Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Tiks atklāta Dainas Dagnijas izstāde “Parīzes gleznas un zelta kolāžas”

Ivonnas Veihertes Mākslas galerija, 12.04.2010. 16:03

Ivonnas Veihertes Mākslas galerijā no 15.aprīļa apskatāma Dainas Dagnijas izstāde “Parīzes gleznas un zelta kolāžas”.

 

Visus Parīzes darbus Daina Dagnija (1937) gleznoja Parīzē 2009.gada maijā un jūnijā – “Cité Internationale des Arts” mākslinieku rezidencē un no 15.aprīļa tie būs apskatāmi Ivonnas Veihertes Mākslas galerijā Z.A.Meierovica bulvārī 6. 

Būtiskas Dagnijas glezniecībai vienmēr ir krāsu attiecības un enerģijas. Uzturoties Parīzē, Dagnija bieži iegriezās „Notre Dame” un katedrāles vitrāžas viņu uzrunāja tik spēcīgi, ka māksliniece juta izaicinājumu gleznot tieši ar šādu krāsu gammu. Tā radās šīs „Parīzes gleznas”, kas ar savu garīgi uzlādēto saturu un uzrunājošo dekorativitāti atšķiras no ierastajiem šīs pilsētas motīviem citu mākslinieku darbos. Gan Madonna, gan plaukstas kā sakrāls kontakts atsaucās arī uz Dagnijas agrākiem darbiem. Ir arī Parīzes torņi un debesis, tomēr tos apvieno aplis kā mūžības simbols. 

Jau Amerikā un kopš sešdesmitajiem gadiem Dagnija uzsāka kolekcionēt neparastus,  interesantus audumus un paralēli glezniecībai pa laikam rada savas tekstila kolāžas. Liela nozīme darbu veidošanās procesā ir materiāliem. Šoreiz jaunākajos mākslinieces darbos „antīkie”, retie un zeltītie audumi bieži pārvēršas eņģeļos. Tāpat kā iepriekšējās kolāžās arī šajos darbos izmantoti zelta materiāli. Tādēļ tie māksliniecei likās piemēroti, lai Parīzes Dievmātes tēmai pievienotu šīs “zelta kolāžas”, kas sasauktos arī ar šobrīd izstāžu zālē „Arsenāls” aplūkojamo tematisko izstādi, kur izstādītas arī trīs Dainas Dagnijas lielformāta gleznas.

Izstāde “Parīzes gleznas un zelta kolāžas” apskatāma no 15.aprīļa līdz 15.maijam.

Galerija atvērta no otrdienas līdz piektdienai no pl. 12–18, sestdien 12-16. 

Plašāka informācija www.veiherte.com 

Tālrunis: 26730860

E-pasts: ivmg@inbox.lv

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV