Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Imants Zemzaris ļaus ielūkoties savā darbistabā

EasyGet.lv, 13.03.2012. 16:21

14. martā Jāņa Akuratera muzejā, O. Vācieša ielā 6a tiks atvērta izstāde ar ļoti garu un ietilpīgu nosaukumu – „Imants Zemzaris. Izmēri. Samēri. Žanri. Objekti. Fetiši. Teksti. Māksla. Mūzika", informē Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena. Izstāde iecerēta kā reāls ieskats komponista darbistabā. Izstādes atklāšanas „burza" (paša komponista izvēlēts vārds!) sāksies plkst. 18.00 un turpināsies līdz pēdējam apmeklētājam. Savus viesus pie klavierēm sagaidīs Imants Zemzaris, flautas solo – Liene Dobičina.
Imants Zemzaris ļaus ielūkoties savā darbistabā

„Komponista darbistabas vīzija Akuratera mājas Gaišajā salonā radīta no tiem Imanta Zemzara personīgās kolekcijas priekšmetiem, ko maestro rūpīgi atlasījis un kas ar viņa laipnu atļauju vairāk nekā mēnesi būs aplūkojami muzejā – skatāmi savā it kā jaunajā dzīvē, jaunajos apstākļos..." stāsta Akuratera muzeja vadītāja Ruta Cimdiņa. „Un tie neklusē, jo ir tik pilni noslēpumu un stāstu... Kā rodas mūzika, kur skaņai pirmsākums? Vai mazā šūnakmenītī no Daugavmalas, vai gliemežvāciņā, pulkstenī, kas neiet, vai zvanā, kurš nezvana?... Bet varbūt klusumā?"

„Ir jāizkopj jauns dzirdīgums, lai varētu uztvert, kādiem vārdiem runā daba, jūra, kā runā zīmes, kuras uz tevi raida ikdiena un sapņi," uzskata Imants Zemzaris. „Tāpat pašas par sevi runā arī acis, smaids – varbūt vērts vairāk papētīt tieši šādas valodas un apgūt tās. Tad arī skaņa atplauks kā brīnums, kā sadzirdēšanas līdzeklis, kā prieka izpausme."
Bet Pēteris Bankovskis piebilst: „Mums vēl jāmēģina aizsargāties un teikt, ka skaista ir arī zoss spalva un tīrs nošpapīrs, vēlas nakts stundas, mēnesnīca, vētra aiz loga, svītrošana un kļūdīšanās, svītrošana un kļūdīšanās..."

Kājāmgājējam ir citi mērogi un citi dziļumi, viņš ierauga un paceļ to, kam citi paskrien garām: vai tā būtu baltās vārnas spalviņa, gliemežvāks, vai šeibes, muturi, skrūvītes Latvijas ceļmalās... Šis īpatnējais mazās vides latviskums, ko Imantam Zemzarim piedēvē, viņam šķiet tik dabisks kā gaiss. Tas jaušams ik priekšmetā, rokrakstā, nošu pierakstos, vieglā zīmuļa līnijā, mākslas darbos – Maestro portretējumos viņa draugu darbos, kā arī vecāku (Līvijas Endzelīnas un Ulda Zemzara) gleznotajos dēla portretos, kas muzeja jaunajā izstādē – telpā blakus Jāņa Akuratera kabinetam – veido Imanta Zemzara darbistabas gaisotni.

Jānis Akuraters gan dzejā, gan prozā atkal un atkal min skrejošo laiku, mirkļa nozīmi, tā mūžīgumu, līdz pasludina „mirkli kā sakramentu"... „Liekas arvien vairāk apjaušam, ka ir jāapstājas... māksla ir cilvēka sejā, mūzika skan mūsos un mūsu atmiņās..." saka izstādes autore Ruta Cimdiņa.
Vējainā, straujā pavasara gaidās Jāņa Akuratera muzejs aicina iepazīt komponistu, mūzikas pedagogu, mūzikas kritiķi, esejistu, pianistu, latviešu kamermūzikas izcilu radītāju un interpretu no citas – Maestro darbistabas – puses.

Izstādes felice la fine - piektdien, 20. aprīlī, plkst. 18.00.

Tuvāka informācija pa tālruni 67619934; 29451112 (Ruta Cimdiņa) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv, kā arī www.memorialiemuzeji.lv.

Foto: Komponists Imants Zemzaris. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV