Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Dānijas dokumentālo filmu programma 2012

EasyGet.lv, 16.10.2012. 11:10

No 16. līdz 19. oktobrim kinoteātrī K Suns norisināsies Dānijas dokumentālo filmu dienas.
Dānijas dokumentālo filmu programma 2012

16.10. plkst 18:00
Programmas atklāšana un kino eksperta Viktora Freiberga ievadlekcija.

16.10. plkst 18:30
Svētdiena ellē/ En forårsdag i helvede/ A Sunday In Hell
Režisors Jorgens Lets (Jørgen Leth), Steen Herdel Film, 1977, 111'

Režisors un dzejnieks Jorgens Lets ir kaislīgs velo sacīkšu cienītājs. Pat vairāk – viņa apsēstība ir sacīkšu sniegto emociju – uzvaras un sakāves – izgaršošana. Šīs apsēstības rezultātā arī radusies „Svētdien ellē". Kādēļ tieši svētdiena? Tas ir 1976 gada 11. aprīlis, kad norisinās gadskārtējās viendienas velosacīkstes profesionāļiem „Parīze-Rubē". Sacensības izceļas ar sarežģīto apvidu un bruģakmeņa ceļa segumu daļā distances. Bruņojies ar dučiem operatoru, Jorgens Lets dokumentē ik sīkāko detaļu šajās sacensībās un no uzņemtā materiāla izveido teju mītisku šī brauciena dokumentāciju.

17.10. plkst 17:00
Labā dzīve /Det Gode Liv/ The Good Life
Režisore Eva Mulvada (Eva Mulvad), Danish Documentary Productions, 2010, 86'

Divas sievietes – māte un meita – mitinās saulainās Portugāles piekrastē. Līdz šim viņas baudījušas bezrūpīgu dzīvi un nav raizējušās par tādām lietām kā darbs. Taču šobrīd uzradusies kāda negaidīta (!) problēma – viņu iztikas līdzekļi ir beigušies! Kā viņām dzīvot tālāk? Kā atrast darbu un kā tajā noturēties, ja līdz šim neviens ģimenē nav strādājis? Un ko vainot tajā, ka saldā un saulainā dzīve ir pārvērtusies murgā?Filma ieguvusi „Labākās dokumentālās filmas" balvu Karlovivari filmu festivālā.

18.10. plkst 17:00
Mantojums mūžībai / Into Eternity
Režisors Mikaels Madsens (Michael Madsen), Magic Hour Films ,2010, 75'

Kas slēpjas zemes dzīlēs? Filmas autori izseko Onkalo kodolatkritumu novietnes veidošanai Somijā, kur klintīs izcirstajos tuneļos tiks glabāti radioaktīvie atkritumi. Kad novietnes būs pilnas, tās noslēgs uz mūžīgiem laikiem. Vai tas tiešām ir tik droši, kā vēsta oficiālie paziņojumi? Un kā mēs varam brīdināt savus pēcnācējus par pazemē noglabātajām briesmām, ja atkritumu kaitnieciskais efekts saglabājas 100 000 gadu.

Gribētie bērni/ Ønskebørn/ Out of Love
Režisore Brigita Stērmose (Brigitte Stærmose), Alphaville Pictures Copenhagen, 2009, 29'

Filmā, sapludinot dokumentālo kino ar fantastikas elementiem, attēloti bērnu centieni izdzīvot pēckara Kosovā, uz ielas pārdodot cigaretes. Caur jauniešu monologiem tiek uzburta baismīgā Prištinas ikdiena, ko caurvij skumjš stāsts par atmiņām, zaudējumiem un bailēm. Filma kā „Labākā Eiropas īsfilma" tika nominēta Eiropas kino balvai un saņēma īpašu atzinību Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā.

19.10. plkst 18:30
Vēstnieks / The Ambassador/ Ambassadøren
Režisors Madss Brigers (Mads Brügger), Zentropa Real ApS, 93 min, 2011, Dānija

Savāds, noslēpumains un dekadentisks baltās rases eiropietis, kurš izskatās te pēc Henrija Stenlija, te pēc Karla Lāgerfelda, kā Libērijas pārstāvis ar nopirktu pasi ierodas bijušajā Francijas kolonijā Centrālāfrikā īstenot diplomātisko misiju. Morāles normas izgaist, bet naudaskāres epidēmija izplatās gaismas ātrumā. Filma ir traģikomisks un kliedzoši provokatīvs ieskats Āfrikas dzīvē, kur zemākie sociālie slāņi cīnās ar bezcerību un postu, elite plaukst un zeļ, asiņaino dimantu uzpircēji un korumpēti politiķi staigā brīvsolī, bet „džins ar toniku" ir neatņemama oficiālo vizīšu sastāvdaļa.

Centrālāfrikas Republika ir kā Āfrikas Šveice. Tur ir viss - zelts, milzīgs daudzums dimantu, nafta, kobalts, taču visi valsts attīstībai paredzētie resursi tiek tērēti, lai apkarotu nemiernieku armijas. Eiropas Savienība, īpaši Francija, spītīgi klusē un atsakās palīdzēt, jo „pagaidām viss norit pēc plāna".

Ieeja: 1.20 Ls, skolēniem, studentiem - bez maksas.

Foto: Kadrs no filmas "Vēstnieks". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV