Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Dainas Dagnijas personālzistāde „Starp debesīm un jūru" Jūrmalas muzejā

EasyGet.lv, 28.02.2012. 09:20 | komentāri (1)

No 2. marta Jūrmalas Pilsētas muzejā būs skatāma Galerijas 21 rīkotā Dainas Dagnijas personālzistāde „Starp debesīm un jūru", informē Galerijas 21 pārstāve Zane Reķe.
Dainas Dagnijas personālzistāde „Starp debesīm un jūru" Jūrmalas muzejā

Daina Dagnija dzimusi 1937. gadā Rīgā, un 1944. gadā kopā ar ģimeni viņa devās bēgļu gaitās. 1951. gadā māksliniece ieceļoja ASV, kur ieguva māksliniecisko izglītību. Kopš 2001.gada māklsiniece dzīvo un strādā Latvijā.

Dainas Dagnijas glezniecību raksturo mākslas zinātniece Elita Ansone: „20. gs. revolucionārajos sešdesmitajos māksliniece Daina Dagnija, dzīvoja Ņujorkā un Ņūdžersijā. Viņas mākslā līdz pat šai dienai var saskatīt sešdesmito gadu kontrkultūras atbalsis antimateriālismā, tuvībā dabai un feminisma otrā viļna sieviešu garīguma izpausmēs. Jūrmalas muzeja izstādē māksliniece visvairāk rāda savus pēdējo gadu darbus – dabas mistērijas. Un dabas jušana Dainai Dagnijai ir kosmiska.

Izstādē „Starp debesīm un jūru" tiks eksponēti mākslinieces pēdējos gados tapušās gleznas, kā arī daži darbi no cikla „Sieviete un govs" (1982-1985), kas kļuvis par Dagnijas atpazīstamības zīmi. Pirmā šī cikla glezna parādījusies mākslinieces zemapziņā kā vīzija: „Jūtoties atsvešināta no ļoti materiālistiskas sabiedrības, iztēlē ieraudzīju gulošu sievieti, kuru sargā balta govs". Pārdomas par radīšanu, dzimšanu un nāvi turpināja materializēties divpadsmit mitoloģiski simboliskās gleznās. Šīs gleznas runā par sievietes identitāti, viņas gara un ķermeņa vienotību ar dabas procesiem, Tādejādi tās sasaucas ar „sievietes jautājumiem", ko apspriež feminismā kā „sieviešu garīgumu", kas uzsver sievietes īpašo spēju izjust dabu, tās apslēptos spēkus un enerģiju. Cikla „Sieviete un govs" periodā Dagnija piedzīvoja spēcīgu Dieva atklāsmi. Tomēr nevar nepieminēt arī govs mitoloģisko simboliku - budismā govs simbolizē cilvēka pakāpenisku virzību uz iekšēju apskaidrību, un baltā govs simbolizē augstāko individuālās eksistences pakāpi, pirms tā izšķīst Absolūtā.

Dažus gadus pēc „Sievietes un govs" aizsākās cikls „Senču ezeri" (1987–1995). Tas gleznots universālā pirmatnējo kultu rituālu struktūrā - aplī. Tas var būt gan seno baltu, gan Amerikas indiāņu rituāls, gan jebkuras pirmatnējās kultūras maģiskais aplis. Apļa simboliskā nozīme ietver gan laiku, gan bezgalību, aplis ved atpakaļ pie sevis tādejādi ir vienības, absolūta un pilnības simbols. Aplis ir DEBESIS pretstatā Zemei, garīgais pretstatā materiālajam. Maģijas praksē aplis ir aizstāvība pret ļaunajiem gariem. Dagnijas ciklā nolasāma gan kosmiskā rotācija, gan rituāla maģija.

Kosmiskais aspekts raksturo arī pēdējo gadu dabas mistērijas Dagnijas glezniecībā. Tās izsaka evolūciju un kosmisku rotāciju, kā arī nemitīgu radīšanas un rašanās procesu. Viss kustas un tiecas, viļņojas un plūst, rotē un dzimst, radot vizionāru dabas mistēriju. Tā ir radīšanas enerģija, ko māksliniece ieliek savās gleznās. „Gleznas man rodas", viņa saka. Tās tiek iesāktas ar abstraktā ekspesionisma brīvajiem žestiem, kad darbs sākas iepriekš nesacerēts un ota seko rokas un ķermeņa kustībai. Tā ir sava veida deja – rituāls. Debesu un ūdeņu, planētu un zvaigžņu, zemes un dzīvās radības mistērija ir kā noslēpumaina Dieva pasaules fantasmagorija. Pirmatnējā biomorfā vidē jau ieradušies kurkuļu, zivju, ķirzaku un čūsku un arhetipiskie tēli. Floras fantastiskajos augos cirkulē dzīvības sulas, viss grib ziedēt un rasties. Šajā pasaulē nav nāves. Tā ir sava veida dabas reliģija. Gleznās mājo dabas gari un būtnes, augu pasaule ir dzīva – apdvēseļota. Šī animistiskā dabas izjūta ir raksturīga senajām tautām. Baltijā tā vēl dzīva un dziļi iekodēta arī mākslinieces dziļākajā būtībā. Ar šīm pēdējo gadu gleznām Daina Dagnija komponē panteistisku himnu dabai - visam kas ir dzīvības apdvests, radīt spējīgs un saistīts ar visu plašo kosmisko telpu un Dieva pasauli."

Dainas Dagnijas izstāde „Starp debesīm un jūru" būs skatāma līdz 20 .martam Jūrmalas Pilsētas muzejā, Tirgoņu ielā 28, Majoros.

Muzejs atvērts no trešdienas līdz svētdienai plkst. 10:00-17:00.

Papildu informācija: www.galerija21.lv, www.jurmalasmuzejs.lv un pa tālr. 67764746, 29266490 vai 26730860.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV