Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Notiks Annas Rancānes dzejas krājuma atvēršanas svētki

EasyGet.lv, 14.05.2012. 11:25

Trešdien, 16. maijā, plkst. 18:00 Raiņa un Aspazijas mājā, Rīgā, Baznīcas ielā 30, notiks dzejnieces un žurnālistes Annas Rancānes jaunā dzejoļu krājuma „Pylni kārmani dabasu... Bezdelīgu pasts" atvēršanas svētki, informē Ilze Sperga. Programmā — dzejnieces autorlasījums un Latvijas Nacionālās operas solistes Evitas Zālītes priekšnesums.
Notiks Annas Rancānes dzejas krājuma atvēršanas svētki

Šis ir A. Rancānes septītais dzejoļu krājums, tajā ievietoti abās latviešu rakstu valodas tradīcijās — latgaliešu rakstu valodā un latviešu literārajā valodā — rakstīti dzejoļi.

Dzejoļu krājumam ir divas daļas — latgaliskā un latviskā, tam ir divi vāki, divi nosaukumi un divas puses. Tomēr tā ir viena grāmata, ko sastādījusi pati autore, izvēloties tekstus, kas šobrīd liekas visbūtiskākie sarunā ar savu lasītāju, dzejas valodā vēstot par mūsu laiku un mūsdienu Latviju un iepriekš rakstītos tekstus grāmatā ievijot kā bijušā laika citātus — sava un tautas spēka un vājuma zīmi.

Anna Rancāne latgaliešu autora sajūtu definē šādi: „Nav viegli būt latviešu rakstniekam, kas raksta vienlaikus abās latviešu valodas formās, viena no kurām ir oficiāli pieņemta, bet otra bijusi ilgāku laiku aizliegta, zināmā mērā slepena, neoficiāla."

Latgaliskajā krājuma daļā „Pylni kārmani dabasu" ievietoti kā jauni, tā iepriekš publicēti dzejoļi, kas nu pieejami vienkopus — tā ir līdz šim plašākā dzejnieces latgaliski rakstīto dzejoļu kopa vienuviet. Savukārt „Bezdelīgu pasts" ļauj iepazīties ar pašiem jaunākajiem A. Rancānes tekstiem.

Dzejoļu krājumu izdevusi biedrība „Latgolys Studentu centrs", finansiāli atbalstījusi Latgales Reģionālās attīstības aģentūras administrētā Latgales kultūras programma Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējuma ietvaros.

Grāmatas latviešu daļas redaktore un korektore Sigita Kušnere, latgaliešu daļas — Ilze Sperga. Vāku māksliniece un maketētāja Iveta Zāģere.

Dzejoļu krājumu „Pylni kārmani dabasu... Bezdelīgu pasts" var iegādāties Latvijas grāmatnīcās.

A. Rancāne ir vairāku dzejoļu krājumu autore: „Lūgšana mājai" (1982), "Piektdiena" (1986), "Advente" (1991), „Aizlūgums" (1997), „Svētdiena" (2001), „Zīmes" (2005), izlase „Saules kalponīte" (2005). Pēc A. Rancānes scenārija, izmantojot Jāņa Klīdzēja stāsta „Zalta kristeņš" motīvus, 2011. gadā tika uzņemta filma „Latgolys laikadečs", režisors Edgars Blinovs. Dzejniece saņēmusi Veidenbauma prēmiju (1996), Aspazijas prēmiju (1999) un Preses nama balvu (2001). Dzimusi 1959. gada 12. jūnijā Ludzas rajona Miglinieku pagasta Liuzinīkos. Šobrīd dzīvo un strādā Rēzeknē.

Grāmatas atvēršanas svētku laikā Raiņa un Aspazijas mājā 16. maijā būs iespējams iegādāties gan jauno A. Rancānes dzejoļu krājumu, gan citas latgaliešu grāmatas, mūzikas diskus un suvenīrus. Ieeja pasākumā — bez maksas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV