Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

K Suns piedāvā noskatīties filmu "Berlīne. Aleksandra laukums"

EasyGet.lv, 09.11.2012. 14:01

16. un 17. novembrī kinoteātrī "K Suns" demonstrēs filmu "Berlīne. Aleksandra laukums" (Berlin Alexanderplatz) - filma 13 daļās ar epilogu.

„Berlīne. Aleksandra laukums" ir lielākā un radikālā produkcija, kāda jelkad realizēta Vācijas televīzijā. Filmas 15 stundās tiek parādīta mīlestība, nodevība, dekadence, pavedināšana, nāve, nevainība un aizdomas. Filma ir tāda paša nosaukuma Alfrēda Dēblina romāna ekranizācija, un ir ne tikai īpašs un nozīmīgs sasniegums Fasbindera daiļradē, bet arī izcils Vācijas kino un televīzijas vēstures dokuments.

Stāsts sākas, kad Francis Bīberkopfs iznāk no Tēgela cietuma pēc soda izciešanas par draudzenes Īdas (Barbara Valentīna) nogalināšanu pēkšņā dusmu lēkmē. Francis dodas mutuļojošajā lielpilsētā un vēlas sākt jaunu dzīvi, kaut arī pilsēta viņam vēl aizvien iedveš bailes. Francim ir tikai daži cilvēki, uz kuriem paļauties: viņa kādreizējā draudzene Eva (Hanna Šigula), kas tagad kā luksusprostitūta strādā savam suteneram Herbertam (Rodžers Frics), krodzinieks (Klauss Holmss) Franča iecienītajā krogā un Basta kundze (Brigite Mira), viņa īres istabas saimniece. Tas nav daudz, taču Francim iesākumam pietiek – līdz viņš pamana, ka nevar atrast darbu, ka viņš nevienam nav vajadzīgs, ka viņu nodod kāds, kuru Francis uzskatījis par savu draugu. Tas pamatīgi izsit Franci no sliedēm, viņš nolien mājā, kur neviens viņu nepazīst un nododas dzeršanai – kas viņam meklējams šajā dzīvē, kā tikt ar to galā? Tikai pēc nedēļām ilgas depresijas Francis pamazām atgūstas, saņemas un nolemj dzīvei vēl parādīt, ko spēj. Taču tad parādās Reinholds (Gotfrīds Džons), noslēpumaina persona, kas Franci burtiski fascinē: vai viņš ir noziedznieks, vai viņš ir suteners, vai viņš ir labs vai ļauns, vai viņš ir bez sirdsapziņas, vai viņš ir dēmons? Francis to nezina, viņš zina vien to, ka izjūt maģisku Reinholda pievilkšanas spēku un ir gatavs akli uzticēties Reinholdam, lai ko arī tas no viņa gribētu. Francis kļūst atkarīgs no Reinholda, viņš tik cieši turas pie viņa, ka kļūst par apgrūtinājumu Reinholdam, kas vārda tiešā nozīmē mēģina tikt no Franča vaļā: Francis gandrīz iet bojā Reinholda vainas dēļ, taču beigās zaudē vien roku un sāk visu vēlreiz no sākuma. Viņam palīdzēs maigā, mīļā Mīce (Barbara Zukova), jo kas gan var palīdzēt vēl vairāk nekā saņemta un paša sniegta mīlestība.

16. novembrī

17:30 – Kino zinātnieces Anitas Uzulnieces ievadlekcija

18:00 - Soda sākums /Die Strafe beginnt/ (81 min.)

1928. gadā Francis Bīberkopfs tiek atbrīvots no Berlīnes Tēgela cietuma pēc četru gadu ieslodzījuma, ko viņš izcietis par draudzenes Īdas nosišanu, būdams afekta stāvoklī. Normālā ikdiena ievērojamas pārmaiņas piedzīvojušajā lielpilsētā Berlīnē Francim sagādā lielas grūtības. Tomēr viņš sev apzvēr, ka turpmāk dzīvos „krietnu" dzīvi.

19:21 - Kā jādzīvo, ja negrib mirt /Wie soll man leben/ (59 min.)

Nedēļām ilgi Francim Bīberkopfam izdodas palikt „krietnam" un iztiku viņš pelna arī kā staigājošam tekstilpreču izplatītājam. Tomēr sliktā saimnieciskā situācija beigās piespiež Franci, pretēji viņa uzskatiem strādāt par labēji radikālās avīzes "Völkischer Beobachter" pārdevēju.

Pauze

20:30 - Vesera sitiens pa galvu var ievainot dvēseli /Ein Hammer auf den Kopf kann die Seele verletzen/ (59 min.)

Vakaros Francis Bīberkopfs regulāri apmeklē krogus pie Aleksandra laukuma, kur viņš iepazīstas arī ar savu poļu draudzeni Līnu un viņas tēvoci Oto Līdersu, kurš gatavo smagu vilšanos Francim. Kad Francim, staigājot pa mājām, izdodas iekarot kādas atraitnes sirdi, viņš to izstāsta savam draugam. Nu arī Oto rod iespēju piekļūt atraitnei un pievāc viņas naudu. Franci satriec šī ļaunprātīgā uzticības izmantošana.

21:30 - Saujiņa cilvēku klusuma dzīlēs /Eine Handvoll Menschen in der Tiefe der Stille/ (59 min.)

Pēc smagās vilšanās Francis Bīberkopfs izjūt tādu netīksmi pret dzīvi, ka arvien vairāk un vairāk padodas alkohola varai. Viņš vairs nevēlas neko zināt pa šo pasauli, kas viņam šķiet bezjēdzīga.

22:30 - Pļāvējs ar mīļā Dieva varu /Ein Schnitter mit der Gewalt vom lieben Gott/ (59 min.)

Tomēr kādu dienu Francis Bīberkopfs iepazīstas ar Reinholdu, ar kura starpniecību nonāk pie Berlīnes noziedzniekiem, un tieši bandā Pums. Reinholdā Francis saskata jaunu draugu, kas viņam vairākas reizes piedāvā atpirkt meitenes, kas pašam apnikušas. Tā kā Francis negrib ielaisties, Reinholds ar dāvanām panāk viņa piekāpību, līdz beigās Francis ir pilnīgā viņa varā. Sākas īsta ķēdes tirdzniecība ar apšaubāmām meičām.

17. novembrī

12:00 - Mīlestība, tā vienmēr dārgi maksā /Eine Liebe, das kostet immer viel/ (58 min.)

Kādu dienu Reinholds piedāvā Francim ienesīgu gadījuma darbu, it kā augļu pārkraušanu. Patiesībā Francim jāstāv sargos laupīšanas laikā. Tā kā Francis noteikti vēlas palikt godīgs, viņš atkal mēģina izvairīties, tomēr Reinholds viņam atriebjas un atpakaļceļā brutāli izgrūž Franci no mašīnas cita braucoša auto priekšā.

13:00 - Iegaumē: zvērestu var amputēt /Merke - einen Schwur kann man amputieren/ (58 min.)

Draugi aizved Franci uz klīniku Magdeburgā. Viņam jāamputē viena roka. Kaut arī Francis kļuvis par kropli, viņš klusē par visu notikušo.

14:00 - Saule silda ādu, ko dažreiz apdedzina /Die Sonne wärmt die Haut, die sich manchmal verbrennt/ (58 min.)

Pēc atveseļošanās Francis Bīberkopfs piedzīvo Berlīni trešo reizi. Viņš atkal viesojas krogos Šķūņu kvartālā pie Aleksandra laukuma. Francis nopērk dzelzs krusta apbalvojumu un tēlo kara invalīdu. Drīz viņš iepazīstas ar Mīci, tramvaju konduktora meitu no Bernavas. Vecāki novērsušies no viņas, jo Mīce iztiku pelna ar prostitūciju. Līdz ar Mīci Francis atkal grimst dziļāk. Viņš kļūst par suteneru, dzīvo par Mīces naudu un vienlaikus darbojas kā spekulants, zagtu mantu uzpircējs un tirgotājs. Taču Mīce un Francis viens otru patiesi mīl.

Pauze

15:10 - Mūžība, kas šķir daudzus un dažus /Von den Ewigkeiten zwischen den vielen und den wenigen/ (58 min.)

Kaut arī Reinholds gribēja viņu nogalināt, Francis vēl arvien izjūt tādu šī cilvēka pievilkšanas spēku, ka atkal pietuvojas viņam. .

16:10 - Vientulība vājprāta plaisas plēš arī mūrī /Einsamkeit reißt auch in Mauern Risse des Irrsinns/ (59 min.)

Kaut arī viņi viens otru mīl, arī Francim un Mīcei laiku palaikam rodas strīdi un problēmas attiecībās.

17:10 - Zināšanas ir vara un rīta stundai zelts mutē /Wissen ist Macht und Morgenstund hat Gold im Mund/ (59 min.)

Mīce atzīstas Francim, ka mīl vēl vienu vīrieti. Francis kļūst ļoti greizsirdīgs un ķeras pie noziedzīgiem līdzekļiem. .

Pauze

18:30 - Čūska čūskas dvēselē /Die Schlange in der Seele der Schlange/ (59 min.)

Reinholds nolemj atņemt Francim viņa Mīci. Viņam izdodas aizvilināt Mīci uz Bādfērienvaldi, kur viņš to izvaro, nogalina un aprok mežā. Francis īpaši neskumst par Mīces prombūtni, jo domā, ka viņa aizceļojusi kopā ar smalku kavalieri. Taču pēc divu bandas locekļu ķīviņa policija nāk uz pēdām Reinholdam.

19:30 - Ārējais un iekšējais un slepenās bailes no noslēpuma /Das Äußere und das Innere und das Geheimnis der Angst vor der Angst/ (59 min.)

Kaut arī Francis nav iesaistīts Mīces pazušanā un par viņas likteni uzzina tikai vēlāk no avīzēm, iepriekšējās dzīves dēļ viņš nolemj pazust Vilmersdorfā. Francis un Reinholds tiek izsludināti policijas meklēšanā, izsūtot personu aprakstus. Tā kā Francis nevar pārtraukt savu krogu dzīvi, viņu velk atpakaļ uz Aleksandra laukumu. Tur viņš ierodas lokālā, kur reidā ieradusies policija. Kad Franci uzrunā viens no policistiem, viņš šauj uz to. . .

Pauze

20:40 - Epilogue: Rainers Verners Fasbinders: Mans sapnis par Franča Bīberkopfa sapni /Rainer Werner Fassbinder: Mein Traum vom Franz Biberkopf/ (111 min.)

Francis tiek nogādāts policijas nodaļā, taču izmeklēšanas apcietinājumā viņš atsakās ēst. Pa pusei nobadojies Francis tiek pārvests uz psihiatrisko klīniku, kur viņš piedzīvo spirituālu tikšanos ar nāvi, kas ļauj viņam saprast, ka viņš ir vainīgs visās savās ļaundarībās kā spēlē ar Reinholdu vai Mīces nāvē. Līdz ar šo atziņu „nomirst" vecais Bīberkopfs un viņš var sākt jaunu dzīvi.

Filma uzņemta 1978-1980.g., 930 min., digitali restaurēta 2007.g.. Režija un scenārijs: Rainers Verners Fasbinders /Rainer Werner Fassbinder/ pēc tāda paša nosaukuma Alfrēda Dēblina romāna. Operators: Ksavers Svarcenbergers. Mūzika: Pērs Rābens. Lomās: Hanna Šigula, Barbara Sukova, Ginters Lamprehts, Gotfrīds Džons, Harijs Bērs, Ksavers Švarcenbergers.

Filmas demonstrēšanu Rīgā atbalsta Gētes institūts, KKF un Rīgas Dome.

Abonements Ls 5 uz visu filmu, biletes cena Ls 3 uz katru no 5 seansiem, studentiem ieeja bez maksas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV