Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Galerijā "Wheels and Pictures" atklās Jāņa Dukāta ekspresīvās glezniecības darbu izstādi

Galerija Wheels and Pictures, 13.05.2011. 12:53

No 13. maija līdz 7. jūnijam galerijā "Wheels and Pictures" aplūkojama gleznotāja Jāņa Dukāta darbu izstāde. Izstāde apskatāma galerijā "Wheels and Pictures" Rīgā, Brīvības ielā 40 katru darbdienu no pulksten 11:00 līdz 19:00 un sestdienās no pulksten 12:00 līdz 16:00.
Galerijā "Wheels and Pictures" atklās Jāņa Dukāta ekspresīvās glezniecības darbu izstādi

Jānis Dukāts saka: „Ainava kā žanrs mums ļauj izprast un izjust dabu visā tās pilnībā, nojaust tās stihisko varenību, nemitīgo kustību un iekšējās likumsakarības. Tā pauž izraisītās noskaņas, kas padara cilvēku vērīgāku, pietuvinātu dabiskajam.
Savā daiļradē bieži esmu pievērsies ainavu glezniecībai, bet ne tās klasiskajā izpausmē - ar molbertu "pie dabas krūts", protams, man svarīga ir dabas klātbūtne, bet ne akadēmiska studija no tās.

Man svarīgāka ir krāsu rotaļa, kā krāsas klājas pāri viena otrai, rezultātā, radot noskaņu, kustību, iespējams, pat skaņu vai klusumu. Nereti darbos paradās tēlu zīmju sistēmas, kas norāda uz kādu vēstījumu. Galvenais uzdevums ir transformēt emocijas, kas pauž manu viedokli par notiekošo, tādēļ triepiens ir ekspresīvs, brīžiem haotisks. Ekspresīvā glezniecība ļauj man labāk izteikties, tā spēj arī dot lielāku emocionālo baudījumu."

Jānis Dukāts (1985) pagājušajā gadā absolvēja Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu mākslās. Papildus gleznotājs ir studējis Palermo Mākslas akadēmijā, Itālijā (2006). Jānis Dukāts studijas turpina doktorantūrā, veicot pētījumu par vizuālās mākslas un mūzikas mijiedarbību. Šī interese gleznotāja daiļradē bija vērojama arīdzan maģistrantūras diplomdarbā „Divi atspulgi", kurā mākslinieks sintezēja glezniecība ar mūziku. Gleznā „Nakts" mākslinieks transformēja komponistes Austras Savickas kompozīciju, bet komponiste diptiha otru daļu – gleznu „Diena" - pārnesa skaņdarbā.

Izstādēs Jānis Dukāts piedalās no 2002. gada, eksponējot gleznas Latvijā, Igaunijā, Vācijā un Francijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV