Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Galerijā "Pegazs" skatāma izstāde "Slīdošā ģeometrija"

EasyGet.lv, 06.02.2012. 12:10

No šodienas līdz 8. martam mākslas galerijā Pegazs, Rūpniecības ielā 18, Rīgā, skatāma Igora Bernāta gleznu izstāde "Slīdošā ģeometrija", informē galerijas vadītāja Līga Sāne.
Galerijā "Pegazs" skatāma izstāde "Slīdošā ģeometrija"

Mākslinieks Igors Bernāts (1965) mākoņus glezno jau sen. Mākoņi saulainā vasaras dienā, gaiši un viegli, ar saules atspīdumiem malās, saulrietā pietvīkušas oranžsārtas debesis, vaska zeltdzeltenā valstība kā fragmenti no viduslaiku ikonām. Mākslinieks izmanto savu prasmi un kolorista pieredzi liegi kombinējot toņus, līdz rodas smalka, jūtīga telpa un gaisma. Tā ir kā slīdēšana starp reprezentatīvu dabas atveidu un abstraktu tēlu, kas spirituālā pārtapšanā iegūst pašvērtību ar krāsas, plaknes un formas palīdzību. Tās būtu romantiskas debesu ainavas, ja nebūtu transcendentālās ģeometriskās abstrakcijas. Grafiskas līnijas un ģeometriskas plaknes mākslinieks lieto kā telpiskās ilūzijas aizdari, perceptīvi iedarbojoties uz sajūtu orgāniem. Šķiet, ieklausoties var pat sadzirdēt švirkstošo skaņu, ar kādu plīst debesu aizkars. Kas pavērsies tur augšā - žilbinoša izrāde vai kluss, intīms uzvedums, būs atkarīgs no katra paša pieredzes.

Atsevišķos darbos neiespējamā romantika, kā neiespējamā misija, apvieno sevī smalkumu ar smieklīgu figūru kā ainavas dalībnieku. Kā runcis Behemots, kas pārtop par ikvienu un uzlicis žilbinošu smaidu, izgaist. Kā mūžīgi mistiskā cenšanās palikt starp dievu un velnu. Bet arī šajā mūžīgajā cīņā gleznotājs nezaudē humora izjūtu un, apvienojot to ar sentimentālu efektu, demonstrē augstu aspirāciju uz nebeidzamo kauju starp banālo realitāti un cilvēka eksistenciālo stāvokli.

Igors Bernāts Mākslas bakalaurs, gleznotājs, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Gleznošanas skolotājs

Izglītība
1984. - beidzis Liepājas lietišķās mākslas koledžas dekoratoru nodaļu
1993. - absolvējis Lavijas Mākslas akadēmiju
Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1992. gada
Nozīmīgākās personālizstādes
1993. - Mala galerijā Aka Rīgā
1993. - izstāde galerijā Rožu laukums Liepājā
1993. ­- plenēra izstāde Padebornā Vācijā
1994. - Atvadīšanās vai klusums telpā ar klavierēm Reiterna namā Rīgā
1994. - galerijā Rožu laukums Liepājā
1997. - galerijā Bastejs Rīgā
2008. – māksla XO galerija
Darbi atrodas privātkolekcijās Vācijā un Skandināvijas valstīs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV