Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Iznākusi grāmata par Kurtu Fridrihsonu

EasyGet.lv, 22.05.2012. 11:53

Apgāds „Mansards" laidis klajā Gundegas Repšes grāmatu „Pieskārieni", kas vēsta par izcilo mākslinieku Kurtu Fridrihsonu, informē apgāda pārstāvji.
Iznākusi grāmata par Kurtu Fridrihsonu

„Pieskārieni" ir atkārtots 1998. gada grāmatas izdevums ar citām Kurta Fridrihsona darbu repodukcijām un fotomateriālu. Grāmatas ievadā tās autore Gundega Repše raksta: „Kurts Fridrihsons un viņa daiļrade ir izteiksmīgs piemērs pieskārienu vēsturei un pieskārienu kultūrai. Pieskārieni kā cēlonis viņa cilvēciskās struktūras savdabībai un pieskārieni kā rezultāts, kā jau kvalitatīvi jauns cēlonis viņa daiļrades pukstiem un to ceļiem pie skatītāja."

Kurts Fridrihsons dzimis 1911. gadā, miris 1991. gadā. Studējis Latvijas Universitātes Arhitektūras fakultātē, kā arī pie Andrē Derēna Parīzē. Strādājis dažādus ar mākslu saistītus darbus. 1951. gadā par Dzimtenes nodevību apcietināts un ieslodzīts gulaga nometnēs, 1956. gadā atgriezies Latvijā. Mākslinieka personālizstādes un piedalīšanās neskaitāmās izstādēs aptver gan Latvijas pilsētas, gan bijušās Padomju Savienības republikas, Skandināvijas valstis, Eiropu, Austrāliju, ASV u. c., viņš ilustrējis daudzu latviešu dzejnieku dabrbus ( O. Vācietis, I. Ziedonis, M. Čaklais u. c.), kā arī cittautu dzejas tulkojumus.

Pašlaik Rīgas Mākslas telpā (Kungu ielā 3) apskatāma Kurta Fridrihsona izstāde „Fridrihsons par Fridrihsonu". Izstādes kuratori-scenogrāfi ir Gundega Repše un Jānis Spalviņš, tā aplūkojama līdz šā gada 5. augustam.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV