Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Pensionāru krīzes plānu realizēs jaunā spēlfilmā

EasyGet.lv, 25.06.2012. 09:59

Trešdien, 27.jūnijā, sāksies studijas F.O.R.M.A. nacionālās pilnmetrāžas spēlfilmas "Džimlai Rūdi Rallallā!" filmēšana, informē Iveta Daine. Pirmajās darba dienās tiks uzņemtas epizodes, kas saistītas ar varoņu dzīvi pansionātā. Filmēšana notiks Berģos sociālās aprūpes centrā "Ezerkrasti" un to klātbūtnē vērot ieradīsies arī labklājības ministre Ilze Viņķele.
Pensionāru krīzes plānu realizēs jaunā spēlfilmā

"Džimlai Rūdi Rallallā!" ir traģikomēdija, tās sižets ir cieši saistīts ar pensionāru vecumdienām, viņu psiholoģisko atstumtību un vienlaikus dzīvo interesi par notikumiem valstī un vēlmi būt sabiedrībai vajadzīgiem. Pansionāta iemītnieku vidū uzdzirkstī impulss jaunai aktivitātei, ar kuru seniori varētu palīdzēt Latvijai krīzes situācijā. Sižeta darbība kādā brīdī nonāk jau tiktāl, ka par pensionāru idejām interesējas starptautiski mediji, premjers un aizsardzības ministrs... Bomži atkritumu izgāztuvē, armijas poligons, NATO manevri, veco ļaužu viltības un politiķu intrigas - tas viss būs topošajā spēlfilmā.

Jaunā latviešu kinoprojekta idejas un scenārija autors ir Māris Putniņš, kurš jau strādājis kopā ar "Studija F.O.R.M.A." pie spēlfilmas "Mazie Laupītāji". Filmu veidos režisoru tandēms Jānis Cimermanis un Māris Putniņš, kuru kopdarbība vairāk zināma pēc lielu popularitāti ieguvušajām leļļu filmām "Avārijas Brigāde". Jaunās spēlfilmas "Džimlai Rūdi Rallallā!" producents ir Gatis Upmalis ("Labās rokas", "Ūdensbumba resnajam runcim", "Mazie laupītāji", "Vientuļā sala"), operators - Andrejs Verhoustinskis.

Ko pensionāri var sagaidīt no vecumdienām, izņemot vientulību un beigu gaidīšanu? Līdzīgu jautājums režisors Māris Putniņš uzdevis arī Latvijas kino un teātra vecmeistariem, kuri piedalās filmā. "Man ir tāda sajūta, ka es neko vairs negaidu no nākotnes," bilst aktieris Pēteris Liepiņš. Juris Strenga norāda: "Esmu ciniķis savienojumā varbūt nedaudz ar optimistu, kas ļauj man vispār izdzīvot". Jakovs Rafalsons saka: "Es cenšos nekalt lielus plānus, lai nesmīdinātu Dievu," bet Velta Skurstene vēlas nodzīvot tik ilgi, kamēr viņas stādītie koki izaug...

Astrīda Kairiša, Olga Dreģe, Gunārs Placēns, Ģirts Jakovļevs, Velta Straume, Baiba Indriksone, Uldis Dumpis, Arno Upenieks, Rūdolfs Plēpis un citi teātra vecmeistari būs skatāmi jaunajā kino kopā ar Mārtiņu Eglienu, Mārtiņu Vilsonu, Juri Žagaru, Leonardu Ķesteri un vēl vairākiem jaunākās paaudzes kolēģiem.

Aktieris Jānis Paukštello piedalīšanos filmā "Džimlai Rūdi Rallallā!" vērtē: "Scenārijs man dikti patīk. Pensionāri nevienam nav vajadzīgi, bet no otras puses – katram pašam par sevi jāatbild. Lai pensionāri karo, bet jaunie taisa bērnus," viņš ironizē. Vaicāts par fiziskās izturības nepieciešamību filmēšanas laikā, jo būs jāskrien pa armijas poligonu, Paukštello atsaka: "Esmu beidzis Murjāņu sporta ģimnāziju - bišķīt uzskriesim, ja vajadzēs, svaru nometīsim. Darīsim visu, ko vajadzēs!"

Filmas "Džimlai Rūdi Rallallā!" tapšanu pašlaik jau atbalsta Nacionālais Kino centrs, LR Aizsardzības ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, LR Labklājības ministrija, Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas TV.

"Filmā gribam pateikt, ka dzīve nebeidzas pēc 65 gadiem, kad it kā jūties vairs nevienam vajadzīgs, bet var mēģināt uzdrīkstēties atrast jaunus izaicinājumus, kā mūsu filmas varoņi," pārliecināts producents Gatis Upmalis. "Dienēšana armijā filmas varoņiem paveras kā durvis uz citu - piedzīvojumu un jēgpilnu pasauli, kā iespēja mūža beigās vēl piedzīvot kaut ko neparastu un nebijušu un sajusties vajadzīgiem."

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV