Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Reinis Suhanovs ar Valmieras teātra izrādes ideju gūst ievērību Prāgā

VDT mārketinga daļa, 01.07.2011. 09:40

Scenogrāfs Reinis Suhanovs ar ideju, pārcelt Valmieras teātra izrādes „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" scenogrāfiju uz Prāgas kvadrinnāles scenogrāfu izstādi, guva ievērību – nozīmīgākajā vispasaules scenogrāfijas izstādē, kas notiek reizi četros gados kopš 1967.gada. Šogad 12. Prāgas kvadrinnāle notika no 16. līdz 26. jūnijam, iegūstot patīkamas atsauces par Latvijas scenogrāfu sniegumu.
Reinis Suhanovs ar Valmieras teātra izrādes ideju gūst ievērību Prāgā

Reinis Suhanovs, kas 11. Prāgas kvadrinnālē saņēma balvu kā daudzsološākais jaunais scenogrāfs pasaulē, šogad veidoja Latvijas nacionālo ekspozīciju, par pamatu izmantojot un attīstot „Straumēnu" idejas koncepciju. Kā pastāstīja mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas doktorante Anita Vanaga, Latvijas ekspozīcija „Telpa telpā" (Space Inside Space) bija veidota kā sudrabains nams, kurā ieejot, atklājās pilnīgi izdegusi, bojā gājusi mājvieta. Taču par saglabātajām atmiņām liecināja skaņas, kas apņēma skatītāju, ieejot latviešu radītajā stendā. Starp apdegušajām koka sienām novietotais „Straumēnu" muzikālais galds, kokle un citi Valmieras teātra izrādē izmantotie instrumenti, ko darbina īpaši konstruēti mehānismi, iedzīvināja Jēkaba Nīmaņa skaņu partitūru. „Ļoti īsā laika posmā, desmit minūtēs, mainoties gaismai un skaņām, skatītāji saņēma spilgtus iespaidus ne tikai par izrādi, bet arī par latviešu mentalitāti," apgalvoja A. Vanaga. „To nebija iespējams nofotografēt vai kā citādi fiksēt, jo tā bija iegremdēšanās laikā, telpā, smaržā, gaismā – pavisam īpašā un neatkārtojamā atmosfērā."

Starp daudzajiem spilgtajiem kvadrinnāles uzstādījumiem Latvijas ekspozīcija esot bijusi viena no visvairāk apmeklētajām, līdz ar to pasaulē izskanējis arī Valmieras teātra vārds, vēstot par režisora Viestrura Meikšāna izrādes noskaņām „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās". Turklāt sudraba nama priekštelpā apmeklētājiem tika piedāvāts aplūkot Reiņa Suhanova un režisora Viestura Meikšāna veidotos maketus no izrādēm „Marionetes" un „Zelta zirgs", kā arī „Septiņi Fausti" Nacionālajā teātrī.

„Ekspozīcijas uzcelšana un izveidošana bija mežonīgs tehniskais darbs piecu dienu garumā," pastāstīja autors Reinis. „Paldies visai tehniskajai komandai, īpaši projekta tehniskajam vadītājam Oskaram Plataiskalnam, kurš izdomāja un atrisināja tehniskās iespējas, motorus, elektroniku, kas aktieru vietā „spēlēja" instrumentus. Par šo ideju un māju esmu saņēmis daudz labu vārdu, kolēģi mākslinieki novērtēja to ļoti augstu. Attieksme pret manu darbu, radošais radīšanas process bija ļoti cilvēcisks, iecietīgs un radoši interesants. Es jau uzreiz teicu komandai, ka mēs nepretendējam uz balvām, jo arī mūsu ideja ir maiga, tā nebliež pa pieri. Man galvenais bija startēt tā, lai neizgāztos pēc iepriekšējā kvadriennālē saņemtās balvas. Mūsu darbu novērtēja skatītāji, diskusijās apsprieda žūrija. Tāpēc aizbraucu no Prāgas uz tik augsta emocionāla viļņa, ka grūti atrast vārdus," par piedzīvoto pastāstīja Reinis Suhanovs.

Šogad Zelta medaļa tika piešķirta Latvijas mākslas akadēmijas scenogrāfu komandai, kas veidoja darbu scenogrāfijas katedras docenta, režisora Viktora Jansona un ekspozīcijas arhitekta – scenogrāfa, katedras vadītāja Andra Freiberga vadībā, ar nosaukumu „Šekspīrs+ Čehovs+ Bekets+ Blaumanis". Darba autoru komanda pārveda balvu, bet Valmieras teātris gaidīs mājās ar Prāgas auru apaugušus instrumentus, scenogrāfijas detaļas, lai atkal Jaunajā sezonā „Straumēni" varētu turpināt savu dzīvi uz Valmieras teātra skatuves.

Publicitātes foto, Jēkabs Nīmanis un Reinis Suhanovs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV