Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Tiks atvērta Raiņa „Kastaņola"

EasyGet.lv, 16.02.2012. 13:36

21. februārī plkst. 17.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, Majoros, J. Pliekšāna ielā 5/7 notiks Raiņa atmiņu grāmatas „Kastaņola" atvēršanas svētki Jūrmalā, informē Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.
Tiks atvērta Raiņa „Kastaņola"

Pasākumā piedalīsies grāmatas zinātniskā redaktore un komentāru autore Dr. philol. Gundega Grīnuma un mākslas vēsturnieks Edgars Dubiņš, kura fotoattēli izmantoti grāmatas vāka un pievienoto karšu noformējumā.

Tālā zeme, mīļā tauta,
Devi otru dzimtu zemi
Manim, tevī nedzimušam.

Raiņa atmiņu grāmata „Kastaņola" ir intīms, emocionāli izteiksmīgs vēstījums par Šveicē pavadītajiem gadiem (1906 – 1920), reizē – dzejnieka – trimdinieka pateicība zemei un tautai, kas viņam deva drošu politisku patvērumu un vienlaikus kļuva arī par otru dzimteni – garīgās pilnveidošanās un atjaunotnes vietu. Grāmatas tekstu bagātina vairākas Aspazijas sarakstītas nodaļas.

Šis nozīmīgais, taču mūsdienu lasītājiem mazāk pazīstamais biogrāfiskais un kultūrvēsturiskais avots pirmo reizi tiek publicēts tekstoloģiski precīzā un vispusīgi komentētā redakcijā. Gundega Grīnuma ir izstaigājusi Raiņa takas Kastaņolā, meklējot grāmatā minētās vietas, pētot to pagātni un pārvērtības, skaidrojot neprecizitātes un kļūdas, kas radušās dzejniekam steigā rakstot.
Grāmatā skatāmas darba pirmizdevumam veidotas ilustrācijas, kuru autors ir mākslinieks Alberts Prande – Raiņa ceļabiedrs 1927. gada „ekspedīcijā" uz Kastaņolu.

Izstāde „Septiņi ceļi", kas skatāma Raiņa un Aspazijas vasarnīcā un stāsta par Raiņa ārzemju ceļojumiem, atklāj darba tapšanas apstākļus.
„Mans nolūks bija braukt veseļoties uz Austriju," stāsta Rainis, „bet ar Prandi sarunājām uzrakstīt grāmatu par Kastaņolu. Nodomāju atsvaidzināt savas atmiņas par šo pilsētu, kur kādreiz dzīvoju, un uzrakstīt tās prozā, pa starpām ar dzejām. Kastaņolā un Lugānā nodzīvojām trīs nedēļas. Prande staigāja apkārt un uzmeta ilustrāciju skatus, es rakstīju atmiņas. Tagad pārbraucu ar gatavu grāmatu."

Dzejniekam pašam nezinot, tās ir atvadas no Kastaņolas. „Tagad man liekas savādi, ko es tur meklēju Kastaņolā? Nē, manis tur nebija. Es taču nebiju Kastaņolā, bet gan Kastaņola bija manī. Tur viņa vēl tagad ir, un tur viņa paliks," atzīst Rainis.
Plašam lasītāju lokam adresētā grāmata noderēs arī kā savdabīgs pavadonis kultūrtūristiem – Kastaņolas apmeklētājiem: tai pievienotas vairākas maršrutu shēmas, kurās norādītas svarīgākās Raiņa un Aspazijas trimdas vietas Kastaņolā un tās apkaimē.

Grāmatu izdevis apgāds „Atēna" sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtu. Tā sagatavota un izdota Valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte" projekta „Identitātes estētika: literatūra, folklora un māksla – nacionālās identitātes vēsturiskās zīmes un mūsdienu simboli" ietvaros.

Grāmatas atvēršanas svētkos darbosies apgāda „Atēna" grāmatu galds.

Tuvāka informācija pa tālr. 27162891, 67764295 (Astrīda Cīrule) vai e-pastu: rainis.vasarnica@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV