Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Franču kino pērles Cēsu mākslas festivālā

Elīna Gulbe, 09.08.2011. 12:44

Neskatoties uz to, ka Cēsu mākslas festivāls oficiāli noslēdzies ar Gala koncertu sestdienas vakarā, vēl nedēļu iespējams baudīt franču kino programmu. Programmā palikušas vēl divas filmas - Žaka Bekēra „Zelta ķivere" (1952) un Žaka Tatī komēdija „Ilo kunga brīvdiena" (1953).
Franču kino pērles Cēsu mākslas festivālā

Festivāla kino programma zīmīga ne tikai ar to, ka tajā šogad tiek izrādītas filmas, kuras pelnīti varētu uzskatīt par franču kino klasiku un ne tikai, jo Renuāra filma „Lielās ilūzijas", kura tika demonstrēta vienā no vakariem, tiek ierindota starp pasaules kinematogrāfijas pērlēm. Bet ne tikai burvīgā darbu izvēle kino izrādīšanu padara tik īpašu. Gribas izcelt lielisko atmosfēru, kurā iespējams vērot filmas. Cēsu pilsdrupu ieskautā muzeja pagalmā uz lielā ekrāna ar pavisam dzīvu sinhrono tulkojumu kino skatīšanās kļūst par līdzīgu piedzīvojumu, kādu bieži var redzēt citā – amerikāņu – kino. Šādam brīvdabas kino skatīšanās veidam piemīt pat lielāks šarms nekā jau pieminētajiem drive-in kinoteātriem, kuri savulaik bijuši tik populāri štatos. Zem zvaigžņotas debess, sildoties ar kādu karstu dzērienu, iespējams noķert ne tikai romantiku un vieglumu, kas tiek attēlots uz kino ekrāna, bet arī izbaudīt vasaras nakšu burvību.

Kino klasika un filmas, kuras varētu dēvēt par pērlēm, izklausās pietiekami nopietni, lai mulsinātu skatītāju, kurš kino uztver tikai kā izklaidi nevis mākslas veidu. Tomēr filmu programma lieliski piemērota ne tikai zinošiem kino baudītājiem. Programmas veidotāja, kino vēsturniece Valentīna Freimane parūpējusies par lieliskiem ievadvārdiem, kuri tiek rādīti pirms katras filmas seansa. Skatītāji tiek iepazīstināti gan ar filmas režisora daiļradi, gan īpašībām, kuras tieši šo darbu izceļ uz citu fona. Šis ir ne tikai noderīgs informatīvs materiāls pirms filmas vērošanas, bet arī interesants ieskats kino vēsturē un attīstībā.

Izvēlētās filmas, lai gan atzīstamas par kino kultūras klasiku, ir baudāmas un interesantas pat mūsdienu skatītājam. Tās negarlaiko, bet, iespējams, ir nedaudz naivas savās izpausmēs. Šie kino darbi kalpo arī kā pierādījums tam, ka pagājušā gadsimta vidū Eiropas kino savās īpašībās varēja droši mēroties spēkiem ar Holivudas klasiku. Gribētos gan apgalvot, ka dzirkstošais un trāpīgais humors, ar kuru pilnas ir programmā iekļautās filmas, raksturīgs tieši tā laika franču kino. Programmas veidotāja parūpējusies arī par filmu žanrisko dažādību, skatītājiem piedāvājot gan kriminālfilmas ar mūsdienu kino cienīgiem pārsteidzošiem pagriezieniem, gan izklaidējošus mūziklus, gan romantisko kino, kā arī nedaudz no tā, ko varētu saukt par fantāzijas žanru, kas gana iespaidīgs tā laika tehniskajām iespējām.

Interesenti vēl var paspēt izgaršot nedaudz no franču kino - otrdienas vakarā skatāma Bekēra „Zelta ķivere" franču romantikas baudītājiem, bet ceturtdien – Tatī „Ilo kunga brīvdienas" tiem, kuri vēlas veldzēties atmiņās par atvaļinājumu. Īpaši izcelt gribētos tieši otro filmu, jo tajā dzimst režisora Tatī alter ego – Ilo kungs, kurš kļūst par veselas filmu sērijas galveno tēlu, turklāt „Ilo kunga brīvdienas" esot iedvesmas avots labi zināmā britu Mistera Bīna brīvdienu piedzīvojumu sērijām.

Publicitātes foto, kadrs no filmas „Zelta ķivere"

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV