Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Cēsu mākslas festivāls turpinās

Ēriks Kibermanis, 01.08.2011. 16:08

Mākslas festivāla „Cēsis 2011" otrās nedēļas notikumi guvuši lielu apmeklētāju atsaucību - koncertus un teātra izrādes kopumā apmeklēja 950 skatītāji, bet elektroakustiskajā pastaigā pa Cīrulīšu dabas takām devušies teju 350 interesentu. Līdz šim Festivāla kino programmas filmas jau noskatījušies 700 cilvēku un vizuālās mākslas izstādes vērtējuši ap 2000 apmeklētāju.
Cēsu mākslas festivāls turpinās

Trešā festivāla nedēļa piedāvā noskatīties trīs kinofilmas, teātra izrādi „Melnais piens" ( uz kuru biļetes gan jau izpirktas), noklausīties kamermūzikas koncertu ar komponista Artūra Maskata darba pirmatskaņojumu izcilā soprāna Ingas Kalnas un klavieru kvarteta RIX izpildījumā, kā arī festivāla Gala koncertu, kurā līdzās pastāvēs Imanta Kalniņa un Filipa Glāsa mūzika.

5.augustā plkst. 20:00 Cēsu meža skolas zālē muzicēs izcilā dziedātāja Inga Kalna un klavieru kvartets RIX, kurā apvienojušies četri latviešu mūziķi no dažādām valstīm. Programmas intriga neapšaubāmi būs komponista Artura Maskata jaundarbs „Venēcijas rindas" soprānam un klavieru kvartetam ar dzejnieku A.Ahmatovas, J.Brodska, R.M.Rilkes, Raiņa u.c. vārdiem. Vēl tiks atskaņoti G.Mālera un S.Taņejeva klavieru kvarteti.

Festivāla Gala koncertā 6.augustā plkst. 21:00 tiks atskaņoti divu komponistu – Imanta Kalniņa un Filipa Glāsa 70. – 90. gados tapuši darbi. Imanta Kalniņa "Rīta cēliens" komponēts 1977. gadā par godu Andreja Upīša simtajai dzimšanas dienai. Tas ir viens no tiem monumentālajiem Kalniņa skaņdarbiem, kas beidzamo divdesmit gadu laikā piesardzīgi apiets un tikpat kā nav atskaņots. Patiesībā te ir runa par bezgalīgi skaistu mūziku, kas savienota gan trausliem, gan neiedomājami spēcīgiem tekstiem.

„Rīta cēliena" atskaņojumā piedalīsies iemīļotie operas solisti Kristīne Zadovska, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis, pasaulslavenais koris „Latvija" un Cēsu festivāla orķestris, stāstnieku lomās iejutīsies aktieri Rēzija Kalniņa un Kārlis Auškāps,

Savukārt Filipa Glāsa Ceturtā simfonija Heroes sacerēta 1996.gadā, taču ar 1977. gadu tā saistīta tādējādi, ka simfonijas pamatā ir Deivida Bovija un Braiena Īno albums Heroes, kas nāca klajā 1977. gadā un kopš tā laika daudziem joprojām ir kulta disks. Bovijs tolaik bija tikko pārcēlies uz dzīvi Rietumberlīnē un Heroes atspoguļoja viņa un Īno pasaules izjūtu aukstā kara traģiski sašķeltā pilsētā. Albuma Heroes seši skaņdarbi tika iemērkti Glāsa raksturīgo skaņu vinješu jūrā – Deivida Bovija daiļrades cienītājiem būs interesanti saklausīt pazīstamus motīvus, savukārt Glāsa piekritēji nebūs vīlušies sava iemīļotā komponista spējā ar raksturīgiem paņēmieniem uzburt ko pavisam aizpasaulīgu un mistisku, vietumis austrumniecisku motīvu caurvītu, citviet kosmiskas vibrācijas skarošu.

Simfonijas atskaņojumu papildinās kinorežisora Dāvja Sīmaņa un gaismu mākslinieka Igora Kapustina video un gaismu instalācija, kas noslēpumaini greznos gan plaškāpņu estrādi, gan pilsdrupu siluetus, skaņumākslai piešķirot papildu informatīvo lauku.

Abu skaņdarbu muzikālā vadība būs jaunā un ekspresīvā, strauju starptautisku karjeru uzsākušā latviešu diriģenta Aināra Rubiķa rokās.

6.augustā plkst.18:00 vecajā alus brūzī tiks izrādīta Jaunā Rīgas teātra izrāde „Melnais piens". Biļetes uz šo izrādi gan jau izpārdotas.

Šajā nedēļā festivāls piedāvās divas franču kino filmas: 2.augustā „Orfevras krasrmala" (rež. Anrī Žoržs Kluzo), 4.augustā „Orfejs" (rež. Žans Kokto) un latviešu kino režisora Kaspara Gobas starptautisku atzinību ieguvusī dokumentālā filma „Homo@LV". Kino seansi notiek Cēsu pils pagalmā plkst. 22:00.

Cēsu pilsētas Rožu laukumā 6. augustā sākot no plkst. 23:00 būs iespēja vērot jauniešu audiovizuālā konkursa darbu otro skati.

Līdz 14. jūlijam ir iespēja apmeklēt Festivāla vizuālās mākslas skates: Baltijas laikmetīgās mākslas izstādi Cēsu Vecajā alus brūzī „Starptelpa", Cēsu Pils klētī multimediālu projektu „Džons Keidžs Krievijā un pasaulē", Pils klēts kompleksā Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna instalāciju „Kas man ko slēpt, sēžot vienam rožu dārzā", kā arī Modes mākslas izstādi Work-it-out, un Jāņa Deināta personālizstādi Cēsu Izstāžu namā.

Jau piekto gadu Cēsu mākslas festivāla patrons ir SEB banka. Valsts finansējumu festivālam piešķīrusi Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ilggadējie festivāla oficiālie atbalstītāji ir SIA „Alfor", SIA „Latvijas Mobilais Telefons" un Cēsu pilsētas pašvaldība.

Biļetes uz Festivāla pasākumiem iespējams iegādāties visās „Biļešu paradīzes" kasēs, Cēsu Kultūras un informācijas centrā un pasākumu norises vietās. Biļetes pērkot ar SEB bankas maksājumu karti, tiek piemērota 10% atlaide.

www.cesufestivals.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV