pilnu slodzi", kurā galvenajā lomā ir filmējusies Denēva. Taču mēs atgriezīsimies aktrises karjeras pirmsākumos, kad tapa arī viena no viņas visu laiku labākajām lomām – seksapīlā un vienlaikus stindzinoši saltā „vellata" Severīna – Dienas skaistule – tāda paša nosaukuma Luija Bunjuela filmā."

Šajā lektorija ciklā "Sievietes sejas" iekļautas sešas izcilas filmas un personības – Katrīna Denēva, Žanna Moro, Hanna Šigula, Simona Siņjorē, Adina Mndlova. Katram laikam ir savi skaistuma ideāli – tās īpašās prasības un nosacījumi, kas kinozvaigznes kārtā no simtiem un tūkstošiem ieceļ tieši to un nevienu citu aktrisi. Kinovēsture savā ziņā ir arī skaistuma, sievietes skaistuma ideālu vēsture. Kinolektorija ietvaros lekcijas lasīs kinokritiķi Dita Rietuma, Daira Āboliņa un Normunds Naumanis, kinorežisors Dāvis Sīmanis un kinozinātnieks Viktors Freibergs.
"Tās nav filmas viendienītes, bet gan būtiski kinovēstures pieturas punkti, kas neizdzēšami saistīti ar to zvaigžņu – aktrišu – personības „faktoru" un to īpašo ķīmiju, kas izveidojas aktrises un režisora radošajā partnerībā." (Dita Rietuma)

Ciklu „Tas, ko Tu nedrīksti nezināt" organizē biedrība Ekrāns, Rīgas Kino muzejs, kino „Rīga", Rīgas Nami un Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā, Francijas Kultūras centru, Čehijas vēstniecību Latvijā. Finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā

Norises vieta: Kinoteātris „Rīga", Elizabetes ielā 61
Biļetes cena: Ls 2.50, studentiem ar ISIC karti Ls 2.

Informācijai: www.filmas.lv, www.kino.riga.lv, facebook/ Rīgas Kino muzejs

23. martā 19:00
DIENAS SKAISTULE / BELLE DE JOUR
Rež. Luiss Bunjuels / Luis Bunuel
Lomās: Katrīna Denēva, Žans Sorels, Mišels Pikolī, Ženevjēva Peidža, Pjērs Kelementi
Francija, Itālija, 1967, 101 min
Lektors: Dita Rietuma

Franču kino dīva Katrīna Denēva vienā no Bunjuela karjeras labākajām filmām, kurai netrūkst erotiskas dzirksts.
Skaistā Severīna ir precējusies ar ārstu, viņa mīl savu vīru, bet nespēj nodoties intīmai tuvībai. Tā vietā Severīna ļaujas erotiskām fantāzijām un kļūst par prostitūtu kādā bordelī, tai pat laikā saglabājot šķīstību laulības dzīvē.

NĀKAMAIS LEKTORIJS

6. aprīlī 19:00
ZELTA ĶIVERE / CASQUE D'OR
Rež. Žaks Bekers / Jacques Becker
Lomās: Simona Siņjorē, Seržs Redžani, Klods Dofēns, Reimons Busjeress, Odete Barensi
Francija, 1952, 96 min
Lektors: Dāvis Sīmanis

Jutekliskā franču kino zvaigzne Simona Siņjorē sasniedza slavas augstumus, iemantojot gan skatītāju, gan kritiķu pielūgsmi.
Dramatisma pilns mīlasstāsts 19. gadsimtā Francijā, belle epoque laikmetā. Zeltmatainā Marī satiek un iemīlas galdniekā Mandā. Viņas pavadonis Rolāns ir greizsirdīgs un arī citus vīriešus Marī skaistums neatstāj vienaldzīgus. Iznākums tam ir tikai viens – sadursme un salauztas sirdis.

Lektorijs tapis sadarbībā ar Francijas Kultūras centru.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV