Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Muzeju nakts Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā

Agnese Ramata, 10.05.2011. 12:24

Pirmo reizi Āraišu arheoloģiskais muzejparks aicina piedalīties interesentus Muzeju naktī, 14. maijā no plkst. 19:00 - 01:00. Šī gada Muzeju nakts moto ir „Kaimiņi". Arheologu stāstos dalīsies Aksilda Petrevica. Muzjeparka teritorijā tiks godāti vismazākie kaimiņi – kukaiņi Uģa Piterāna vadībā, putnu skaņās ieklausīties aicinās Andris Klepers.

Aksilda Petrevica ir vēstures skolotāja, kura Āraišos pirmo reizi nokļuvusi 1973. gadā arheoloģojas praksē pirmajā studiju gadā. Kopš tā laika strādājusi arheoloģiskajos izrakumos Āraišu un Cēsu apkārtnē. Beidzot aktīvās izrakumu gaitas, turpinājusi sadarbību ar Jāni un Zigrīdu Apaliem. Aktīva nodibinājuma „Āraišu ezerpils fonds" biedre. Kopš 1998. gada savu atvaļinājumu laikā strādājusi par gidi Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā.

Andris Klepers ir Latvijas Ornitoloģijas Biedrības (LOB) biedrs kopš 1992. gada. Darbojies dažādās programmās. Vadījis putnu vērošanas ekskursijas. Pats ir aktīvs putnu vērotājs. Piedalās LOB organizētajās putnu vērošanas sacensībās „Torņu cīņas". Šobrīd lektors Vidzemes augstskolas tūrisma un viesmīlības fakultātē, studiju programmas „Tūristu gids" direktors. Andra stāstījums spēj aizraut ikvienu lielu vai mazu klausītāju no dažādām valstīm. Izmantojot labu humora izjūtu, viegli rod izeju no jebkuras sarežģītas situācijas.

Uģis Piterāns par kukaiņiem interesējas jau no agras bērnības, beidzot vidusskolu iestājās LU Bioloģijas fakultātē, kur tagad turpina mācības maģistratūrā. Uģis ir Latvijas Entomoloģijas Biedrības biedrs. Brīvajā laikā dabas fotogrāfs - ar specializāciju tieši kukaiņu fotografēšanā.

Muzeju naktī savu balsu skanējumu ieskandinās Amatas novada vīru koris „Cēsis" diriģentes Marikas Slotinas- Brantes vadībā.

Muzeju naktī būs velobrauciens pie kaimiņiem - no Cēsīm, caur Rakšiem uz Āraišu arheoloģisko muzejparku un Geidānmuižu. Sākuma punkts pie veikala „Eži", Cēsīs, Pils laukumā 1. Interesenti var pieteikties līdz 14.05. plkst.12:00 rakstot cesis@ezi.lv vai zvanot pa tālruni 26573132. Un tiem, kam nav savu riteņu, tiek piedāvāta īpašā Muzeju nakts cena 3 LVL velosipēdu īrei. Vai Tu zināji, ka tieši šogad paliek 120 gadi, kopš Cēsīs ir bijis pirmais velodroms?

Pie ugunskura Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā velobraucēji un Muzeju nakts apmeklētāji varēs izbaudīt „Āraišu tēju".

Muzeju nakts programma

19:00 Arheologu stāsti. Aksilda Petrevica
20:00 Amatas novada vīru kora „Cēsis" koncerts
20:30 Kukaiņi – mūsu vismazākie kaimiņi. Stāstos par kukaiņiem ar mums dalīsies kukaiņu pētnieks Uģis Piterāns
22:00 Putni – lidojošie kaimiņi. Meža nakts klusumā, putnu lidojuma radītajās skaņās palīdzēs ieklausīties putnu pazinējs Andris Klepers
Visa vakara gaitā apmeklētāji varēs apskatīt leģendām apvīto, nakts dūmakā tīto Āraišu ezerpili.

Sadarbībā ar Aktīvās atpūtas centru „Eži" un Cēsu kultūras un tūrisma centru tiek organizēts velobrauciens pie kaimiņiem uz Āraišu muzejparku caur atpūtas kompleksu „Rakši" un „Geidānmuižu". Sākuma punkts un pulcēšanās plkst. 19:00 pie veikala „Eži", Cēsīs, Pils laukumā 1. Interesenti var pieteikties līdz 14.05. plkst.12:00 rakstot cesis@ezi.lv vai zvanot pa tālruni 26573132. Un tiem, kam nav savu riteņu, tiek piedāvāta īpašā Muzeju nakts cena 3 LVL velosipēdu īrei.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV