Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Apbalvotais „Dokumentālists" tiks demonstrēts kinoteātros

EasyGet.lv, 16.04.2012. 09:22

Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu atzīts Ivara Zviedra un Ineses Kļavas darbs ar simbolisku nosaukumu „Dokumentālists", kas saņēma arī festivāla Skatītāju balvu un portāla Delfi simpātiju balvu. Jau no 13. aprīļa filma iekļauta kinoteātra Forum Cinemas repertuārā, bet no 16. aprīļa būs skatāma kinoteātrī Splendid Palace, informē Aija Bērziņa.
Apbalvotais „Dokumentālists" tiks demonstrēts kinoteātros

Filma „Dokumentālists" pirmizrādi piedzīvoja Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps ietvaros 12. aprīlī – pārpildītā kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē, ar vētrainiem aplausiem pēc filmas un publikas piecelšanos kājās, suminot autorus un enerģisko filmas varoni Intu. Tikpat vētraini aplausi atskanēja festivāla noslēguma ceremonijā, kad filma „Dokumentālists" izrādījās atzīta par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu konkurencē. Interesanti, ka Ivars Zviedris jau otrajā festivālā pēc kārtas saņem balvu šajā kategorijā (2009. gadā par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu tika atzīts viņa darbs „Bēgums"), bet jaunajā filmā nopietnu darbu ieguldījusi arī režisore Inese Kļava, dramaturģe Inga Ābele, producente Aija Bērziņa un citi.

Filmā ir tikai viena darbības vieta un tikai divas darbojošās personas – Viņš un Viņa. Viņš ir pats filmas režisors un operators Ivars Zviedris, Viņa – dziedniece Inta, par kuru Ivars gribētu uzņemt filmu, taču Inta par šo ideju nav sajūsmā. Rezultāts – saspringta attiecību veidošanās visas filmas garumā, emociju uzplūdi un atplūdi, strīdi un salabšana gluži kā ikviena pāra attiecībās. Un fināls ir negaidīts, lai gan likumsakarīgs.

Taču filmai ir arī otrs, dziļāks slānis – ar apstulbinoši vienkāršiem jautājumiem Inta liek domāt par kinodokumentālista profesiju, par kuru viņas viedoklis nebūt nav glaimojošs. Turklāt kadrā bieži un jēgpilni apspēlēta kinokameras fiziskā klātbūtne – gluži atšķirīgi no ierastajiem dokumentālistu paņēmieniem, kuros pieņemts izlikties, ka kinokameras vispār nav.

Filmas veidošanā sadarbojušās divas filmu studijas – VFS Films un Anša Epnera studija AVE, finansiāli atbalstījuši Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome.

Kopš 13. aprīļa filma skatāma kinoteātrī Forum Cinemas, 16. aprīlī to sāk demonstrēt kinoteātris Splendid Palace.

Foto: Kadrs no Ivara Zviedra un Ineses Kļavas dokumentālās filmas „Dokumentālists". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV