Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Nedēļas nogalē pasniegs ASV Kinoakadēmijas godalgas

EasyGet.lv, 24.02.2012. 12:30

26. februārī Losandželosā (naktī no svētdienas uz pirmdienu pēc Latvijas laika) tiks sadalītas visprestižākās godalgas kino industrijā – ASV Kinoakadēmijas balvas, kas plašāk pazīstamas kā „Oskari", informē Inese Saulāja. Līdz ar „Oskaru" pasniegšanas ceremoniju tiek noslēgta t.s. kino balvu sezona, kas tradicionāli ilgst no rudens sākuma līdz „Oskaru" šovam februārī vai martā.
Nedēļas nogalē pasniegs ASV Kinoakadēmijas godalgas

ASV Kinoakadēmija ir organizācija, kuras pārziņā ir kino mantojuma saglabāšana, pētniecības darbi, atbalsta programmas, kino tehnoloģiju attīstīšana un, protams, amerikāņu kinematogrāfa popularizēšana. Kinoakadēmija sastāv no kino industrijas spēlētājiem (producenti, kino kompāniju vadītāji u.c.), radošo profesiju pārstāvjiem (aktieri, režisori, scenāristi u.c.) un citiem ar kino jomu saistītiem profesionāļiem. „Oskara" balvu liktenis ir ap 6000 balsstiesīgo akadēmijas locekļu rokās. Par Kinoakadēmijas locekli var kļūt tikai pēc organizācijas vadības uzaicinājuma.

ASV Kinoakadēmijas balvas šogad tiks pasniegtas 84.reizi. Pirmā godalgu pasniegšanas ceremonija notika 1929.gada 16.maijā Losandželosas viesnīcā „Roosevelt". Kopš pirmās ceremonijas 1929.gadā ir pasniegtas 2809 „Oskara" statuetes. Lai arī kategoriju skaits, kurās balvas tiek pasniegtas, ir zināms, neviens nevar prognozēt precīzu statuešu skaitu, kas konkrētajā ceremonijā būs nepieciešams. Tas skaidrojams ar to, ka daļā kategoriju balvu saņem nevis viens cilvēks, bet vairāki saņēmēji, piemēram, gada labākās filmas gadījumā nereti tā ir producentu komanda.

Mūsdienās Kinoakadēmijas godalgas tiek pasniegtas 24 kategorijās. Ar 11 un 10 nominācijām šogad līderes ir filmas „Hugo" („Hugo") un „Mākslinieks" („The Artist"), turklāt abas lentes sacentīsies arī par gada labākās filmas godalgu.

Par galveno titulu, gada labāko filmu, sacenšas deviņi darbi – „Mākslinieks" („The Artist"), „Kara zirgs" („War Horse"), „Naudas spēle" („Moneyball"), „Pēcnācēji" („The Descendants") „Dzīvības koks" („The Tree of Life"), „Pusnakts Parīzē" („Midnight in Paris"), „Kalpone" („The Help"), „Hugo" („Hugo") un „Extremely Loud & Incredibly Close" (latviskais nosaukums nav pieejams). Filma „Mākslinieks", kas saņēmusi vairākus desmitus godalgu, tostarp Zelta Globusu, ASV Aktieru ģildes, Producentu un Režisoru ģildes balvas, tiek uzskatīta par galveno pretendenti gada labākās filmas godalgai, un to savās prognozēs apstiprina vairums kino ekspertu un žurnālistu.

Šogad balvu pasniegšanas ceremoniju vadīs komiķis Billijs Kristals, un šī viņam būs jau devītā reize šova vadītāja amatā.

Ar pilnu nomināciju sarakstu aicinām iepazīties ASV Kinoakadēmijas mājaslapā: http://www.oscars.org/awards/academyawards/84/nominees.html

Foto: Kadrs no filmas "Mākslinieks". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV