Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Kulta režisora Andreja Tarkovska mēnesis Rīgā

EasyGet.lv, 15.11.2012. 12:23 | komentāri (1)

Māksla viņam bija līdzvērtīga reliģijai. Larss fon Trīrs viņu dēvēja par Dievu. Leģenda, ģēnijs, padomju varas izraidītais. Gan pielūgts, gan apšaubīts. Uz viņu atsaucas Ingmars Bergmans, Larss fon Trīrs, Džims Džārmušs, Vims Venderss, Gass van Sants, Terenss Maliks.
Kulta režisora Andreja Tarkovska mēnesis Rīgā

LKA Rīgas Kino muzeja un Dānijas Kultūras institūta rīkoto notikumu sērija, kas veltīta kinorežijas ģēnijam Andrejam Tarkovskim (1932 – 1986), blīvi norisināsies visu nākamo nedēļu un turpināsies arī decembrī.

20. novembrī kino "Splendid Palace" tiks atklāta Tarkovska filmu programma, kas notiks Rīgas Kino muzeja lekciju cikla "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt" ietvaros. Tiks izrādītas četras režisora ikoniskās filmas: "Spogulis" (1975), "Stalkers" (1979), "Solaris" (1972), "Upurēšana" (1986), un dāņu režisora Larsa fon Trīra provokatīvais darbs "Mēdeja", kuru režisors uzņēmis spēcīgā Tarkovska ietekmē. Pirms filmām lekcijas lasīs kino eksperti: Vikors Freibergs, Normunds Naumanis, Daira Āboliņa, Dāvis Sīmanis.

No 21. novembra Rīgas Kino muzejā būs atvērta izstāde "Spogulis spogulim. Veltījums Andrejam Tarkovskim" – laikmetīgs un poētisks skatījums uz Tarkovska kino mūsdienu mākslas spilgtākā fotokolāžas pārstāvja – ukraiņu-dāņu mākslinieka Sergeja Svjatčenko (http://www.sviatchenko.dk/ ) izpildījumā.

Izstādes un lektorija atklāšanā piedalīsies izstādes autors Sergejs Svjatčenko, kā arī Andreja Tarkovska māsa, rakstniece Marina Tarkovska.

21. novembrī kim? Laikmetīgās mākslas centra pirmā stāva restorānā Kitchen ciklā „Kafejnīcas lieta" notiks Tarkovska polaroīdfotogrāfiju kamerizstādes atklāšana un mākslas un kultūras pārstāvju diskusija par Tarkovska aktualitāti šodien. Diskusiju vadīs Ilmārs Šlāpins.

"Kad pirmoreiz atklāju Tarkovska filmas, tas bija kā brīnums. Kāds spēja izteikt to, ko vienmēr biju vēlējies, bet nezināju – kā. Man Tarkovskis ir visdižākais kino režisors." Ingmars Bergmans

Sīkākai informācijai par notikumu norisi sekot: www.kinomuzejs.lv un www.splendidpalace.lv.

Organizē: LKA Rīgas Kino muzejs un Dānijas Kultūras institūts Rīgā sadarbībā ar: Krievijas vēstniecība Latvijā, Dānijas vēstniecība, Latvijas Kultūras akadēmija, kim?, Rīgas Nami, kino "Splendid Palace", biedrība Ekrāns. Informatīvi atbalsta: Diena, Dienas Mediji, SWH, Studija, Arterritory, Veto, Naba, Easyget, RigaThisWeek, Pastaiga, Telegraf.

Foto: Kadrs no filmas "Stalkers". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV