Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

"Odiseja projekts" ar atzinību un panākumiem atgriežas no Turcijas

Daira Kārkliņa, 10.05.2011. 11:59

Maija sākumā Lilijas Liporas dejas teātra kompānija "Zvaigžņu AkA" jeb "Stars' Well" ar jauniem iespaidiem un lieliskiem panākumiem atgriezusies no 7.Bērnu un jauniešu teātra festivāla "Little Ladies Little Gentlemen", kas norisinājās Turcijā, Ankarā.
"Odiseja projekts" ar atzinību un panākumiem atgriežas no Turcijas

Festivālā "Zvaigžņu AkA" spēlēja četras izrādes "Odiseja projekts" divos lielākajos Ankaras teātros – "Şinasi Sahnesi"(viens no vecākajiem pilsētas teātriem) un "Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi" (jaunakais un lielākais pilsētas teātris).

Festivāla ietvaros tika spēlētas 20 dažādas izrādes desmit Ankaras teātros un dažādos teātra žanros - drāma, leļļu teātris, pantonīma, dejas teātris, cirks.

Uz dejas izrādēm "Odiseja projekts" skatītāju auditorijās bija vairāk nekā 400 bērnu, jauniešu un festivāla dalībnieku.

Lai gan izrādes mērķauditorija bija bērni vecāki par 13 gadiem un jaunieši, uz izrādēm bija ieradušies arī sākumskolas bērni. Dejas teātra izrādes "Odiseja projekts" Turcijas skatītājs noskatījās ar apbrīnojamu uzmanību un līdzpārdzīvojumu. Lai gan notikumi, kuru iespaidā ir radusies šī izrāde (padomju laiki, izceļošana, darbs Īrijā, alkas pēc mājām utt.) Turcijas skatītājam nav aktuāli, tomēr globalizācija, pakļaušana un vara, mājas un mīlestība ir lietas, kas pazīstamas visur.. Savukārt neverbālais teātris rada daudz vietas katra indivīda fantāzijai un personīgajai interpretācijai.

Pēc otrās izrādes Lilija Lipora teātrī paniedza meistarklases „Fiziskais treniņš skatuves māksliniekiem", kurā piedalījās Ankaras Universitātes aktierkursa un laikmetīgās dejas dejotāju kursa studenti.

"Esam saņēmuši milzīgi daudz komplimentus no vairākiem teātra režisoriem, dramaturgiem un citu teātru māksliniekiem. Festivāla organizētāji ir izteikuši piedāvājumus piedalīties arī citos festivālos nākotnē", saka horeogrāfe, režisore Lilija Lipora.

Kā piemēru Lilija Lipora min Ankaras dramaturga Prof. Dr.Hasan Erkek atzinīgo vērtējumu par izrādi: „Es ļoti pateicos par Jūsu brīnišķīgo izrādi. Tā bija mūsdienīga, bet arī dramatiska. Līdzsvars starp izrādes ainām bija māksliniecisks. Dejotāji bija spēcīgi un elastīgi. Izrāde bija ne tikai efektīva kā forma, bet tai bija arī spēcīga saturiskā nozīme. Vēlreiz Jūs apsveicu un gaidīsim Jūs atkal Turcijā!"

"Lai arī guvām lielus panākumus ārvalstīs, vienīgi ļoti žēl, ka izrādei, kas tikko ar jauno dejotāju-aktieru sastāvu ir ieņēmusi savu ritmu un formu, gandrīz nav iespējas dzīvot savā zemītē, uz Latvijas skatuvēm.." atzīst Lilija Lipora.

Ar dejas izrādi festivālā piedalījās arī Nīderlandes dejas kompānija „De Stilte", kurai arī pieder „Zvaigžņu AkAs" simpātijas. Maija vidū kompānija organizē pirmo dejas teātru festivālu, kurā tiks spēlētas izrādes bērniem. „Priecājos, ka ar LKKF atbalstu man ir iespēja šo festivālu apmeklēt", teic Lilija Lipora.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV