Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Lāsmas Pujātes izstāde „Piedrukas" atklāj litogrāfijas darbnīcu noslēpumus

EasyGet.lv, 02.08.2012. 11:59

No 8. augusta līdz 3. oktobrim Laikmetīgās mākslas centra (LMC) Ofisa galerijā būs skatāma grafikas mākslinieces Lāsmas Pujātes izstāde „Piedrukas", informē LMC pārstāve Elza Zīda. Izstāde iekļaujas galerijā veidotā notikumu virknē, kas aicina palūkoties uz atmiņas un realitātes konstruēšanu ar vēsturisku interpretāciju, personisku stāstu un kolektīvas pieredzes palīdzību. Izstādes ietvaros būs ne vien iespēja iepazīties ar litogrāfijas darbnīcu noslēpumiem un mākslas darbiem, bet arī pašam izmēģināt īpašo drukas tehniku radošā darbnīcā septembrī.
Lāsmas Pujātes izstāde „Piedrukas" atklāj litogrāfijas darbnīcu noslēpumus

Latvijā ir tikai dažas litogrāfijas darbnīcas, no kurām īpaša ir Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) Grafikas kameras litogrāfijas darbnīca, ar kuras palīdzību tapusi šī izstāde. Tās vadītājs un meistars ir pieredzes bagātais Imants Krepics, kas ieviesis savā praksē teju alķīmiskas drukāšanas metodes. Izstādes ietvaros septembrī būs iespēja izmēģināt šos alķīmiskos paņēmienus un piedalīties atvērtā nodarbībā Latvijas Mākslinieku savienības Grafikas kameras litogrāfijas meistardarbnīcā.

Lāsma Pujāte, izstādes kuratore, stāsta: „Par „piedruku" sauc pašu pirmo izmēģinājuma novilkumu jebkurā grafikas mākslas tehnikā. Caur šo novilkumu tiek pētīta krāsas kvalitāte, saķere ar papīru un pareizā krāsu saderība. „Piedrukas" ir kolektīvs un savdabīgi margināls mākslas darbs, kur apvienoti neskaitāmi laika, nejaušība un autorību slāņi."

Grafikas māksliniece Lāsma Pujāte lielākoties strādā litogrāfijas tehnikā. Jau vairākus gadus māksliniece veido darbus LMS litogrāfijas meistardarbnīcā, kur, ik pa laikam veicot novilkumus, radusies izstādes ideja – ar „piedruku" palīdzību izcelt „pašu „piedruku" kā anonīmu un vienreizēju kopdarbu, kurš savas poētiskās un estētiskās kvalitātes ieguvis nevis mērķtiecīga ceļā, bet gan tās veido tehniski nepieciešama papilddarbība". Savukārt galvenais izstādes uzsvars tiek likts uz litogrāfijas tehnikas plašajām iespējām un mūsdienīgo pielietojumu mākslas pasaulē.

Lāsma Pujāte piedalās izstādēs Latvijā un ārvalstīs jau no 2002.gada. 2008. gadā kļuvusi par „Brederlo-von-Zēgenbuša" prēmijas laureāti un 2009.gadā guvusi panākumus Eiropas mākslas augstskolu litogrāfijas izstādes "Zelta kentaurs" konkursā Minhenē, Vācijā.

Izstāde apskatāma Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā, Alberta ielā 13, 7. stāvā. Darba laiki: 12:00-18:00. Ieeja – bez maksas.

Vairāk informācijas: www.lcca.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV