Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Filmu "Raganu mēnesis" demonstrē kinoteātrī "Splendid Palace"

EasyGet.lv, 09.10.2012. 10:14

Kinoteātrī "Splendid Palace" skatāma filma "Raganu mēnesis", kurā iemūžināts aktieru Harija Spanovska un Andra Bērziņa dēkpilns ceļojums pie Latvijas dziedniekiem un citiem alternatīvās medicīnas praktizetājiem, meklējot izeju no dzīves krīzēm, informē studijas "Fenixfilm" pārstāve Sanita Grīna.
Filmu "Raganu mēnesis" demonstrē kinoteātrī "Splendid Palace"

Filmas pirmizrādes pasākums 4. oktobrī pulcēja pilnu kinoteātra Lielo zāli. Līdz ar filmas veidotāju draugiem un kolēģiem pirmizrādi pagodināja arī Maestro Raimonds Pauls, kurš ir gan filma mūzikas autors, gan arī viens no tiem cilvēkiem, ko filmas varoņi Spanovskis un Bērziņš savā ceļojumā sastop. Lielu skatītāju uzmanību pirmizrādē izpelnījās arī Baltijas Starptautiskās astroloģijas skolas astrologi, numerologi un tarologi, kas sniedza konsultācijas skatītājiem. Pārsteigumu sagādāja filmas režisore Una Celma un aktieris Harijs Spanovskis, visu acu priekšā veicot bīstamu triku – salokot pret kaklu atbalstītu dzelzs stieni.

Filma "Raganu mēnesis" ir par diviem Latvijā pazīstamiem aktieriem, kuri vairs nevar tēlot, ka briedumā un pusmūžā ar dzīvi viss ir kārtība. Ir nopietna slimība, ir atkarības, un šīs dzīves krīzes atsedz faktu, ka abiem veiksmīgiem un populāriem vīriem arī nav īstas skaidrības par savas dzīves jēgu un par to, kādēļ pēkšņi (vai arī pakāpeniski) daudz kas nogājis greizi.

Harijs Spanovskis un Andris Bērziņš nolemj meklēt atbildes pie Latvijas tautas medicīnas dziedniekiem un cilvēkiem ar savdabīgu, alternatīvu skatu uz dzīves problēmu risināšana. Citos vārdos, tie kopā dodas pie "raganām" un veselu vasaras mēnesi apbraukā šīs "raganas" dažādas Latvijas malās.

Filma ir ar apzinātiem un neapzinātiem komiskiem elementiem – īsts "ceļabiedru dēku stāsts" jeb, kā Holivudā šādu žanru sauc – "road movie". Filmā kā jau ar aktieriem, nekad nav skaidrības, kur beidzās "īstā" dzīve un sākas skatuve. Un kā jau filmā, kas uzņemta pie raganām, nekad nevar zināt, kur ir robeža starp ikdienu un kādu citu realitāti.

Oriģinālās pilnmetrāžas filmas, kurā savijas spēlfilmas un dokumentālās filmas elementi režisore ir Una Celma, operatori – Aleksandrs Grebņevs un Uldis Jancis. Sižeta veidošanā aktīvi piedalījušies arī abi tās galvenie varoņi – Harijs Spanovskis un Andris Bērziņš. Filma tapusi ar Nacionālā Kino centra un Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Režisore Una Celma jau 20 gadu veido gan dokumentālās, gan spēlfilmas. Viņa ir filmu "Olu kundze", "Nerunā par to", "Kur pazudis Elvis", "Sievietes un sargi" un citu autore.

Filmu "Raganu mēnesis" pašlaik un vēl tuvākajās nedēļās varēs noskatīties kinoteātrī "Splendid Palace", biļešu cena Ls 2,50, skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 2,00.

Foto: Kadrs no filmas "Raganu mēnesis". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV