Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Mīlēt vampīru kā priekos, tā ciešanās - filma „Rītausma. 1. daļa"

Agnese Gusarova, 23.11.2011. 14:07 | komentāri (1)

„Kino Citadele" 1. auditorija pilna ar priecīga satraukuma pārņemtiem ļaudīm, kas nevar vien sagaidīt pirmizrādes sākšanos. Skatītājas sajūsmā klusi iespiedzas un laimīgi nopūšas, kāds pat sāk aplaudēt, kad uz ekrāna pēc vairāku citu filmu reklāmas rullīšiem beidzot parādās ilgi gaidītie kinofilmu studijas „Summit Entertainment" titri.
Mīlēt vampīru kā priekos, tā ciešanās - filma „Rītausma. 1. daļa"

„Neviens laika sprīdis kopā ar tevi nebūs gana ilgs. Sāksim ar mūžību," vampīru romances un mistikas caurvītās sāgas ceturtās filmas „Rītausma. 1. daļa" reklāmas rullītī noslēpumaini aicina Roberts Patinsons, kurš kārtējo reizi pasaules seksīgāko vīriešu topos uzkāpis līdz pjedestāla pirmajam pakāpienam. Roberts Patinsons nav tipisks Holivudas skaistulis, taču viņa „romantiskā vampīra" tēls, kurā cīnās labās un ļaunās pasaules spēki, kā arī mazliet šķelmīgais, bet vienmēr labdabīgais smaids par Kristenas Stjuartes atveidotās Bellas bezgalīgo neveiklību bez šaubām ir uzķēris uz āķa miljoniem meiteņu (un pat sieviešu) sirdis visā pasaulē. Pateicoties dalībai tādās uz bestselleru sižeta balstītās filmās kā „Water for Elephants", aktieris līdz saknēm nostiprinājis savu iejūtīgā, jaukā un vienlaikus drosmīgā vīrieša tēlu.

Filmā „Rītausma. 1. daļa" ir dažas jaunas nianses, kas piešķir filmai nelielu pārākumu pār iepriekšējām daļām, izņemot, protams, nepārspējamo pirmo „Krēslu", kas iesaistīja miljoniem skatītāju neatrisināmajā cilvēku-vampīru-vilkaču attiecību labirintā. Pirmkārt, jāpaslavē Bellas vizuālās pārvērtības. Neveiklā un kautrīgā vidusskolniece ir kļuvusi pievilcīgāka - filmā vairākas reizes Bella parādās augstpapēžu kurpēs (gan piespiedu kārtā, jo augstpapēžu kurpes viņai uzdzen nelabumu) un kleitās, arī trūcīgākos apģērba gabalos, arī meitenes sejas krāsa kļuvusi veselīgāka un brīžiem varones vaigs ir ievērojami priecīgāks nekā iepriekšējās filmas daļās, kurās Bella lielākoties izskatījās izmisusi vai nobijusies. Viss iepriekšminētais varētu kalpot vīriešu auditorijas piesaistīšanai. Tāpat jāatzīmē, ka vismaz filmas pirmā daļa vizuāli nav tik drūmi vēsa kā iepriekšējās, jo ievaddaļā norisinās skaista kāzu ceremonija un pēc tās jaunlaulātie dodas ceļojumā, kas ir bagāts ar estētiskiem skatiem- Riodežaneiro ielu trokšņiem, okeānu viļņiem mēnessgaismā un iespaidīgām ūdenskrituma šaltīm... Droši vien par vienu no valdzinošākajiem faktoriem visiem „Krēslas" faniem, kas grāmatu saturu sen iemācījušies no galvas, kalpos filmā redzamā pirmā kāzu nakts, kas atainota raksturīgi visai sāgā iepriekš uzturētajai attiecību līnijai, proti, Bella kautrējas par savu izskatu, bet grib izbaudīt pirmo kāzu nakti, bet Edvards, ņemot vērā viņa fiziskā spēka potenciālu, baidās nogalināt Bellu, bet, loģiski, arī grib izbaudīt pirmo kāzu nakti...

Kārtējie sarežģījumi, jukas un Bellas mocības, kuras meitene tāpat kā iepriekš pieņem patstāvīgi un labprāt, sākas vēlāk... Visu varoņu ciešanu līmenis šoreiz ir augstāks par iepriekšējās daļās redzamo, Bellas un Edvarda rīcība un lēmumi- absurda pilni, bet protagonistu episkais varonīgums un atsevišķu tēlu komiskums, ko filmas veidotāji joprojām cenšas radīt, šķiet samākslots un nevietā. Tomēr veids, kā grāmatu autore Stefānija Meiere varēja tik neticamus un ērmīgus sižeta pagriezienus apvienot vienā stāstā, kas radītajā „cilvēku-vampīru-vilkaču pasaulē" varētu būt iespējami, ir apsveicams. Jābrīdina, ka filmas otrā daļa pilna ar šķebinošām fizioloģijas epizodēm, kas nebija raksturīgas pirmajām trīs „Krēslas" sāgas sērijām. Domājams, ka galveno uzdevumu filmas veidotāji būs paveikuši - „Rītausma. 1. daļa" nobeigums rosinās vēlmi noskatīties arī tās noslēdzošo daļu, lai cik dīvaina filma kopumā šķiet.

Oriģinālais nosaukums: „Breaking Dawn- Part 1"
Žanrs: piedzīvojumi/ drāma/ fantāzija/ romantika
Filmas garums: 117 min.
Režisors: Bill Condon
Producents: Bill Bannerman, Wyck Godfrey, Stephenie Meyer
Scenārija autors: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer
Mūzika: Cartel Burwell
Lomās: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Gads: ASV (2011)
Oriģinālā valoda: angļu
Latvijas kinoteātros no 18.11.2011
Vecuma ierobežojums: 12+ Līdz 12 g.v.- neiesakām

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV