Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Muzeju nakts Cēsīs būs Vīru nakts ar vakara jundu Cēsu pilī

Daiga Janševska, 09.05.2011. 09:47

14. maijā no plkst. 21:00 Cēsu Jaunajā pilī, sadarbībā ar Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolu, norisināsies Starptautiskās Muzeju nakts pasākums „Vīru nakts un Vakara junda Cēsu pilī".

Šogad Muzeju nakts tēmas „Kaimiņi" ietvaros, Cēsis runās par saviem tuvākajiem kaimiņiem Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolu, ņemot vērā Latvijas armijas kādreizējo klātbūtni Jaunajā pilī (no 1922. līdz 1940. gadam), bet ar izstādi no Alitus (Lietuva), iezīmēs kaimiņattiecības ar brāļu tautu lietuviešiem.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolu, sagatavojis neparasti vīrišķīgu dāvanu saviem Muzeja nakts apmeklētājiem. Muzeja nakts Cēsīs iesāksies ar Instruktoru skolas un Zemessardzes 27. kājnieku bataljona karavīru došanos uz Cēsu Jauno pili Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra pavadībā. Pēc svinīgajām uzrunām un vakara pavēles nolasīšanas, programma Pils dārzā tiks atklāta ar latviešu karavīru dziesmām pie ugunskuriem kopā ar dziedošajiem Cēsu vīriem un Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra defilē un koncertprogrammu. Koncerta programmā, kuru apmeklētājiem Muzeja naktī dāvinās Nacionālo bruņoto spēku orķestris Daiņa Vuškāna vadībā, pirmo reizi kopš Latvijas Neatkarības atjaunošanas skanēs 8. Daugavpils kājnieku pulka maršs! Šis muzikālais sveiciens vēsturiski nozīmīgs ar faktu, ka tā autors ir bijušais 8. Daugavpils kājnieku pulka kapelmeistars Aleksandrs Nicovs. Savukārt par Latvijas armijas 8. Daugavpils kājnieku pulka laiku Cēsīs 1920. -1930. gados, kad ik vakaru Jaunās pils pagalmā skanēja Vakara jundas pulcēšanās signāls, stāstīs vēstures liecības fotogrāfijās no Cēsu muzeja krājuma.

Viesu labsajūtai un izklaidei Muzeju nakts garumā - militārā ekipējuma demonstrējumi un militārās aktivitātes Instruktoru skolas karavīru vadībā. Dokumentālās filmas, stāstījums, diskusijas un viktorīna par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un karavīru mācībām Aizsardzības ministrijas Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra personāla vadībā. Nakts ekskursijas viduslaiku pilī - stāsti par „kaimiņiem" viduslaiku pils telpās un pagrabos. Bet brīvdabas kino Pils dārzā un jaunā izstāde muzejā iepazīstinās ar unikālu personību, cēsnieku, leģendāro kinooperatoru un fotogrāfu Jāni Doredu. Saviesīgās dzīves krāšņumu varēs izbaudīt Mākslas salonā baudot operu ārijas, dižāko vīru vēstules un dzejnieku lasījumus. Brīvdabas izrādē Cēsu pils pagalmā būs Cēsu Tautas teātra izrāde „Kā tikt vaļā no Mērijas?" ar kaislībām, attiecībām un komisku rezultātu par notikumiem Aļaskā – zelta drudža laikā.

Pirmo reizi Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas, klātienē apmeklētājiem iespēja piedalīties Latvijas armijas vakara jundas ceremonijā, kas ietver vakara pārbaudes rituālu, vakara lūgšanu, himnas atskaņošanu un karoga nolaišanu naktsmieram. Ar vakara jundu plkst.24:50 noslēgsies Muzeju nakts norises Cēsīs.

Muzeja nakts ietvaros rosīsies arī kaimiņi pilsētā. Cēsu Sv. Jāņa baznīcā Rīgas Biznesa skolas jauktā kora koncertprogramma "Sapņi un Mīlestība", būs arī iespēja skatīt pilsētas panorāmu no Baznīcas torņa. „Zvaigznes ABC" grāmatnīca rīkos tradicionālo labo cenu „parādi", bet vecajā Cēsu alus darītavā atvērta smilšu mākslinieka Elmāra Gaigalnieka darbnīca. Uz interesantu aktivitāti aicina A/S Cēsu Alus – piedalīties Cēsu pils 800gades dāvanas izveidē. Muzeju nakts ietvaros, ikvienam būs iespēja klātienē, Cēsu Tūrisma informācijas centrā, ierakstīt savu vēlējumu pilij Pils grāmatā, izstāstīt leģendas, teikas, stāstus vai savus piedzīvojumus par Cēsu pili, tiks gaidītas arī fotogrāfijas un zīmējumi. Aktīvās atpūtas centrs „Eži" aicinās piedalīties aizraujošā spēlē un atminēt Pilsētas kodu, savukārt tiem, kam patīk pārvietoties ar velosipēdiem, piedāvās velobraucienu pie kaimiņiem uz Āraišu muzejparku. Seno rotu kalvē viesus gaidīs arī rotkalis Daumants Kalniņš.

Pasākumu programmu skatīt www.cesis.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV