Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Latvijas skulptūrleļļu meistari gūst panākumus Maskavā un Bakū

EasyGet.lv, 25.11.2011. 13:39

Leļļu Mākslas muzejs un dizaina lietu darbnīca „Dizaina elementi" piedalījās Latviju divās nozīmīgās profesionālās leļļu mākslas izstādēs, gūstot panākumus, jaunus sadarbības partnerus un daudz sirsnīgus atzinības vārdus par izstādītajiem mākslinieces Ināras Liepas autordarbiem, suvenīriem un Latvijas ekspozīciju.
Latvijas skulptūrleļļu meistari gūst panākumus Maskavā un Bakū

Izstādes ietvaros profesionālās leļļu mākslas žurnāla „Leļļu meistars" rīkotajā ikgadējā konkursā „Gada lelle" vienā no nominācijām par labākajām tika atzītas Ināras Liepas dizaina skulptūrleļļu lampas „Pjero" un „Simona", kuras vēlāk, piedaloties pirmajā pasaulē leļļu Biennālē „Fusion Doll" Baku pilsētā, nonāca Azerbaidžānas prezidenta mākslas fondā, kura patronese ir prezidenta kundze Merhibana Alijeva. Piedalīšanās izstāde bija iespējama, pateicoties Rīgas Domei, Latvijas Kultūrkapitāla fondam, Biznesa inkubatoram HUB Rīga, Latvijas Dzelzceļam, Latvijas Dizaineru Savienībai, Ārlietu ministrijai, Latvijas vēstniecībām Maskavā un Azerbaidžānā, sadarbojoties ar Poligrāfijas Aģentūru un SIA Demarsch.

Leļļu mākslas izstāde Maskavā
27. līdz 30. oktobris
Centrālā izstāžu zāle „Manēža"
Pasaulē vērienīgākā profesionālās leļļu mākslas izstāde „Leļļu Māksla"
„Искусство кукол „
6000m2
Izstādē piedalījās vairāk nekā 1000 dalībnieki no 26 valstīm.
Izstādes organizētāji: Fonds „Pasaules lelles" ar Maskavas valdības atbalstu.
Galvenās izstādes organizētājas: Olga Lahina, Irina Mizina, Lana Leta, kā arī Boršagovskaja Elēna, Ponomareva Tatjana, Grekovs Aleksandrs.

Izstādes atklāšanu ar uzrunu pagodināja Latvijas vēstniecības Krievijā kultūras atašeja Maija Bišofa.

Jau otro gadu pēc kārtas Leļļu Mākslas muzejs un tā pārstāvji, māksliniece Ināra Liepa un Uldis Liepa, atsaucoties izstādes organizētāju ielūgumam, piedalījās pasaulē vērienīgākajā profesionālās leļļu mākslas izstādē, kur mākslinieki no daudzām pasaules valstīm atrādīja savu veikumu skatītājiem, kurus pārsteidza ne tikai augstais profesionālais darbu līmenis, bet arī daudzveidīgais materiālu pielietojums, radot mākslas darbus. „Izstādi varētu salīdzināt ar krāsainu kaleidoskopu, kura košo stikliņu kombinācijas žilbināja acis un tik ļoti iepriecināja redzētais. Smaids un pārsteigums apmeklētāju sejās māksliniekiem radīja tādu svētku sajūtu, kas dod pozitīvu enerģijas lādiņu visam gadam līdz nākamai izstādei," komentē Leļļu mākslas muzeja pārstāve Santa Liepa.

Izstādes koncepcijā ietilpa atsevišķi profesionālu mākslinieku, mākslinieku apvienību mākslas galeriju, kolekcionāru ekspozīcijas.

Izstādes ietvaros notika starptautiska zinātniski praktiska konference, tika pasniegta Pandoras prēmija, notika starptautiska izstāde-gadatirgus "Pasaules lelles".

Izstādes laikā Leļļu Mākslas muzejs saņēma vairākus sadarbības piedāvājumus no mākslas galerijām, dizaina žurnāliem un individuāliem pasūtītājiem.

Leļļu Mākslas muzeja ekspozīcijā tika izstādītas mākslinieces Ināras Liepas autordarbi - kompozīcija „Frīdas ceļojums", lampu skulptūrlelles „Gaismas deja", "Pjēro", "Simona", kā arī dizaina lietu darbnīcas „Dizaina elementi "suvenīru komplekti.

Pirmā pasaulē Starptautiskā leļļu Biennāle „Fusion Doll" Baku pilsētā
4. - 10. novembris
Izstādes norises vieta: Baku muzeju centrs Merkezi
Izstādes organizētāji: Azerbaidžānas republikas Kultūras un Tūrisma ministrija
Izstādes koordinators: Azerbaidžānas republikas Kultūras un Tūrisma mākslas un lietišķās mākslas nodaļas vadītājs Galibs Gasimovs
Muzeja centra direktore: Liāna Vezirova
Izstādes patrons: Azerbaidžānas republikas Kultūras un Tūrisma ministrs Abulfas Garayevs
Izstādes atklāšanu pagodināja Latvijas vēstnieks Azerbaidžānas republikā Hārdijs Baumanis.
Dalībvalstis: Azerbaidžāna, Krievija, Itālija, Baltkrievija, Latvija, Čehija, Ukraina, Nīderlande, Francija.

Mākslinieces Ināras Liepas dizaina skulptūrleļļu lampas "Pjero" un" Simona" iegādājās Azerbaidžānas prezidenta mākslas fonds, kuru vada prezidenta kundze Mehribana Alijeva. Tika saņemti atzinīgi vārdi par Latvijas ekspozīciju un bija patīkami, ka darbus novērtēja arī Azerbaidžānas republikas Kultūras un Tūrisma ministrs Abulfas Garayevs.

„Vasaras vidū saņemot Azerbaidžānas republikas Kultūras un Tūrisma ministrijas ielūgumu pārstāvēt Latvijas profesionālo leļļu mākslu Biennālē, protams, uztvēru ar lielu prieku ,bet, reāli domājot, sapratu, ka pārbaudījums būs liels. Pieņemt vai nepieņemt šo ielūgumu nebija šaubu, bet tas, ka brauciens sekoja tieši pēc dalības Maskavas izstādē prasīja zināmu saņemšanos, lai viss noritētu pēc iecerētā plāna.

Pirmā leļļu mākslas Biennāle pasaulē notika tieši Baku pilsētā un pirmo reizi visā Kaukāza reģionā. Tās uzdevums bija iepazīstināt Azerbaidžānas iedzīvotājus ar jaunu mākslas virzienu – profesionālo leļļu mākslu, kuru pārstāvējām mēs, profesionāli leļļu mākslinieki no deviņām valstīm," stāsta Ināra Liepa. „Izstādes darbi bija ļoti atšķirīgi un atspoguļoja dažādus virzienus šajā mākslas jomā –interjera un dizaina skulptūrlelles, mākslas lelles, tradicionāli tautiskais stils, klasiskās porcelāna lelles, skulptūras no bronzas, mehāniskās lelles no koka un citiem materiāliem. Līdzās daudziem lietišķās mākslas veidiem autorleļļu māksla ļoti strauji attīstās un bagātinās. Interese par šo mākslas veidu arvien palielinās daudzās pasaules valstīs, tai skaitā arī Azerbaidžānā. Pēdējo gadu laikā ir notikuši daudzi nozīmīgi pasākumi, kas veicinājuši leļļu mākslas attīstību šajā valstī, par ko liecināja profesionāli spēcīga Azerbaidžānas autoru darbu ekspozīcija Baku izstādē. Elmira Abbasli, Parviz Guseinovs un Irina Gundareva, Tamilla Gurbanova ir brīnišķīgu darbu autori, kas tik ļoti viesmīlīgi rūpējās par ikvienu no mums.

Īpašs paldies jāsaka Parvizam Guseinovam, kurš pats būdams ļoti talantīgs mākslinieks bija šīs izstādes dvēsele, iniciators un kurators. Jau pirmajā dienā tiekoties ar muzeju centra direktori Liānu Vezirovu, apbūra viņas šarms, labā gaume un spēja vadīt milzīgu mākslas centru, kurā regulāri notiek mākslas projekti dažādās jomās. Viņas un muzeja darbinieku viesmīlība un rūpes lika mums visiem justies gluži kā mājās.

Biennāle ir nozīmīgs notikums ne tikai pašai Azerbaidžānai ,bet arī visām dalībvalstīm, jo iegūtā pieredze un kontakti ar māksliniekiem noteikti būs turpinājums jauniem sadarbības projektiem.

Par to, ka šī Biennāle bija nozīmīgs notikums ne tikai māksliniekiem, bet arī pilsētai un visai valstij, liecināja Kultūras un Tūrisma ministrijas nopietnā attieksme un ministrijas koordinatora - mākslas un lietišķās mākslas nodaļas vadītāja Galiba Gasimova padarītais darbs, organizējot šo pasākumu. Tas tika darīts ar austrumu zemei piemītošu viesmīlību un vērienu, kā arī paša ministra Abulfa Garajeva klātbūtne izstādes atklāšanā, kuru atspoguļoja visas Azerbaidžānas televīzijas kanāli, kā arī Turcijas televīzija. Neskaitāmas intervijas un liela izstādes apmeklētāju interese liecina par to, ka šis pasākums ir tiešām liels notikums profesionālās leļļu mākslas dzīvē.

Vēlos izteikt īpašu paldies Latvijas vēstniekam Azerbaidžānā Hārdijam Baumanim par lielo atbalstu, rūpēm un viesmīlību, kas nodrošināja mūsu sekmīgu dalību šajā mums tik nozīmīgā izstādē" - tā leļļu māksliniece Ināra Liepa.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV