Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Atklās Gitas Šmites un Laimas Bikšes izstādi "Gleznas"

EasyGet.lv, 04.09.2012. 12:23

Otrdien, 11. septembrī, plkst. 18:00 Vīna Studijā (Elizabetes ielā 10, Rīgā) tiks atklāta gleznotāju Gitas Šmites un Laimas Bikšes izstāde "Gleznas". Tajā būs apskatāmi 12 eļļas tehnikā veidoti darbi, kas tapuši šīs vasaras laikā, informē Oskars Kupše. Šī ir jau otrā abu gleznotāju kopīgā izstāde. Tā būs apskatāma līdz pat novembra vidum.
Atklās Gitas Šmites un Laimas Bikšes izstādi "Gleznas"

Laimas Bikšes gleznās pārliecinoši dominē niansēts kolorīts un jūtīga krāsu gamma, ļaujot skatītājam sajust aizgājušās vasaras garšu. Savukārt Gitas Šmites darbos arī šoreiz liela loma atvēlēta portretiem, galvenokārt sievietes tēlam. Katrs no radītajiem darbiem ir sievišķīgi niansēts un trausls, ar savu neatkārtojamo individualitāti un pašvērtību.

"Šo izstādi apzināti veidojām "vieglāku". Atlasījām darbus, kas mijiedarbībā rada noslēpumainu, gleznainu paralēlo pasauli, ar kuru gribas saplūst un ļauties tās mieram. Jā, kāpēc neļauties skaistumam?" saka Laima Bikše.

„Izstāde ir mūsu sajūtu un pieredzētā apkopojums, atskatoties uz šī gada vasaru – lai arī īsu, bet emociju un notikumu piesātinātu. Ideja un piedāvājums par izstādes rīkošanu nāca tieši laikā, jo šī bija viena no darba ziņā ražīgākajām vasarām pēdējo gadu laikā," stāsta Gita Šmite.

Lai gan abu mākslinieču rokraksti ir atšķirīgi, abas vieno patiesa mīlestība pret glezniecību, kā arī mācības Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un studijas Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, praktizējoties pie mākslinieka un profesora Imanta Vecozola.

Māksliniece Gita Šmite, kura Latvijas glezniecībā sevi pieteikusi gadsimtu mijā, savos darbos joprojām tiecas atdzīvināt, stiprināt un noturēt sabiedrības interesi par latviešu glezniecību tās klasiskajā izpratnē. Kopš 1994. gada Gita Šmite ar saviem darbiem piedalījusies izstādēs, veidojusi tērpus teātra izrādēm, kā arī iesaistījusies citos mākslas projektos. Kopumā Gitai Šmitei bijušas vairāk nekā 10 personālizstādes Latvijā, Lielbritānijā, Vācijā un citās valstīs.

Māksliniece Laima Bikše izstādēs piedalās kopš 1995. gada. Viņas rokrakstu raksturo ļoti jūtīga, tonāli smalka un tieši tāpēc spēcīga glezniecība. Mākslas darbi rodas paši no sevis, bez piepūles, bez vēlmes kādu pārsteigt. Ar krāsām uz audekla, retāk uz kādas koka virsmas, gleznotāja rada savu pasauli. Paralēli glezniecībai Laima Bikše veido grāmatu ilustrācijas un pasniedz zīmēšanas un gleznošanas nodarbības. Kopš 1995. gada Laima Bikše piedalījusies izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Austrijā, Vācijā, Norvēģijā, Portugālē, Spānijā, Beļģijā, Lielbritānijā un citās valstīs.

Foto: Gita Šmite, "Noslēpums". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV