Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Liepājas muzeja „Velo drudzis" par velosipēda vēsturi

Maija Meiere, 26.05.2011. 13:47

Sākoties velosipēdu sezonai, Liepājas muzeja speciālisti sagatavojuši jaunu muzejpedagoģijas nodarbību „Velo drudzis", kas veltīta velosipēdu attīstības vēsturei pasaulē un Latvijā un vēsta par ritenim līdzīgu braucamrīku radīšanas centieniem vairāku gadsimtu garumā.
Liepājas muzeja „Velo drudzis" par velosipēda vēsturi

Nodarbības laikā varēs uzzināt, kuram pieder gods saukt sevi par mūsdienu velosipēdu tēvu, kāpēc un kādi velosipēdi saukti par kaulu kratīkļiem. Muzeja speciālisti skaidros, kas ir tā saucamās „zirga galvas" un kā tās traucējušas velosipēda raitai ritēšanai.

Īpašu uzmanība pievērsta velosipēdu attīstības vēsturei Latvijā. Skolēni iepazīs kaislīga riteņbraucēja un velosipēdu fabrikas īpašnieka Aleksandra Leitnera dzīvesstāstu, kā arī uzzinās par riteņu ražotni tepat Liepājā – brāļu Teodora un Heinriha Antonisķu darbnīcu.

Nodarbības noslēgumā, sadarbībā ar biedrību „Radi Vidi Pats", Liepājas muzeja speciālisti aicinās viesoties ērmriteņu darbnīcās, kur skolēniem stāstīs par to, kas ir ērmritenis, kā arī, kāpēc un kā tādus izgatavo. Jaunā nodarbībība paredzēta pamatskolas un vidusskolas vecuma skolēniem.

Maijā atsākās arī Liepājas muzeja piedāvātās ekskursijas uz Liepājas kanālā pietauvoto mīnu meklētājkuģi M-03 „Namejs", kas kalpojis gandrīz piecdesmit gadus. Kuģis „Namejs" būvēts 1960. gadā Vācijas pilsētā Brēmenburgā. Savas kalpošanas laikā bez tiešo uzdevumu pildīšanas mīnu meklētājs „Namejs" pirmo reizi Latvijas Jūras spēku vēsturē šķērsoja Ziemeļu polāro loku. Apmeklētājiem būs iespēja novērtēt kuģa apkalpes sadzīvi – darba un atpūtas telpas.

Tāpat muzejpedagogi aicina muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 apmeklēt izstādi „Liepājnieki klausās radio" un piedalīties tai veltītajā nodarbībā. Viesošanās laikā skolēni iepazīsies ar radio un radiofonu vēsturi pasaulē un Latvijā, ar seno radio darbošanās principiem un klausītāju kultūru.

Jauniešiem būs iespēja salīdzināt mūsdienu radio, kas ir pieejams visiem un visur, ar Latvijas radiofona darbību tā pirmsākumos, kad pārraide bija pieejama tikai radio abonentiem un tikai dažas stundas dienā. Nodarbības noslēgumā paredzēta ekskursija „Rietumu Radio" studijā un tikšanās ar mūsdienu radio speciālistiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV