Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Dānijas filmu dienas 2012 atklās oskarotā Susannes Bīras filma

EasyGet.lv, 23.03.2012. 14:03

Dānijas filmu dienas 2012 šodien plkst. 18:00 kinoteātrī "Splendid Palace" atklās Susannes Bīras filma „Labākā pasaulē" („In a Better World"/ „Hævnen"), kas pagājušā gadā ieguva gan ASV kinoakadēmijas balvu, gan „Zelta globusu" kā labākā ārzemju filma (svešvalodā), informē Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore Ilva Sinkēviča.
Dānijas filmu dienas 2012 atklās oskarotā Susannes Bīras filma

Susanne Bīra kinopasaulē savu pozīciju pārliecinoši notur jau vairāk kā desmit gadus, kopš viņas pirmās filmas 1990. gadā „Freids pamet mājas" („Freud Leaving Home") un viņas režisores talants pa šiem gadiem kvalitātes ziņā ir tikai audzis.

Reiz krustojušies, divu dāņu ģimeņu dzīves ceļi savijas īpatnējās attiecībās. Diemžēl viss nerit tik gludi kā gribētos, jo tepat līdzās uzglūn vientulība, nodevība un nelaime... Darbs Sarkanā Krusta misijā ir iemācījis Antonu nekad neatbildēt ar varmācību pret varmācību. Arī atgriezies mājās Dānijā, viņš savā dzīvē turas pie idejas nepretoties ļaunumam un neatbild uz pāridarījumiem un apvainojumiem: „Tu iesit viņam, viņš iesit tev, tu atkal viņam iesit — lūk, tā arī sākas kari. " Taču to par pazemojošu uzskata viņa dēls, kurš kopā ar draugu nolemj panākt taisnību un atriebties... Mīlestība un naids, piedošana un atriebība, uzticība un nodevība, izmisums un triumfs — tas viss samezglojas neatšķetināmā pretrunu kamolā... Kā to atrisināt? Un vai tas vispār iespējams?

Nesaudzējoša morālā dilemma kombinācijā ar spēcīgu emocionālu reālismu un spīdošu aktierspēli – šīs vērtības ir kļuvušas par režisores Susannes Bīras kvalitātes standartu. Valstī, kurā cilvēki ne īpaši izrāda savas emocijas apkārtējiem, Susanne Bīra uzdrošinās nebūt tik kautrīga – viņa zina, ka kino ir māksla, kuras primārā sūtība ir uzrunāt skatītāju emocionāli.

Šajā filmā režisore skatītājam jautā – cik gan maz ir vajadzīgs, lai bērns – vai arī pieaugušais –
kaut ko uzskatītu par dziļi netaisnīgu? Un izrādās, ka nevajag nemaz daudz. Un tas biedē visvairāk.

Un kā tad īsti būt? Zobu pret zobu? Vai tomēr pagriezt otru vaigu? Mūzīgā dilemma. Šī ir filmas caurviju tēma, kas kaut reizi piezogas ik vienam no filmas galvenajiem varoņiem.

Filma „Labākā pasaulē" pirmizrādi Latvijā piedzīvos Dānijas filmu dienu atklāšanas seansā 23. martā 18:00 Lielā zāle. Filmas seansi Mazajā zālē notiks 25. martā plkst. 18:00, 26. martā plkst. 20:30 un 27. martā plkst. 20:30.

Valoda: Dāņu/Zviedru/Angļu. Angļu subtitri. Latviešu valoda austiņās.

Foto: Kadrs no fi;mas "Labākā pasaulē". Foto (c) Per Arnesen

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV