Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Saruna par Rūdolfa Blaumaņa darbu aktualitāti mūsdienās

EasyGet.lv, 17.01.2013. 09:46

Trešdien, 23. janvārī, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks pasākums "Rūdolfam Blaumanim – 18", informē muzeja mājas lapas redaktore Maija Treile. Sarunas mērķis ir paskatīties uz Blaumaņa radīto kā joprojām dzīvu un interpretācijās attīstāmu vērtību, kas palīdz izprast cilvēka dzīves problemātiku arī 21. gadsimtā.
Saruna par Rūdolfa Blaumaņa darbu aktualitāti mūsdienās

Sarunā par mūžam jauno un aktuālo Blaumani piedalīsies dažādu jomu jaunie profesionāļi. Režisors Valters Sīlis tikko kā Nacionālajā teātrī iestudējis savu "Indrānu" versiju. Kas režisoram, kurš līdz šim iestudējis tikai mūsdienu dramaturģiju, licis pievērsties Blaumaņa lugai, kura turklāt pēdējo gadu laikā jau iestudēta trīs dažādās versijās? Dramaturģe Rasa Bugavičute pagājušajā rudenī dramatizēja Blaumaņa noveli "Purva bridējs", bet šobrīd kopā ar režisoru Elmāru Seņkovu strādā "Raudupietes" mēģinājumos Valmieras drāmas teātrī; turklāt šajā iestudējumā piedalās arī vidusskolēni. Vai un ko no Blaumaņa dramaturģijas var mācīties mūsdienu dramaturgi? Kā attaisnojas topošās izrādes Raudupiete mērķis pētīt, kā savijas abi skatu punkti – mūsdienu teātrī rādītais un skolās mācītais? Žurnāla "Latvju Teksti" galvenā redaktora, literatūrzinātnieka Jāņa Ozoliņa galvenā pētījumu tēma ir mūsdienu Latvijas īsproza. Vai tajā joprojām iespējams atrast Blaumaņa ietekmes? Ozoliņš vairākus gadus strādājis arī par literatūras un kultūras vēstures skolotāju mazākumtautību skolā. Cik aktuāla Blaumaņa daiļrade bija viņa audzēkņiem? Sarunu vadīs Maija Treile, RMM.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiek katru trešdienu plkst. 17:30. Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties izglītojošā muzeja nodarbībā.

Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums); maksa par nodarbību bērniem – Ls 1. Papildu informācija: www.rmm.lv

Foto: Rūdolfs Blaumanis 18 gadu vecumā, 1881. Fotogrāfs nezināms. RTMM 3523

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV